Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Reina Nievez Herrera Font er frivillig evangelist i kirken sin i Holguin.

Foto: Reina Nievez Herrera Font er frivillig evangelist i kirken sin i Holguin.

Gråter over mangel på bibler

16. november 2015. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

«Hvordan ville det føles å ha en bibel å dele ut til dem du besøker?» spør jeg. Da brister evangelisten Reina i gråt. Tanken på å ha nok bibler til alle, blir for mye for henne.

Reina Nievez Herrera Font
Reina Nievez Herrera Font

Jeg møter Reina Nievez Herrera Font (55) under et møte for pastorer og evangelister i byen Holguin øst på Cuba. Under hele samtalen vår sitter hun og holder godt omkring bibelen hun har fått, og hun kysser den spontant mens vi ser på; denne gaven setter hun tydelig stor pris på.

Hun har nettopp fått en helt ny pastorbibel, en fin utgave i blått skinn og gullsnitt. I denne bibelutgaven er det mye nyttig hjelpestoff for dem som gjør tjeneste i menigheten, blant annet opplegg for bibelgrupper.

Evangelisering

Reina tilhører Nasareerkirken og er med i et evangeliseringsprosjekt som kirken hennes driver i en liten nystartet menighet ute på landsbygda.

– Kallet mitt er å dele Guds Ord med andre mennesker. Jeg ønsker å samle sjeler og møte dem med det gode budskapet.

– Jeg er veldig glad for å være sammen med brødrene og søstrene mine der ute. Det er også mange barn der. Dette er mitt kall fra Gud, som jeg har hatt de to siste årene.

Til daglig arbeider hun som lærer ved en barneskole i Holguin. Men hver onsdag, lørdag og søndag drar hun ut til den lille kirken på landsbygda, og hun overnatter gjerne i det enkle kirkebygget deres.

Mange ønsker seg en bibel

Hun har kontakt med til sammen 45 voksne og 15 barn i landsbyen. Jeg spør om det er mange av dem som ønsker seg en bibel.

– Ja, det er veldig, veldig mange som ønsker seg en bibel. Det er vondt å tenke på at jeg ikke har noen bibler eller nytestamenter å dele ut. Også barna ønsker seg en bibel, men jeg har ikke noe å gi dem. – Men hvis du kan tenke deg inn i situasjonen - hvordan ville det føles om du hadde bibler å dele ut til dem du samtaler med?

Da er det Reina ikke klarer å svare. Hun bare legger hodet inntil skulderen på tolken Astrid Langmoen Olsen og gråter stille. Tanken på å ha bibler nok til alle blir for sterk for henne; det er en så utenkelig situasjon at hun brister i gråt.

– Da ville jeg bli svært lykkelig, sier hun og tørker tårene.

En million bibler til Cuba

Slik er situasjonen for våre søsken på Cuba. I Norge kan vi gå inn i nærmeste bokhandel og kjøpe en bibel, og menigheten vår kan bestille bibler for å dele ut til konfirmantene. Men på Cuba var alt dette lenge umulig.

Derfor er det så viktig at prosjektet «en million bibler til Cuba» fortsetter, for at menigheter som den Reina arbeider i, kan få tak i nok bibler.

Jeg får tillatelse av Reina til å bruke bildet der hun gråter, i bladet i Norge. «For det bildet forteller leserne mer enn tusen ord om bibelmangelen på Cuba» sier jeg.

Reina møtte selv Bibelen som femtenåring.

– En venninne av meg hadde en bibel, og den fikk jeg låne. Derfor hadde jeg tilgang til en bibel svært tidlig, og helt siden den gangen har jeg lest i Bibelen. Nå holder jeg på med et bachelorstudium i teologi.

– Vil du til slutt dele et minne om en person som ønsker seg en bibel?

– Noe av det vanskeligste er når et lite barn står med store øyne og sier til meg: «Lærer, kan du ikke ta med en bibel til meg, slik at jeg kan lese om Gud?» Da er det vanskelig å ikke ha en bibel å gi.

Fakta om Cuba

Cuba
Klikk på kartet for å forstørre
  • 11 millioner innbyggere
  • 1 million aktive evangeliske kristne
  • 1 million aktive katolske kristne
  • Mer enn 60 ulike kirkesamfunn
  • Sterk vekst i tallet på kristne
  • Mer enn en million kristne mangler en bibel
  • Prosjektet «en million bibler til Cuba» ble startet i 2013
  • I juni 2015 var 425 000 bibler framme på Cuba

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO