Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Murat fra Kasakhstan

Foto: Murat fra Kasakhstan

Bibelgaven i Kasakhstan - del 4: - Gud har plass til alle syndere

22. august 2013.

– Jeg var narkoman i 15 år før jeg kom hit. Men her fant jeg Jesus og fikk et nytt liv. Nå er jeg fri! Dima (37) har fått et nytt liv etter oppholdet på det kristne rehabiliteringssenteret for rusmisbrukere utenfor Karaganda i Kaskhstan. Senteret drives av en lokal baptistkirke.

Dima var stoffavhengig i mange år. Bak ham ligger fengselsstraffer og et rotete liv. Men noen kristne venner fortalte ham om rehabiliteringssenteret. Han tenkte at senteret var et sted der han kunne holde seg varm over vinteren, så han takket ja til et opphold. Nå har oppholdet vart i to år, og han har blitt en kristen og fri fra sine stoffproblemer.

Moren hans tilhørte den ortodokse kirke. Hun var skeptisk til at han var hos baptistene, som for henne var en sekt. Men Dima så at dette var brennende kristne som brydde seg om andre og viste kristen nestekjærlighet. Han har hele livet hatt et kors om halsen, uten at det tidligere betydd så mye for ham.

– Mens jeg gikk på stoff og så venner bli kristne, tenkte jeg: «Jeg kan ikke bli kristen. Det er ikke håp for meg, jeg har falt for dypt.» Men nå er jeg fri!

– Jeg hadde aldri lest i Bibelen før. De første gangene jeg leste i den her på senteret, forsto jeg ikke noe. Men etter hvert samtalte vi om tekstene, og jeg skjønte stadig mer. Jeg kjente meg spesielt igjen i Paulus, som sa om seg selv at han var den største av syndere. Slik følte jeg meg også. Men Gud har plass for alle syndere, sier Dima med et forsiktig smil.


- Bibelen er verdens klokeste bok

Livet rotet seg til for Murat (62), som var både universitetsprofessor og oppfinner. For to år siden kom han til rehabiliteringssenteret i Karaganda. Senteret har gitt ham en ny start. Vi møter en mann med et mildt ansikt, men med mange dype furer. Livet har ikke bare vært lett for ham. Stemmen er grov og rusten, han taler lavmælt når han forteller sin historie.

Murat forteller at han har universitetsgrader i både juss og tekniske fag. Han underviste i fysikk på universitet i 15 år, før han ble forsker på heltid. Han har patent på over 100 oppfinnelser for gruvedrift og sprenging i gruver.

– Jeg fant opp to nye typer krutt for gruvedrift. Noen av oppfinnelsene brukes fortsatt, og jeg har funnet opp fire nye ting mens jeg har vært her på senteret. Noe av dette brukes i gruver i Russland.

Hva er så godt med dette senteret?
– Jeg møtte Gud her, sier Murat stille, men bestemt. Tidligere var jeg kommunist og ateist, men nå ser jeg at vi trenger Gud. Jeg kjente ikke til Bibelen, den var ikke noe for meg. Det var ikke lett å skjønne det jeg leste de første gangene. Men nå ser jeg at dette er den klokeste boken av alle bøker. Den gir visdom for livet og for vårt forhold til Gud.

Hva med framtida?
– Jeg regner med å blir her på senteret ut året, men så må jeg starte et nytt liv. Det blir utfordrende, men jeg er glad jeg nå har kristne venner som kan støtte meg.

Banner: Last ned magasinet som PDF.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO