Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

Fader Iaroslav Oshchudliak er rektor ved det teologiske akademiet til Den ukrainske-ortodokse kirke i Lviv, Ukraina. (Foto: Dag Kjær Smemo)

Foto: Fader Iaroslav Oshchudliak er rektor ved det teologiske akademiet til Den ukrainske-ortodokse kirke i Lviv, Ukraina. (Foto: Dag Kjær Smemo)

- Gå hjem og les Bibelen

25. mai 2016.

De første biblene til Iaroslav og de andre prestestudentene var satt sammen av bibelvers de fant i ateistiske bøker. Nå gleder han seg over å kunne lese i Bibelen hver dag.

Fader Iaroslav Oshchudliak er rektor ved det teologiske akademiet til Den ukrainske-ortodokse kirke i Lviv. Han begynte å studere lenge før Sovjetunionens fall, i den tiden da det nesten var umulig å få tak i en bibel.

– En av studiekameratene mine ville så gjerne ha sin egen bibel, men det var ikke mulig å få tak i en. Men han visste en utvei: Han leste alle de ateistiske bøkene han kunne komme over. For i disse bøkene var det sitert en mengde med bibelvers som forfatterne ville tilbakevise. Han samlet alle disse bibelsitatene og skrev dem i én bok, og dette ble en tykk bok, nesten en hel bibel.

– Han viste det han hadde skrevet, til oss andre, og alle ville gjerne at han skulle skrive tekster for oss også. Slik begynte han å kopiere både bibeltekster og andre kristne tekster på skrivemaskin. Den sterke lengselen hans etter en bibel var et sterkt vitnesbyrd for meg.

- Vi vet at Bibelen endrer livet til mennesker. Et eksempel er den forrige rektoren ved dette seminaret. Når du kom til kontoret hans, så du alltid en bibel – og bibelen hans var alltid åpen.
På kontoret til den tidligere rektoren lå Bibelen alltid åpen. (Foto: Dag Kjær Smemo)

– Vi vet at Bibelen endrer livet til mennesker. Et eksempel er den forrige rektoren ved dette seminaret. Når du kom til kontoret hans, så du alltid en bibel – og bibelen hans var alltid åpen. Mellom undervisningstimene gikk han alltid til kontoret sitt og leste noen vers i Bibelen.

– Jeg kjente ham i 40 år. Jeg så ham lese i én bibel en dag og en annen utgave en annen dag. Han leste Guds Ord hver dag - og hver dag skrev han ned hvilket vers han hadde lest denne dagen. Listen over bibellesningene hans finnes i museet vårt her ved seminaret.

– Denne rektoren var en god taler. Han fant eksempler fra Bibelen til alle situasjoner i livet.

– Jeg selv har lest gjennom hele Bibelen fem ganger nå. Men hver gang finner jeg noe nytt. «Hvordan kunne jeg overse den sist gang jeg leste?» tenker jeg. Derfor fortsetter jeg å lese.

– Du hører av og til folk som sier at «mange prester leser aldri i Bibelen». Det såret hjertet mitt at jeg aldri hadde lest gjennom hele Bibelen. Derfor begynte jeg å lese i Bibelen hver dag.

– Hvordan fikk du den første Bibelen din?

– Jeg ønsket sterkt å komme inn på presteseminaret i 1976, men jeg kom ikke inn. De som ikke slapp inn, fikk komme inn på kontoret til rektor og høre hva grunnen var. Noen kunne ikke synge, andre fikk de ikke lov av kommunistpartiet. Men til meg sa han: «Du skal nok komme inn neste gang. Men du må gå hjem og lese i Bibelen. Kom så tilbake neste år, og da kommer du til å klare det.»

– Jeg ønsket så sterkt å komme inn. «Men jeg har ingen bibel» sa jeg. Da tok rektoren en bibel ut av hylla si og ga til meg: «Her har du en», sa han. «Gå nå hjem og les».

– Denne Bibelen var på russisk, men jeg skjønte likevel det meste som sto der. Jeg gikk hjem og leste, og neste år kom jeg inn.

– Det første nytestamentet på ukrainsk fikk jeg først etter at jeg hadde blitt prest, og det var takken være patriark Filaret. Dette var et nytestamente på ukrainsk som han hadde oversatt selv. Og da jeg hørte Det nye testamentet ble lest på ukrainsk i kirken vår, kunne jeg bare si: Gud være lovet!

– Presten leste teksten på kirkeslavisk først, som han skulle. Men så åpnet han den ukrainske Bibelen og leste på vårt eget språk, så folk kunne forstå teksten. Først da begynte han å preke.

– Takk for at dere skaffer Bibelen på ukrainsk til kirkene - derfor er Bibelselskapet så viktig og dyrebart for oss. Og når folk har hørt Guds Ord på ukrainsk, er det mange som ønsker å dele ordet med vennene sine.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO