Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Det Norske Bibelselskap er med og støtter etableringen av et bibelselskap i Tadsjikistan.

Foto: Det Norske Bibelselskap er med og støtter etableringen av et bibelselskap i Tadsjikistan.

– Du er ikke lenger i vår slekt

12. mai 2015. Tekst og foto: Dag K. Smemo

Shukrat vokste opp som muslim, men ble kristen som ung student. Nå er han engasjert i arbeidet med å etablere et bibelselskap i Tadsjikistan.

Shukrat (bildet) ble sperret inne på et lite rom i to uker, for at han skulle ombestemme seg og si fra seg sin kristne tro.
Shukrat (bildet) ble sperret inne på et lite rom i to uker, for at han skulle ombestemme seg og si fra seg sin kristne tro.

Shukrat (29) er gift og har to små barn. I fem år studerte han journalistikk, men nå holder han på med en mastergrad i teologi. Han kommer fra en muslimsk bakgrunn; fra han var 11 til han var 14 år gikk han til undervisning hos mullaen. Shukrat kjenner med andre ord islam svært godt.

I dag er han en kristen – hva var det som skjedde?

– Det begynte med at faren min ønsket å ta seg en kone nummer to. Min mor hadde sagt ja til dette, men den russiske damen han giftet seg med, ville ikke være nummer to.

– Dette gjorde at far forandret seg. Han ble brutal overfor mor og vanskelig å leve sammen med. Til slutt forlangte mor skilsmisse. Vi barna ble veldig skuffet over fars holdning til oss barna, og vi ville alle tre bo hos mor.

Etter skilsmissen begynte moren å studere, forteller Shukrat.

– Hun fikk tilbud om jobb i en organisasjon der både kristne og muslimer var med. De arrangerte sommerleirer for ungdom og oppfordret mor til å sende barna sine dit. Mor syntes det var greit at jeg deltok, selv om det var kristne som arrangerte leiren.

– For meg ble denne leiren et møte med noe helt nytt. De sang og hadde fin musikk, og det var så mange fine ungdommer der.

Shukrat holdt seg unna når det var programposter med kristent innhold.

– Men en kveld begynte en av lederne å dele sin personlige historie med oss. Jeg skjønte fort at hans historie var veldig lik min; han hadde også hatt en vanskelig familiesituasjon.

– Det skjedde noe med meg da jeg hørte historien hans - jeg begynte å gråte fordi historien berørte meg så sterkt. Det hele endte med at jeg sa ja til Jesus og ville være en kristen. Dette skjedde i 1998, forteller Shukrat. Det neste som skjedde, var at han fikk en bibel.

– Jeg begynte å lese i Bibelen og Koranen, og jeg sammenlignet dem. Jeg kom til at det Bibelen sier, er sant, og at islam tar feil.

– To år senere ble jeg døpt i all hemmelighet, i kjelleren i en kirke. Noen tok bilde av det, og dette bildet gjemte jeg hjemme.

Når Shukrat skulle på møte i kirken, pleide han å si at han bare skulle møte noen venner.

– Men en kveld jeg kom hjem fra et møte, var hele storfamilien samlet hjemme hos oss. Noen hadde funnet bildet fra dåpen, og nå ville de vite hva dette var.

– «Du har sviktet oss», sa de.

Shukrat ble sperret inne på et lite rom i to uker, for at han skulle ombestemme seg og si fra seg sin kristne tro.

– Men jeg sa at jeg vil fortsette å være en kristen. Da sa både far, bestefar og onklene mine at jeg ikke lenger fikk være en del av storfamilien.

– «Du er ikke lenger i vår slekt», sa de. Men mor sa: «Du er fremdeles min sønn, uansett hva som skjer».

Etter dette ga Shukrat moren sin en bibel, og hun begynte å lese i den.

– En natt hørte jeg at hun gråt, og da jeg gikk inn til henne, fortalte hun at hun hadde hatt en drøm. Jesus hadde kommet til henne, og han sa at han ville være hennes Frelser og hjelper.

– Hun turte ikke å bli med i kirken, for hun var redd for hva de andre ville si. Men senere ble hun med meg i kirken, og hun ble en kristen. Og i dag er også to av brødrene mine døpt.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO