Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

BM: Løven Kingo er populær blant barna i søppelbyen ved Kairo <br /> NN: Løva Kingo er populær mellom borna i søppelbyen ved Kairo.

Foto: BM: Løven Kingo er populær blant barna i søppelbyen ved Kairo
NN: Løva Kingo er populær mellom borna i søppelbyen ved Kairo.

Løven som lærer barna om Gud

09. desember 2014. Hans J. Sagrusten | Foto: Tor Tjeransen

Hver år når Bibelselskapet i Egypt en halv million barn med kristent materiell. Mange av dem får sitt første møte med bibelhistorien på en festival med den kloke løven Kingo.

«Kingo!» roper over tusen barnestemmer. En blid og vennlig løvefigur kommer inn på scenen. Det er den store løven Kingo som er på besøk i kirken i søppelbyen ved Kairo. Barna kjenner ham fra bøker og filmer fra Bibelselskapet. Det er han som forteller de gode bibelhistoriene for dem.

Vi er i en kirke som er hogd ut i fjellet, oppe i søppelbyen i Kairo. Hit kommer Bibelselskapet flere ganger i året for å arrangere Kingo-festival for barna som bor her. Siden det ble startet opp kristent arbeid i søppelbyen for tretti år siden, har mye forandret seg. Folk har fått et hus å bo i, og i det sandfargede fjellet er det hogd ut i alt sju kirkerom.

I den største kirken er det plass til 17 000 mennesker. Kirken ligger i et naturlig amfi i en hule i fjellet. Hver torsdag og søndag kommer opptil 8000 mennesker sammen til bibelstudier og gudstjenester. I den mindre hulen, der barna samles, er det plass til 3000.

Flere store dukkefigurer kommer inn på scenen, og de begynner å dramatisere en bibelhistorie. I dag er det fortellingen om Josef og brødrene hans som står i sentrum. Barna følger nøye med på det som skjer, de peker og ler. Budskapet i bibelhistoria er klart: Vi skal tilgi hverandre, slik Josef tilga brødrene sine.

De kristne i Egypt snakker mye om tilgivelse. Da seksti kirker ble brent i august 2013, ble tilgivelse mer enn en teori. De kristne sto sammen om å vise kjærlighet og tilgivelse, midt i motstanden de møtte.

– Vi forkynner at vi skal elske muslimene, sier Ramez Atallah i Bibelselskapet i Egypt.

Det kommer stadig strømmende barn inn i rommet. De springer rundt og vil gjerne bli fotografert. Hjemme bor de i små og fattige leiligheter, men kirken er et fristed med god plass og trygge rammer.

Bibelselskapet i Egypt arrangerer slike Kingo-festivaler i byer over hele Egypt. Når Kingo kommer til byen, bruker de ofte en åpen plass foran den lokale kirken.

Samarbeidet med den koptiske kirken er svært godt. Kingo-festivalene blir ønsket velkommen overalt. De koptiske prestene slår med glede dørene opp til kirkene sine.

– Uten Bibelselskapet ville vi ha mistet alle barna i kirken vår, sier de.

Vi møter noen av barna som er med på festivalen. Alle har fått en bibel fra Bibelselskapet, enten en hel bibel eller en illustrert barnebibel.

– Vi liker å være her, vi liker dokketeatret og sangen, sier en jente.

– Vi kommer for å lære om Guds Ord, sier en annen.

En gutt som heter Zakaria, sier:
– Favorittbibelhistorien min er fortellingen om da Jesus mettet fem tusen. Også i dag kan vi få tro at Jesus klarer det utrolige. Han gjør det samme i dag: Han vil tilgi meg, han vil velsigne hjemmet min og fylle oss med sin godhet. Men han kan også sette seg stille ned og bare være sammen med meg.

– Her har jeg fått en bibel fra Bibelselskapet. Her har jeg også fått høre om hvordan Bibelen ble til, at Bibelen alltid er den samme, og at Bibelselskapet deler ut bibler i hele verden.

Om prosjektet:

Det Norske Bibelselskap støtter arbeidet med Kingo-festivaler. Hvert år arrangerer Bibelselskapet i Egypt ca. 250 Kingo-festivaler. Til sammen får over 200 000 barn et møte med Bibelen gjennom dem. Norske givere betaler for materiellet med bibelhistorier som blir delt ut, som er små billedbøker, puslespill og aktivitetshefter med bibelhistorier.
Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO