Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

- Jeg ønsker at alle folkegrupper i Kasakhstan skal kunne kjenne igjen trekkene sine i disiplenes ansikter, sier Nelly Bube. Det betyr alt fra russisk-europeiske til tyrkiske og koreanske trekk.

Foto: - Jeg ønsker at alle folkegrupper i Kasakhstan skal kunne kjenne igjen trekkene sine i disiplenes ansikter, sier Nelly Bube. Det betyr alt fra russisk-europeiske til tyrkiske og koreanske trekk.

Bibelkunst fra sentral-Asia fyller norske kirkerom

17. april 2013.

– Vi tror at disse kunstverkene kan berike og utvide vår forståelse av Bibelen, sier Anne Kristin Aasmundtveit, Bibelselskapets prosjektleder for «Sennepsfrøet».

56 bilder.
Den er den anerkjente kunstneren Nelly Bube fra Kasakhstan som er kunstneren bak utstillingen. Med tydelig inspirasjon fra den ortodokse ikontradisjonen, har hun malt 56 bilder, alle med motiver fra Bibelen.
– Det begynte med at Bibelselskapet kjøpte inn hennes bilder av Jesu lignelser. Disse er vist i boka «Himmeltreet». I forbindelse med utgivelsen av den nye bibelutgaven har vi nå kjøpt en større samling av hennes bilder, forteller Aasmundtveit.

Inntrykk fra utstillingene:
Artikkelen fortsetter under videoen

Ut på tur.
Men Bibelselskapet har ikke kjøpt inn verdifulle kunstverk for at de skal samle støv på et lager. Fra januar til mars skal bildene vises på en vandreutstilling i Sør-Norge. I midten av januar begynner vandringen med en utstilling i Vågsbygd kirke. Deretter går turen til Rogaland, der bildene skal vises i IMI-kirken og Falnes kirke. Neste stopp er Fitjar kyrkje på Stord, mens den foreløpig siste avtalen er gjort med Nordberg kirke i Oslo.
– På hvert av utstillingsstedene legger vi opp til et omfattende kulturprogram. Målet er bringe flest mulig mennesker i kontakt med kunsten. Vi tror at en kombinasjon av billedkunst og andre kunstuttrykk vil styrke totalopplevelsen for publikum,
– Hvorfor satser Bibelselskapet på noe slikt?
– Vårt ønske er å fremme bibelgleden og bibelbruken. Vi tror at kunst fra andre deler av verden kan åpne våre øyne for det Bibelen forteller, sier Anne Kristin Aasmundtveit.

Paus og Syse.
På de ulike stedene utstillingen skal vises, har de lokale arrangøren satt samme programmet som er tilpasset deres behov. Blant navnene som er booket, er artisten Ole Paus og filosofen og bibelprisvinneren Henrik Syse. Til vernissagen i Vågsbygd kirke 14. januar kommer også kunsthistorikeren Gunnar Danbolt. Han er blant dem som har anbefalt Nelly Bubes kunst.
– Dessuten har vi engasjert fortelleren Marit Anmarkrud. Hun skal guide skoleklasser og barnehager gjennom den spennende kunstutstillingen. På den måten når vi også de yngste, sier Anne Kristin Aasmundtveit, som mener at bildene til Nelly Bube fungerer for ulike aldersgrupper.


Relaterte nyheter:
Utstilling Sennepsfrøet
Nytt Om Bibelen 3/11: NellyBube 1
Nytt Om Bibelen 3/11: NellyBube 2

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO