Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

BM: For litt over 300 kroner kan en klasse med 40 elever få Lukasevangeliet og oppgaveheftet som hører til. <br /> NN: For litt over 300 kroner kan ei klasse med 40 elevar få både Lukasevangeliet og oppgåveheftet som høyrer til.

Foto: BM: For litt over 300 kroner kan en klasse med 40 elever få Lukasevangeliet og oppgaveheftet som hører til.
NN: For litt over 300 kroner kan ei klasse med 40 elevar få både Lukasevangeliet og oppgåveheftet som høyrer til.

Lukasevangeliet til 100 000 skolebarn

09. desember 2014. Hans J. Sagrusten | Foto: Tor Tjeransen

I 2015 vil Bibelselskapet i Egypt dele ut Lukasevangeliet til 100 000 skolebarn. Gaver fra norske givere kan være med og gjøre det mulig. Bli med på bibelutdeling i øvre Egypt.

Bibelbilen stanser utenfor den store skolebygningen. Bakdørene åpnes, og medarbeiderne fra Bibelselskapet løfter ut kartonger med bøker. De to koptiske skoleprestene står smilende og følger med. Det er tid for den årlige utdelingen av Lukasevangeliet til sjuende klasse.

Vi er i Der El-Barsha, en kristen landsby sør for Minia i øvre Egypt. Skolen har over 1200 elever, for det meste fra kristne familier. Skolen har to prester, fader Antonius og fader Daoud. I dag går de omkring fra klasserom til klasserom og deler ut Lukasevangeliet fra Bibelselskapet.

I boka står hele bibelteksten på arabisk med fargerike illustrasjoner til. Sammen med det illustrerte evangeliet deler de også ut et hefte med oppgaver. Disse bøkene skal brukes i undervisningen på skolen. Når elevene leser Lukasevangeliet og gjør oppgaver til hvert kapittel, lærer de hele historien om Jesus, fra han ble født til han for opp til himmelen.

I 2015 er målet å dele ut 100 000 slike bøker, med støtte fra norske givere. For litt over 300 kroner kan en klasse med 40 elever få både Lukasevangeliet og oppgaveheftet.

Vi får bli med fra klasserom til klasserom. I alle rommene sitter jenter og gutter på hver sin side, med skoleuniformer i blått og brunt. Fader Antonius åpner den fargerike boka og forteller. Den inneholder hele Lukasevangeliet med illustrasjoner, og nå blar han opp i kapittel 2 og forteller om da Jesus var tolv år.

– Hvem var i tempelet da han var på deres alder?

– Jesus, svarer elevene i kor.

– Da må dere også følge hans eksempel, slik vi lærer det i Bibelen, sier presten med et smil.

Hver morgen holder rektor andakt for elevene, med fem faste punkter: En bibelsk salme, en kristen sang, en bønn, et sitat fra en koptisk kirkefader og en bibeltekst. Av de 78 lærerne er 16 muslimer. Siden tekster fra Koranen er en del av arabiskfaget, sier loven at lærerne i arabisk må være muslimer. Men ellers har skolen frihet til å ansette de lærerne de vil.

I underetasjen ligger førskolen. Barna her er i alderen 3-7 år og har ikke fått uniformer ennå. De lærer setninger på det gamle koptiske språket, som de kristne i Egypt har brukt helt siden aposteltiden. Det blir skrevet med greske bokstaver. De små barna lærer en regle for hver bokstav i det greske alfabetet, og de roper ut dagens regle av full hals.

Det er ni kirker i landsbyen. Hver onsdag, fredag og søndag er det gudstjeneste, og hver kveld er det ungdomsmøte. I juli måned arrangerer kirken en to ukers kristen festival, og et team fra Bibelselskapet er med. De holder utendørs barnemøte hver dag, og det kommer tusenvis av mennesker til disse møtene.

De koptiske prestene forteller at de bruker materiell fra Bibelselskapet i både undervisning, forkynnelse og bibelstudier. Kirken støtter Bibelselskapet med kollekten fra en årlig bibeldag. De er glade for det gode samarbeidet med Bibelselskapet.

– Vi er svært godt fornøyd med arbeidet som Bibelselskapet driver.

Om prosjektet:

Det Norske Bibelselskap støtter trykking og utdeling av Lukasevangeliet til sjuendeklassinger i kristne landsbyer. Hver bok koster 8 kroner å produsere. Det ble delt ut 67 000 evangelier i 2013 og 85 000 i 2014. Bibelselskapet i Egypt ønsker å dele ut 100 000 slike evangelier med illustrasjoner og arbeidshefte i 2015. På Bibeldagen 2015 kan norske givere være med og støtte dette arbeidet.
Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-format)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO