Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Nyheter fra verden

06. desember 2013.

Bibelen med hull i

Ungarn Det er januar 1945 og sovjetiske tropper har invadert Ungarn. En ung kvinne flykter til fots og bærer alt hun eier med seg, blant annet familiebibelen fra 1704. Under den utmattende flukten etterlater hun eiendel etter eiendel, utenom én. Når hun endelig kommer fram til frisonen, har hun bare Bibelen igjen.
Denne Bibelen er nå utstilt i bibelmuseet i Budapest. Mange av biblene her er sterke vitnesbyrd om historien til det ungarske folket. Utstillingen omfatter blant annet evangelier, kopiert på skrivemaskin av ungarske krigsfanger i fangeleirer i Sibir.
I museet er det også en bibel med hull i permen: Da sovjetiske styrker rykket inn i Budapest, trengte en ung soldat en ny skosåle. Han skar ut en ny av skinnpermen på en gammel bibel. Han må ha vært svært ung, for sålen er ganske liten.
- Målet med bibelmuseet er å formidle Bibelens budskap til ungarske ungdommer, slik at de selv kan bli bibellesere, sier Ottó Pecsuk, generalsekretær i Bibelselskapet i Ungarn.

Tekst og foto: De forente bibelselskaper (UBS)


96-åring fikk sin første bibel

Kina Da Bibelselskapet besøkte en fullsatt kirke i liten landsby i Kina, var det ett ansikt som skilte seg ut:En gammel kvinne med én tann. Fru Liu (96) hadde hørt at det skulle deles ut bibler og gikk flere kilometer til fots til kirken. Selv om hun hadde vært kristen i mer enn 50 år,hadde hun aldri eid en bibel.Nå kunne hun smile bredt med Bibelen i hendene.
- Jeg husker ennå den dagen da jeg fant Gud, og nå vil jeg alltid huske denne morgenen da jeg fikk min første Bibel. Jeg kan ikke lese så godt,men nå som jeg har min egen bibel, kan jeg be familien min om å lese for meg.
Da fru Liu ble kristen, ble hun med i en liten husmenighet.De måtte møtes sent på kvelden og synge veldig stille.Den gangen leste de fra et håndskrevet eksemplar av Bibelen. Nå har hun endelig fått sin egen bibel,etter mange års venting.

Tekst og foto: De forente bibelselskaper (UBS)


Kø - et nytt symbol for kristendommen i Kina

I Kina er det vanlig å se køer foran kinoer og offentlige kontorer. Men i dag ser vi køer også foran kirkene i byene.

- Det som gjorde sterkest inntrykk på meg da jeg var i Kina, var køen foran en stor kirke. Folk ventet tålmodig på at den første gudstjenesten skulle slutte, slik at de kunne komme inn til den neste. Dette er et vanlig syn i byene i Kina. I de fleste kirkene er det både fire og fem gudstjenester hver søndag.

Det er umulig å si hvor mange kristne det er i Kina i dag, men tallet har økt sterkt de siste årene. Myndighetene sier det er 25 millioner , men alle uavhengige kilder er enige om dette tallet er for lavt. Et forsiktig anslag sier at det er over 60 millioner, andre sier at det kan være så mange som 150 millioner kristne. - Når en tenker på at det bor 1,4 milliarder mennesker i Kina, er de kristne fortsatt en liten minoritet. Derfor fortsetter vi vår innsats for å gjøre Bibelen tilgjengelig.

Tekst: De forente bibelselskaper (UBS)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO