Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

– Vi kan i alle fall vise dem hendene våre (en husmenighet i et land i Sentral-Asia lytter til Bibelen fra en lydbok).

Foto: – Vi kan i alle fall vise dem hendene våre (en husmenighet i et land i Sentral-Asia lytter til Bibelen fra en lydbok).

– Bibelen er min mat!

16. september 2016. Tekst og foto: Bibelselskapet

De kristne i Sentral-Asia samles trofast for å dele Guds Ord. Når biblene blir konfiskert av politiet, hører de i steden på Bibelen som lydbok.

Vi kommer til en husmenighet i en landsby et sted i Sentral-Asia. Der møter vi 15-20 mennesker som kommer sammen i et vanlig bolighus.

– Vi møtes aldri på den samme ukedagen to ganger på rad, for at ikke politiet skal oppdage oss. Vi møtes også til ulike klokkeslett.

Det er ikke lenge siden politiet kom mens de hadde møte. Når de kommer sammen nå, deler vi ut nye bibler til dem, til erstatning for de biblene som politiet tok. Straks vi har tatt bildene våre, blir biblene gjemt unna. Det er for risikabelt å ha dem liggende framme på bordet under møtet.

I steden tar de fram en liten lydavspiller. En bibeltekst blir lest høyt på opptaket.

– Det er en stor velsignelse å ha fått Det nye testamentet som lydbok. Det er til stor hjelp i vår situasjon, sier de.

Innspillingen finnes på flere språk, både på russisk og på flere nasjonale språk i Sentral-Asia.

– Barna liker å høre på Det nye testamentet, forteller en av kvinnene.

– Nylig kom det inn en kvinne som ikke kunne lese, og hun ble svært overrasket over å høre Guds Ord på sitt eget språk.

– Grunnen til at folk kommer til tro, er at dette er det sanne Ordet fra Gud; det er ikke jeg som preker, sier pastoren.

En eldre dame som ikke ser så godt, fikk denne lydbibelen. Hun sa:

– Troen mi ble så styrket gjennom dette at jeg kan ikke få sagt det! Jeg vil takke både Bibelselskapet og alle som er med på å skaffe oss slike bibler!

Selv om det ikke er offisielt forbudt å eie en bibel i dette landet, skjer det likevel stadig at politiet konfiskerer dem. Fra denne husmenigheten tok de med seg alle biblene de fant.

– De forhørte alle, en og en, og sa at vi skulle skrive ned hva vi drev med under møtet. De holdt oss i to timer og tok alt vi hadde av bøker. Vi har ikke fått tilbake noen av dem.

To uker senere fikk de beskjed om å komme til retten.

– Der holdt de oss i fem timer. Vi fikk beskjed om at vi kom til å få høye bøter. Til slutt advarte de oss: «Dersom dere klager, kommer det til å gå enda verre med dere!»

Bøtene de fikk, svarer til 10 000 norske kroner.

– Men jeg er takknemlig til Herren, for dette har bare styrket troen vår, sier en av de eldre kvinnene.

– Vi dro til hovedstaden for å anke dommen. Da fikk vi høre at politiet som var hos oss, hadde påstått at vi demonstrerte i gatene og delte ut traktater. Men dommeren i hovedstaden sa at han ikke kunne se noe bevis for at vi hadde demonstrert, så han reduserte bøtene våre.

De forteller glødende om den egentlige grunnen til at de ville anke dommen:

– Vi gikk først og fremst for å få vitne i forhør. Vi fikk dele evangeliet med alle i politiet!

Vi spør hvor mye Bibelen har å si for dem.

– Bibelen er min mat, min åndelige mat, sier en av de voksne kvinnene.

– Jeg likte ikke å lese da jeg gikk på skolen. Men da jeg begynte å lese i Bibelen, oppdaget jeg at jeg elsker å lese denne boken. Favorittordet mitt er det jeg fikk høre fra Gud da det var som mest vanskelig:

«Vær ikke redd!» (Jes 54,4)

Hvordan reagerer barna når politiet kommer?

– Barna blir redde når politiet tar foreldrene og forhører dem. Men vi leser fra Bibelen, vi lærer dem at dette bare er en prøvelse fra Herren og at det skal gå bra.

Hvor mange bibler har politiet tatt i denne kirken?

– De har tatt mange bibler på ulike språk, blant annet ca. to hundre bibler vi hadde lagret her for å distribuere videre. De er trolig brent.

Hvordan er det for dem som eventuelt ønsker å skifte tro?

– Alle kjenner alle her i landsbyen, sier en yngre mann.

– Så hvis noen går over til kristen tro, starter problemene med det samme, med både familien og lokalsamfunnet.

– En slektning av meg spiller i bryllup og andre store selskaper. Men da det ble kjent at han var kristen, ville ingen ha noe med ham å gjøre. Før kunne han tjene godt på musikken, men nå tjener han bare en firedel av det han gjorde før.

De kristne i husmenigheten er svært glade for å se medarbeiderne i Bibelselskapet.

– Bibelselskapet spiller en svært viktig rolle i kirkene. Nå er de mer synlige enn før og bedre i stand til å skaffe oss bibler. Dette er svaret på mange års bønn!

– Både Bibelselskapet og generalsekretæren personlig har hjulpet oss i kirken vår i tider med forfølgelse. Det er én ting å kalle hverandre søsken, men når en ser den konkrete støtten, har det mye å si!

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)
Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO