Gå til innhold

22 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste.

BM: – Vi liker bøkene fra Bibelselskapet. Oppgavene er utfordrende intellektuelt, så vi holder oss våkne, sier kvinnene som er samlet til leseopplæringskurs i St. Mosa-kirken i Kairo.<br /> NN: – Vi likar bøkene frå Bibelselskapet. Oppgåvene er utfordrande intellektuelt, så vi held oss vakne, seier kvinnene som er samla til leseopplæringskurs i St. Mosa-kyrkja i Kairo.

Foto: BM: – Vi liker bøkene fra Bibelselskapet. Oppgavene er utfordrende intellektuelt, så vi holder oss våkne, sier kvinnene som er samlet til leseopplæringskurs i St. Mosa-kirken i Kairo.
NN: – Vi likar bøkene frå Bibelselskapet. Oppgåvene er utfordrande intellektuelt, så vi held oss vakne, seier kvinnene som er samla til leseopplæringskurs i St. Mosa-kyrkja i Kairo.

– Vi vil hjelpe både kristne og muslimer

20. oktober 2014.

Vi kjører gjennom smale, humpete gater, dypt inne i Kairo. Folk snur seg etter bilen med utlendinger. Dette er ikke et område hvor turister vanligvis ferdes. Vi stanser utenfor St. Mosa-kirken, som har navn etter Moses.

Som ved så mange andre kirker, er det to myndige karer som holder vakt ved inngangsdøra. Like innenfor er tolv kvinner i alle aldre samlet til leseopplæring, et samarbeid mellom Bibelselskapet og den koptiske kirken.

De fleste er kledd i svart, helt eller delvis. På murveggene er det en vifte, et bilde av den siste nattverden, en tavle til å skrive på, og et gammelt bilde av den koptiske paven Shenouda, som døde i 2012. Pave Shenouda var pave i 41 år og var høyt elsket av alle koptiske kristne. Kvinnene leser tekstene etter tur. Det er fastetid, og de bruker heftet fra Bibelselskapet der lidelseshistorien står.

– Vi liker bøkene fra Bibelselskapet. Oppgavene er utfordrende intellektuelt, så vi holder oss våkne, sier de.

De leser tekster fra Jesu lidelseshistorie. Men de gamle tekstene får straks liv gjennom oppgavene i boka. Kvinnene bruker eksempler fra Bibelen inn i sitt eget liv. De leser om Peter som sviktet Jesus, og om Jesus som likevel tilgav Peter. Oppgavene i boka stiller spørsmålet om en bare skal hjelpe vennene sine, eller om en også skal hjelpe uvenner. Skal de for eksempel hjelpe muslimske naboer?

– Vi skal ikke tenke på om naboen er kristen eller muslim – vi skal hjelpe alle, svarer de.

Det er lett å se at de er glade for å være her. De er ikke flaue over ikke å kunne lese, men stolte over å være i gang med å lære det. Det er sterke kvinner som tar ordet og forteller om livet sitt. En av dem sier:

– Jeg bor i et nabolag med mange muslimer. De sier de ikke liker å ha kristne omkring seg. Men jeg behandler alle med kjærlighet, og nå opplever jeg at de liker meg bedre og synes at kristne er bedre menneske enn andre.

En annen kvinne tar ordet:

– En av leksjonene i boka forteller om soldaten som slo Jesus. «Hvorfor slår du meg?» spurte Jesus. Dette spørsmålet handler også om oss, om å bli likebehandlet med andre i samfunnet.

– Ofte når jeg tørket klær ute, hendte det at sønnen til den muslimske naboen kastet sjokolade på klesvasken, så jeg måtte vaske alt på nytt. Men istedenfor å rope opp og protestere, gikk jeg rolig og snakket høflig med nabokona, uten å lage noe bråk, og nabokona bad meg om unnskyldning. Jeg har lært av Jesus å be om min rett på en beskjeden og høflig måte.

En tredje kvinne tar ordet:

– I en annen leksjon sier Jesus til Johannes: «Der er din mor» og til Maria: «Der er din sønn». Her lærer vi hvor viktige båndene innen familien er. Det er ikke rett, slik det er i Egypt, at mor må gjøre alt husarbeidet, mens far sitter på kafeen hele dagen og barna er ute på gata. Jeg sier til mannen min: «Barna trenger å være sammen med deg og lære noe godt av deg».

Slik arbeider de med tekstboka fra Bibelselskapet. Etter å ha lest teksten samtaler de ut fra oppgavene i boka. De snakker om hvordan de skal leve som kristne og som kvinner, i familien og i samfunnet, i Egypt i dag. Leseboka med bibeltekster lærer dem mer enn å lese; de lærer også å leve med Jesus som forbilde.

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO