Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

– Jeg leste hele Det nye testamentet fra perm til perm, før jeg overga meg til Gud. Da kunne jeg ikke motstå budskapet lenger, forteller Kamil Abdulacv.

Foto: – Jeg leste hele Det nye testamentet fra perm til perm, før jeg overga meg til Gud. Da kunne jeg ikke motstå budskapet lenger, forteller Kamil Abdulacv.

– Stadig flere blir kristne

12. mai 2015. Tekst og foto: Dag K. Smemo

Kamil Abdulacv er leder i en baptistkirke og bor i hovedstaden Dusjambe i Tadsjikistan. Han har muslimsk bakgrunn, og både besteforeldrene og moren er aktive muslimer. Men selv har han valgt en annen tro.

– I hele oppveksten var vi tre kamerater som holdt sammen. Men så ble en av disse bestevennene mine kristen. Vi andre følte at han sviktet oss. Han ble ganske mye frommere etterpå; vi mobbet ham for dette og sa at vi ikke kunne skjønne hva som hadde skjedd med ham.

– Men han sa: «Hvis dere fortsatt er vennene mine, så vis det ved å bli med i kirken der jeg går!» Vi tenkte at vi kunne få noe artig ut av det besøket, så vi ble med ham.

– Vi sa til ham at «Gud er bare for russere og utlendinger, ikke for oss som er tadsjiker». Men vi ble likevel med ham i kirken noen ganger.

– Vi forsto ikke mye av det som skjedde der, men det var en veldig god stemning og atmosfære, selv om det var borgerkrig rundt oss i landet.

Kamil forteller at flere av ungdommene var veldig hyggelige mot dem, og at de viste dem mye godhet. Den tredje gangen han var i kirken, fikk han et nytestamente.

– Jeg leste en del i nytestamentet, men jeg skjønte ikke så mye av det som sto der. Hvorfor var det fire forskjellige fortellinger om Jesus, slik jeg så det var i de fire evangeliene? Dette hadde jeg ikke hørt om før.

– Jeg leste hele Det nye testamentet fra perm til perm, før jeg overga meg til Gud. Da kunne jeg ikke motstå budskapet lenger.

– Jeg skjønte at Jesus døde for alle mennesker, også for meg. Da jeg innså dette, så jeg også mer av helheten i Bibelen, og jeg så at dette var noe for meg.

– Det gikk enda et år før jeg ble døpt; vi var tre venner som ble døpt den samme dagen. Det var en stor dag for oss alle!

Besteforeldrene til Kamil fikk vite at han gikk i kirken. Men det var borgerkrig på denne tiden og ikke mye tid til å reagere. Men da han skulle døpes, reagerte de.

– De hadde mange fordommer om selve dåpshandlingen, og de advarte meg. Dessuten sa de: «Dersom du blir døpt, er du ikke lenger en del av vår familie».

– Hvordan reagerte moren din og de andre vennene dine?

– Først reagerte de litt på samme måte som besteforeldrene mine. Men da jeg kom hjem fra dåpen med en blomsterbukett jeg hadde fått og ga den til mor, da sa hun: «Det som er gjort, er gjort.»

– Noen av naboene ble ganske hissige. Noen ropte «sviker» etter meg, mens andre kastet stein på meg. Også på skolen var det mange som plaget meg. Da var det godt at vi var tre venner som var blitt kristne samtidig.

De tre vennene klarte seg gjennom den vanskelige tiden ved å holde sammen, lese i Bibelen sammen, be og samtale med hverandre. Den dagen vi snakker sammen er det like før en av de to vennene skal bli ordinert til prest.

Kamil traff kona si i menigheten. Hun var blitt kristen litt tidligere enn han, under en stor møteserie med Billy Graham i Tadsjikistan.

– Både hun og faren hennes ble faktisk kristne samme dag - men uten at de visste om hverandre, smiler Kamil.

– Da jeg ble kristen, var over 80 prosent av medlemmene i menigheten russere. Men nå er 50 prosent tadsjikere. Stadig flere tadsjikere blir kristne.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO