Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Det er tradisjon i Ukraina at ungdommer står æresvakt ved alteret, fra morgenen Langfredag til midnattsmessen søndag morgen.

Foto: Det er tradisjon i Ukraina at ungdommer står æresvakt ved alteret, fra morgenen Langfredag til midnattsmessen søndag morgen.

Kristus er oppstanden!

14. april 2015. Tekst: Bernt Greger Olsen

Slik hilser alle hverandre fra og med påskedag og de neste ukene i Ukraina. Den ortodokse påsken følger en annen kalender og i år er den en uke etter den norske (vestlige). Nesten alle kirker, både ortodokse og evangeliske, følger denne kalenderen i Ukraina.

Det er i Vest-Ukraina vi finner Bibelbeltet! I byen Lviv (Lvov/Lemberg) med 800 000 innbyggere er det 120 kirker. I påsken er de fulle – nesten hele tiden. Det er en sterk tradisjon å komme til kirken langfredag for å vise sin respekt for den lidende og døde Kristus. Da står ungdommer æresvakt – fra morgenen langfredag til midnattsmessen søndag morgen – 20 minutter om gangen og alltid en på hver side av alteret.

Påskeaften strømmer mennesker til alle kirkene for å få velsignet sine påske-egg og påskebrød. Prestene går fra familie til familie og velsigner dem og de kurvene de har med seg.

Oppstandelsen feires med en messe som starter like før midnatt påskeaften og går langt inn i de små timer 1. Påskedag. Det er en sterk liturgi full av symbolikk som starter med en tur rundt kirken hvor man møter en lukket dør. Som del av en liturgi utenfor kirken banker presten tre ganger på døren med et kors og da åpnes døren og menigheten kan gå inn. Like etter proklameres at Kristus er oppstanden – den hilsenen som følger menigheten i dagene etter påske.

Byen Lviv og det meste av Vest-Ukraina domineres helt av Den gresk-katolske kirken. Navnet fikk den for lenge siden og har sitt opphav i den delen av Ukraina som ble polsk langt tilbake i historien. Kirken var opprinnelig en russisk-ortodoks kirke, men ettersom Polen bare aksepterte den romers-katolske måtte prestene «bytte side». Som et kompromiss fikk de beholde sin ortodokse liturgi og sine ortodokse kirker, men teologisk er de en del av Den romersk katolske kirken (med østlige riter).

Lviv har en urolig historie. Var opprinnelig en del av det historiske riket Rus (med sete i Kiev). Ble polsk, fra 1772 ble det en del av Østerike-Ungarn. Som del av fredsavtalen i 1918 ble det igjen polsk. I 1939 delte Hitler og Stalin Polen mellom seg og Lviv og Vest-Ukraina ble en del av Sovjetunionen. Ble erobret av tyske tropper i 1941, frigjort av Den røde arme i 1944 og ble en del av Det selvstendige Ukraina i 1991.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO