Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Wilfredo Pino Estevez er en av elleve katolske biskoper på Cuba.

Foto: Wilfredo Pino Estevez er en av elleve katolske biskoper på Cuba.

Biblene kommer fram!

16. november 2015. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Da erkebiskop Wilfredo fikk beskjed om at «nå har vi bibler til dere» satte han seg i varebilen og kjørte selv de 100 milene til Havana. Nå gleder han seg til å overraske menighetene sine med bibler.

Biskop Wilfredo kjørte selv 100 mil for å hente 1400 bibler.
Biskop Wilfredo kjørte selv 100 mil for å hente 1400 bibler.

Erkebiskop Wilfredo Pino Estevez (65) kunne sikkert ha fått en annen til å kjøre 200 mil tur-retur Havana. Men de 1400 biblene er en altfor dyrebar last til at han vil overlate dem til andre. Derfor satt han i bilen i hele går. Vi møter ham mens han er i ferd med å laste inn bibler.

Møtet er tilfeldig; vi kommer gående for å se på lageret til Bibelkommisjonen. Lageret består av åtte stålkonteinere som er stablet i to høyder. Utenfor ser vi en biskop i fin, blå skjorte. Han står og lemper kartonger inn i en hvit Toyota HiAce.

– Jeg fikk en melding på mobiltelefonen i går, fra Orlando som sitter i styret for Bibelkommisjonen: «Nå har vi 58 kartonger med bibler til dere». Da satte jeg meg i bilen med det samme. Jeg kjørte hele dagen i går.

Ut til kirkene

Wilfredo er biskop i Guantanamo og Baracoa lengst øst på Cuba og har hatt en lang kjøretur over nesten hele øya. Han får med seg halvparten av biblene på denne turen. De skal ut til kirkene i landsbyene så snart som mulig.

– I morgen har jeg et møte med de lokale prestene og diakonene mine. Da skal jeg fortelle dem hva jeg har til dem, smiler Wilfredo.

Smilet avslører at han gleder seg til å overraske dem med bibler.

– Er det stor interesse for Bibelen i kirkene dine?

– Å ja, det er stor interesse! Alle vil gjerne ha en bibel. Hvis vi hadde plassert en konteiner med bibler ute på gata, ville den ha blitt tom på et øyeblikk!

En velsignelse

Han kan bekrefte at mange bibler nå kommer fram til Cuba.

– Dette er andre gangen jeg er her for å hente bibler. Disse biblene har vært en velsignelse for oss! Det er en stor forandring fra tidligere; aldri før har det vært bedre tilgang på bibler på Cuba enn nå!

Tidligere var det ikke lagt så stor vekt på bibellesning i de katolske kirkene, forteller biskopen.

– Men Bibelen er jo svært viktig i det daglige livet til en kristen. Derfor er det en stor oppgave for oss i Den katolske kirke at folk skal lese i Bibelen og forstå det som står der.

– For å si det med en cubansk forfatter: «Den som ikke har lest Bibelen, har ikke sett solen skinne!»

Lydbibler

I dag bruker kirken blant annet lydbibler for å nå folk med Guds Ord. Teksten er lest inn av profesjonelle skuespillere og har tidligere blitt spilt på radio, men nå er det i kirkene teksten lyder.

Bibelkommisjonen har solgt mer enn tre tusen eksemplarer av lydbibelen. Den kan spilles av på en kraftig lydavspiller som har solcellepanel for utendørs bruk - og håndsveiv i tilfelle batteriet går tomt.

– Vi bruker lydbibelen både i bibelgrupper og i undervisningen av dem som skal døpes, forteller biskop Wilfredo.

– I mange kirker blir det spilt fra lydbibelen før gudstjenesten begynner. Ofte kan du se folk komme en time før, bare for å lytte til Bibelen.

Erkebiskopen laster inn de siste kartongene og gjør seg klar til å kjøre de 100 milene tilbake til kirkene øst på øya. Det tilfeldige møtet ved bibellageret forteller oss at biblene nå kommer fram til Cuba; de er allerede på vei utover landet, i biler som Wilfredos hvite HiAce.

Vi er nå mer enn halvveis til målet om «en million bibler til Cuba».
Vi er nå mer enn halvveis til målet om «en million bibler til Cuba».

Hvor langt har vi kommet?

Vi er nå mer enn halvveis til målet om «en million bibler til Cuba».

  • Ti ulike bibelselskaper er med i prosjektet.
  • I august 2014 var 250 000 bibler framme på Cuba.
  • I juni 2015 var 425 000 bibler framme.
  • I oktober 2015 er vi i ferd med å passere 600 000 bibler.
  • Norske bibelvenner er blant de viktigste giverne til prosjektet.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO