Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Daniel bor på Nazareth rehabiliteringssenter for rusmisbrukere. (Foto: Dag Kjær Smemo)

Foto: Daniel bor på Nazareth rehabiliteringssenter for rusmisbrukere. (Foto: Dag Kjær Smemo)

– Gud svarer på mors bønner

15. desember 2015. Tekst: Hans J. Sagrusten | Foto: Dag K. Smemo

– Mor har bedt for meg i mange år. Jeg føler at Gud holder på og besvarer bønnene hennes nå, sier Daniel. Bibelteksten om sønnen som kom hjem, forandret livet hans.

Nazareth rehabiliteringssenter for rusmisbrukere ved Drohobych blir drevet av Caritas. Stedet er en nedlagt rakettbase fra den kalde krigen. På få år har ruinene blitt til et lite paradis inne i den stille furuskogen. Et paradis som står i skarp kontrast til rushelvetet beboerne kommer fra.

Daniel (25) er fra Lviv. Han vokste opp i en rik familie. De sendte ham til Kiev for å utdanne seg. Men han ville heller drive med musikk og ble rap-artist. Da han spilte på ulike klubber, startet han med alkohol og stoff.

Dette er femte gangen han er på rehabilitering. Han trodde lenge han var ferdig med stoff. Men så falt han og begynte med rus på nytt.

– Jeg løy for foreldrene mine og sa at jeg skulle gå i kirken, men jeg gjorde det ikke.

– Men jeg åpnet Bibelen min og slo opp på teksten om sønnen som kom hjem (Lukas 15,11-32). Da bestemte jeg meg for å komme hjem. Jeg sa til foreldrene mine at jeg ville be om en ny start.

– Mor har bedt for meg i mange år. Jeg føler at Gud holder på og besvarer bønnene hennes nå. Det at jeg er her, er resultatet av bønnene hennes.

– Likheten mellom meg og sønnen som kom hjem, er stor. Jeg kom hjem med gjeld, uten den dyre mobiltelefonen og med sår etter slagsmål. Men jeg ble tatt imot og tilgitt. Jeg har fått en ny sjanse!

– Bibelen er viktig for meg, og særlig Salme 51, hvor David ber om miskunn og nåde.

– Jeg vil takke dere i Bibelselskapet for arbeidet dere gjør. Det er til hjelp både for meg og for andre.

– Hittil har jeg lest mest i Salmene og i Ordspråkene. Ordene hjelper meg å se feilene jeg har gjort i livet mitt, sier Sergej. (Foto: Dag K. Smemo)
– Hittil har jeg lest mest i Salmene og i Ordspråkene. Ordene hjelper meg å se feilene jeg har gjort i livet mitt, sier Sergej. (Foto: Dag K. Smemo)

Vi møter Sergej (30) på en benk under furutrærne.

– Første gang jeg leste i Bibelen var her, sier han.

At Bibelselskapet hadde delt ut bibler til senteret, var helt avgjørende:

– Jeg ville aldri ha lest i Bibelen om den ikke fantes i biblioteket her, smiler han.

– De som arbeider her sa til meg at «du kan begynne å lese hvor som helst. Men ikke les for fort og ikke for mye om gangen». Derfor slo jeg opp midt i boka, og hittil har jeg lest mest i Salmene og i Ordspråkene. Ordene hjelper meg å se feilene jeg har gjort i livet mitt.

– Kjenner du noen av historiene om Jesus?

– Ja, jeg kom over historien om kornet som vokste i de fire ulike slag med jord. Det minner om mitt eget liv! Jeg er dette kornet som vokste opp, på tross av alt omkring meg som vil ødelegge meg. Her ute, langt borte fra alt dette, føler jeg at jeg endelig kan vokse.

– Eller la meg bruke en annen sammenligning: Jeg vokste opp midt blant tornene. Men vinden kom og løftet mitt lille frø ut fra krattet og bar det til dette stedet, og her kan jeg vokse.

– Før trodde jeg at det åndelige bare handlet om å gå i kirken. Men da jeg begynte å lese i Bibelen, forsto jeg at det handler om å hjelpe andre, være medfølende og vise barmhjertighet mot andre.

– Så jeg er forandret! Hele min holdning til livet er endret. Jeg skjønner at jeg må gjøre noe med livet mitt. Det er ikke lett. Men jeg vet at Jesus måtte lide, og jeg skjønner at jeg påfører ham smerte når jeg gjør imot hans vilje, avslutter Sergej.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO