Gå til innhold

7 I nærheten av dette stedet lå det et gods som var eid av den fremste mannen på øya, han het Publius. Han tok vennlig imot oss som sine gjester i tre dager.

Kasser med bibler til de innsatte bæres inn av pastor Leonid Kostuk (t.v.), Joyce van de Veen, Bernt G. Olsen, og generalsekretær Anton Placinta (lengst t.h.) i Bibelselskapet i Moldova.

Foto: Kasser med bibler til de innsatte bæres inn av pastor Leonid Kostuk (t.v.), Joyce van de Veen, Bernt G. Olsen, og generalsekretær Anton Placinta (lengst t.h.) i Bibelselskapet i Moldova.

Sønnen hun ikke kjente igjen

09. august 2016. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Dag K. Smemo

En mor som roper ut navnet til sønnen hun ikke har sett på mange år, et flyktig møte innenfor murene - bli med til virkeligheten i kvinnefengselet.

– Hvem av dem er det?

Moren stirrer på de åtte guttene på plattformen. Pastor Leonid Kostuk har hentet dem hit til kvinnefengselet. En av dem er sønnen hennes som lenge har bodd på et barnehjem i Ukraina.

– Det må jo du vite - du er moren hans, svarer pastor Kostuk.

Hun hadde tatt tak i Kostuk etter et møte i fengselet. Hun ville så gjerne treffe sønnen som hun ikke hadde sett på flere år. Og pastor Kostuk reiste dypt inn i Ukraina for å finne barnehjemmet der gutten var.

– Hva heter moren min, hadde gutten spurt.

Ingen hadde noen gang fortalt ham hvem moren hans var.

Nå sitter han på plattformen i fengselet. Kostuk har tatt med noen flere barn for at det hele skal virke mer naturlig. Der sitter kvinnene i fengselet og venter - også moren til gutten. Blikket hennes vandrer fra ansikt til ansikt.

Da er det hun roper ut navnet hans, og dette er øyeblikket gutten har ventet på - han springer opp og kaster seg fra plattformen, inn i armene hennes. Alle som er til stede, gråter av glede.

Men møtet tar slutt, og barna må reise. Gutten blir med pastor Kostuk hjem, men etter hvert må de ta toget tilbake til Ukraina.

– Ikke la meg bli igjen her, gråter gutten da han kommer tilbake til barnehjemmet. Men det er ikke annen råd. Pastor Kostuk lover moren at han skal hjelpe henne å bli gjenforent med sønnen når hun blir løslatt.

– Men hun har aldri kommet, sier han stille.

Pastor Kostuk forteller denne historien under vårt besøk i kvinnefengselet. I all sin hjerteskjærende gru forteller den om skjebnen til mange av kvinnene som sitter her.

– Jeg oppdaget at disse kvinnene er mødre og bestemødre, sier Nadeja Sili (34).

Hun er en av dem som besøker fengselet hver uke.

Natasja er en av de innsatte som hun har blitt kjent med. I femten år har Natasja sittet inne, og fremdeles har hun tre år igjen. Men noe har skjedd i livet hennes. For tre år siden ble hun en kristen, og hun er nå et strålende vitne om hva Gud har gjort i hennes liv.

– Hun har forandret seg mye, sier Nadeja.

– Hun begynte å komme til bønnerommet, og skritt for skritt ble hun en kristen. Mannen hennes er i et annet fengsel. De får lov til å ringe hverandre en gang i måneden.

Natasja ble døpt i fengselet. Hun og noen andre kvinner har bønnemøter hver eneste dag, hvor de også studerer Bibelen. Gruppa heter «mødre i bønn», for alle har barn som venter på dem utenfor murene. Så de ber for barna sine hver dag, og for de andre kvinnene i fengselet.

Vi er med og bærer inn mange kasser med bibler til de innsatte.

– Nå har jeg fått en ny bibel, smiler Natasja.

– Den jeg hadde før, ga jeg bort til en av de andre fangene.

– Nå får vi også et lager med bibler vi kan gi til andre innsatte, for hver uke kommer det noen nye.

Vi spør til slutt pastor Leonid hva som motiverer ham til å stå i tjenesten i fengselet.

– Jeg elsker mennesker. Jeg har alltid hatt mennesker med spesielle behov rundt meg, som hjemløse og alkoholikere. Jeg elsker å lytte til dem, selv om det ofte kan være plagsomt. Jesus gjorde det, og jeg kan ikke være annerledes.

Hva pengene går til

Bibler til Moldova
Vi ber i dette nummeret om gaver til bibelarbeidet til Bibelselskapet i Moldova. Vi har i flere år støttet Bibelselskapet i Moldova med midler til:
  • Lønn til medarbeiderne
  • Trykking og distribusjon av bibler
  • Oppgradering av bibelbutikken
  • En varebil å kjøre ut bibler med
Gavene som blir gitt går blant annet til å dekke disse kostnadene. Nytt i år er at vi støtter:
  • Utgivelse av en rumensk bibel som lenge har vært utsolgt
Tilbake til innholdsoversikten
Vær med å støtte bibelarbeidet i Moldova

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO