Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

Utbrent kirke El Amir Tadros El-Shatby

Foto: Utbrent kirke El Amir Tadros El-Shatby

Egypt – den verste forfølgelsen av kristne på 700 år

28. november 2013.

Den 3. juli, da millioner av misfornøyde egyptere (igjen) styrtet sin president, var aktuelt-sendingen Bridges (broer) klare med materiale og gjester til å drøfte konsekvensene av hendelsene. I programmet hadde man allerede før opprøret fant sted sendt episoder hvor bakgrunnen for hendelsene ble diskutert.

Mens alle andre program hadde pause i sendingene, var Bridges det eneste SAT-7 programmet som formidlet direktesendinger i løpet av sommermånedene. Ved studioet i Kairo intervjuet programvert Ehab Kharat politikere og sosiale aktivister og ba dem diskutere utfordringene som egypterne kom til å stå overfor i nær fremtid. Blant emnene de tok for seg var den svake økonomiske situasjonen, utbredelsen av korrupsjon, en ny endring av grunnloven og kommende valg.

Angrep på 80 kirker
I månedene etter at president Morsi ble avsatt angrep Morsi-lojale tilhengere over 80 kirker og brente mange av dem til grunnen. Opprørerne drepte til og med et barn rett foran kirken hennes. De plyndret og angrep kristne forretninger, veldedige foreninger, hjem og skoler. Men i noen tilfeller sto muslimer side om side med kristne naboer for å beskytte dem og fordømme angrepene.

Som svar på de horrible angrepene sendte Bridges et produksjonsteam til en av de angrepne landsbyene drøye 700 km sør for Kairo. Kirkelederne som ble intervjuet i denne landsbyen var knust fordi deres gamle venner ikke hadde hjulpet dem mens kristne ble angrepet og bygningene deres plyndret.
George Makeen, produksjonssjef for SAT-7 ARABIC, beskriver det slik:
- Det var hjerteskjærende å høre vitnesbyrdene fra mennesker som hadde mistet sine kjære og hadde gjennomlevd timer i frykt og smerte. I tv-sendingen snakket vi om veien til sosial rettferdighet og forsoning. Vi diskuterte også faren ved å bruke vold for å gjennomføre politiske krav, forteller han.

Tilgivelse og kjærlighet
En av gjestene i studio var medlem av Det Muslimske Brorskap. I en tid hvor de fleste TV-kanalene utelukket medlemmer fra brorskapet fra sine program, forpliktet SAT-7 seg til å tilby et sted hvor folk med ulike meninger kunne møtes og engasjere seg i et åpent og ærlig ordskifte.

Dr. Safwat Al-Baiady, prest og president i de evangeliske kirkene i Egypt og nestleder i SAT-7 International Council, har tidligere deltatt som gjest i episoder av Bridges. Han bemerker at kristne skoler og hospital var og er åpne for folk med ulik religiøs bakgrunn. Under de sivile urolighetene som startet 30. juni og varte til august, behandlet kristne feltsykehus til og med medlemmer av Det Muslimske Brorskap som hadde begått angrep på kirker, kristne forretninger og hjem. Dette ga de kristne muligheten til å vise deres angripere meningen med tilgivelse og ubetinget kjærlighet. Det gjorde dypt inntrykk på mange egyptere.

Mennesket er viktigst
Kirkeledere over hele Egypt, Dr. Al-Baiady inkludert, har lagt vekt på at kirken er et legeme av mennesker og ikke en bygning. Den koptisk ortodokse patriarken, Pave Tawadros II, understreket at menneskene er svært mye viktigere enn bygningene. Under uroen i august, som innebar de verste angrepene på koptiske kristne på 700 år, oppfordret han alle egyptere, muslimer som kristne, til ikke å risikere sine eller andres liv for å redde et kirkebygg. I møte med forfølgelse, erklærte han:
- Vår hensikt nå er å vise barmhjertighet. Vi har omsorg for mennesker, ikke bygninger. Vi kan gjenreise bygninger, men vi kan ikke gjenreise en person som er drept eller skadet.

Egyptiske barn i en utbrent kirkeruin etter angrepene sommeren 2013En tapt generasjon?
En av Dr. Al-Baiadys største bekymringer er de mange små barna som hele dagen utsettes for å se voldshandlinger, både på TV og i gatene.
- Hva slags mennesker vil de bli når de vokser opp? Barna, den kommende generasjonen, påvirkes av alle scenene de er vitne til. Det er mange stemmer som nå forsøker å forme de egyptiske barnas tanker. Foreldre som ønsker å øve god innflytelse på barna sine bør begynne med TV-en hjemme, sier han.

Egyptere tørster etter informasjon og ønsker også å finne svar på på hvordan de skal forholde seg i forhold til sin nasjon som er i dramatisk endring. SAT-7 ARABIC gir et bibelsk perspektiv på begivenhetene mens SAT-7 KIDS tilbyr en trygg plass for yngre seere.

Les mer om Sat-7

Fra magasinet Uplink, november 2013

Sat 7 for barn
GPS-navigerer i Bibelen på SAT-7 KIDS
Les mer

Sat 7 - Tyrkia
Lys, kameraer, og action på SAT-7 TÜRK Studio
Les mer

Sat 7 - Iran
Åpen dialog om kvinners situasjon
Les mer

SAT-7: Evangeliet til Midt-Østen

Med din gave kan tv-kanalen SAT-7 styrke arbeidet i områder som tørster etter Guds ord.
Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO