Gå til innhold

37 Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som er sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle barna dine som en høne samler kyllingene under vingene sine. Men dere ville ikke.

Metropolitt Vikentiy i Den russisk-ortodokse kirke (t.v.) og generalsekretær Khalmat Ashirov i Bibelselskapet i Usbekistan. (Foto: Hans J. Sagrusten)

Foto: Metropolitt Vikentiy i Den russisk-ortodokse kirke (t.v.) og generalsekretær Khalmat Ashirov i Bibelselskapet i Usbekistan. (Foto: Hans J. Sagrusten)

Bibelen er viktig for kirkene i Usbekistan

25. april 2016. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Kirkene setter stor pris på arbeidet som Bibelselskapet i Usbekistan gjør, og Bibelen er viktig for kirkene. Dette er våre inntrykk etter et nylig besøk i landet.

Fra 31. mars til 5. april var Det Norske Bibelselskap på besøk i Usbekistan, etter invitasjon fra Bibelselskapet i landet. Fra Det Norske Bibelselskap reiste Hans Johan Sagrusten, sammen med Rostyslav Stasyuk fra Bibelselskapet i Ukraina. Generalsekretær Khalmat Ashirov fra Bibelselskapet i Usbekistan hadde lagt opp et interessant program og reiste sammen med oss.

Det var givende å lære mer om arbeidet til Bibelselskapet i Usbekistan. Med sine 32 millioner innbyggere er Usbekistan det mest folkerike landet i Sentral-Asia. Gjennom mer enn 20 år har Bibelselskapet i landet arbeidet for å skaffe bibler til de ortodokse og evangeliske kirkene. Tilgangen på bibler er grunnleggende for arbeidet i kirkene, og Bibelselskapet i Usbekistan nyter stor tillit blant alle kirkene på grunn av det gode arbeidet de gjør.

Bibelselskapet vil takke leder i Komiteen for religiøse affærer i Usbekistan, Ortyk Yusupov, for hjelp med besøket og for et interessant program. Nestleder i komiteen, Begzod Kadyrov, møtte oss personlig og tok oss med til kjente muslimske minnesmerker i Tasjkent, der vi fikk omvisning av ledere i Usbekistans muslimske råd. Vi fikk også et kort møte med muftien i Tasjkent, Usmonhon Alimov. Det var interessant og givende å samtale med nestleder Kadyrov om det gode samarbeidet mellom Bibelselskapet og kirkene.

Metropolitt Vikentiy av Tashkent og Sentral-Asia tok imot oss i sin residens ved den russisk-ortodokse katedralen i byen. Vi fikk en god samtale om samarbeidet mellom Bibelselskapet og Den russisk-ortodokse kirken i Usbekistan og fikk høre om bibeldistribusjonen gjennom kirken.

Vi fikk også møte lokale evangeliske menigheter og være med på gudstjenester i både Tasjkent og Samarkand. Det var tydelig at de lokale kirkene setter stor pris på arbeidet som Bibelselskapet i Usbekistan gjør, og de tok varmt imot generalsekretær Khalmat Ashirov.

Reisen ga oss et interessant møte med usbekisk kultur og historie. De mange historiske bygningene og markedet i Samarkand var flott å oppleve. Vi fikk i tillegg smake den nasjonale matretten «Plov», som er festmat ved brylluper og andre store begivenheter.

Vi takker Bibelselskapet i Usbekistan for et lærerikt besøk og ser fram til å få besøk tilbake fra Usbekistan i forbindelse med den årlige Bibeldagen i 2017.