Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

En kvinne på første rad begynner å danse av glede etter å ha fått en bibel i metodistkirken «Iglesia Metodista del Vedado» i Havanna.

Foto: En kvinne på første rad begynner å danse av glede etter å ha fått en bibel i metodistkirken «Iglesia Metodista del Vedado» i Havanna.

– Takk!

28. november 2017. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Hans J. Sagrusten

Prosjektet «En million bibler til Cuba» er nå på det nærmeste fullført. Hundretusener av cubanere har fått en bibel. «Vi trodde det var umulig, men for Gud er alt mulig» sier våre venner på Cuba.

Etter nok et besøk til Cuba skriver jeg disse linjene i dyp takknemlighet. For omtrent fem år siden var vi noen medarbeidere i den store familien av bibelselskaper som samtalte om bibelarbeidet på Cuba. Vi hadde alle lagt merke til det samme: Den enorme mangelen på bibler i menighetene.

Vi bestemte oss for å gjøre noe med dette.

960 000 bibler

Det første vi ble enige om var å be Alain Montano, leder for bibelarbeidet på Cuba, om å snakke med alle seksti kirkesamfunn på øya. Målet var å finne ut hvor mange kristne som manglet en bibel.

Svaret kom i løpet av få uker: Det umiddelbare behovet var på hele 960 000 bibler.

Jeg ble overrasket - og samtidig urolig. For hvordan skulle vi skaffe penger til så mange bibler? Hvordan skulle vi organisere importen? Hvordan skulle vi organisere distribusjonen? Og hvordan skulle vi klare alt dette - uten at det skulle gå ut over andre land som også har stort behov for bibler?

Nå i høst mangler det bare 8 000 bibler på å fylle målsettingen om en million bibler. Responsen fra giverne har vært enestående. Du som leser dette, er kanskje en av de mange som svarte på appellen om å gi bibler til Cuba. Mange av disse biblene er nemlig betalt av bibelvenner i Norge.

Men flere land ville være med. En rekke bibelselskaper har gitt sitt bidrag. Felles for dem er at de har brukt våre bilder og artikler fra Cuba. For dette har vært et arbeid under norsk ledelse hele veien.

Et svar på bønn

Det fyller meg med både glede og ydmykhet å se at det var mulig å fullføre dette store prosjektet.

– Dette er et svar på bønn, sier Joel Dopico, leder for Rådet av kirker på Cuba.

– Vi trodde det var umulig, men for Gud er alt mulig. Det er vekkelse på Cuba nå og dette er en helt spesiell tid for land og folk. Vi trenger bibler som aldri før.

Da vi var på Cuba i høst, besøkte jeg flere menigheter for å se om biblene hadde kommet fram. Og jeg kan bekrefte at situasjonen er mye bedre nå. De aller fleste som jeg snakket med, hadde fått sin egen bibel.

På den annen side var det ingen menigheter som hadde bibler på lager. Alle biblene de hadde fått, var blitt delt ut. Og med alle de nye menneskene som blir døpt inn i menighetene i dag, forstår jeg at vi ikke kan slutte nå. Vi må fortsette å skaffe bibler til kirkene på Cuba.

Fremdeles stort behov

Alain Montano er opptatt av hva som nå vil skje videre.

– Det er så mange behov, sier Alain.

– Vi trenger studiebibler, vi trenger materiell til barn, vi trenger enkle oversettelser til ungdom, og vi trenger bibler i stor skrift til dem som ikke ser så godt. Det umiddelbare behovet er dekket, men fortsatt kommer mange nye til tro. Dessuten er det mange som gjerne vil gi en bibel til noen de vet trenger den.

Økonomisk er Cuba fremdeles i dyp krise. Det er mangel på det meste. For en vanlig familie er den store utfordringen å få tak i nok mat å sette på bordet. Situasjonen ble ikke bedre av at orkanen «Irma» ødela minst seksti tusen hjem på Cuba.

Derfor trenger kirkene på Cuba fremdeles bibler til svært nedsatt pris. Vil du fortsatt være med og støtte bibelarbeidet på Cuba, slik at vi kan klare å skaffe en bibel til alle de som ønsker seg en?

Alain Montano

– Fortsatt kommer nye til tro

– Det umiddelbare behovet for bibler er dekket, men fortsatt kommer mange nye til tro. Dessuten er det mange som gjerne vil gi en bibel til noen de vet trenger den.

Generalsekretær Alain Montano, Bibelkommisjonen på Cuba

Tilbake til innholdsoversikten
Gi en bibelgave til Cuba

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO