Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

ISIS–slagordet er strøket over, og ordene «Jesus er verdens lys» er malt nedenfor.

Foto: ISIS–slagordet er strøket over, og ordene «Jesus er verdens lys» er malt nedenfor.

Jesus er verdens lys

14. februar 2018. Tekst og foto: Lina Musharbash

Slagordene til ISIS blir nå overmalt med bibelord i Irak. Ordene «Jesus er verdens lys» og «Gud er kjærlighet» slår mot oss når vi besøker den kristne byen Qaraqosh.

Hvordan er det å vende tilbake til ødelagte byer og hjem? Med dette spørsmålet i tankene dro jeg til Ninive-sletta i Irak. Jeg ønsket å vite hvordan livet er for de kristne som har vendt tilbake etter at ISIS ble nedkjempet.

Synet som møtte meg på bilturen fra Erbil var sjokkerende. Overalt var det bare ødeleggelse å se. ISIS har brent, plyndret og ødelagt nesten alle hus og kirker. Men etter at den kristne byen Qaraqosh ble frigjort i august 2017, har tre tusen familier vendt tilbake, og tallet øker hver dag.

Da jeg gikk gjennom gatene kunne jeg se alt som ISIS hadde skrevet på kristne hus og butikker: «Dette er ikke lenger en kirke, den islamske staten går fram». Nå er slagordene strøket over og erstattet med bibelord som «Jesus er verdens lys» og «Gud er kjærlighet».

Al Taheri-kirken var tidligere den største og vakreste kirken i Irak. Nå var det en liten flokk som ba sammen der. De hadde nylig kommet tilbake fra Kurdistan. Alle de troende snakket om den lykken de følte ved å komme tilbake til kirken sin. Men fortsatt føler de frykt for fremtiden i Irak.

Ekteparet Ihsan og Lara (midten) ser på ruinene av det nybygde huset sitt i Qaraqosh i Irak sammen med Lina Musharbash (t.v).
Ekteparet Ihsan og Lara (midten) ser på ruinene av det nybygde huset sitt i Qaraqosh i Irak sammen med Lina Musharbash (t.v).

Ihsan og Lara

Et ungt par, Ihsan og Lara, er begge fra Qaraqosh. Da ISIS kom til byen, hadde de ikke noe annet valg enn å flykte til Erbil. Dette var vanskelig for dem. Det hadde tatt dem seks år å bygge huset sitt, og det hadde kostet dem mye penger, arbeid og innsats. De fikk bare bo der i to år før de måtte flykte.

Jeg var med da de kom tilbake og fant huset i en ruinhaug. I likhet med andre kristne var det første de gjorde å male over bokstaven «n» som ISIS hadde skrevet på døra. Den sto for «Nasareer» og viste at det var et kristent hjem, og at det var tillatt å drepe dem som bodde der.

Ihsan største sorg er at moren hans døde på flukt, bare noen få dager etter at de dro fra Qaraqosh. Hun døde i en kirke i Erbil hvor de bodde sammen med andre familier på flukt. Tre år senere sørger han fortsatt over moren. Det at huset er ødelagt betyr ingen ting mot sorgen over moren.

Tania

Mens tusenvis av kristne har vendt tilbake, er det mange andre som er redde. De føler at fremtiden i Irak er usikker. En av dem er Tania, en 25-åring som for tiden bor i Jordan. Hun venter på å få visum til Australia.

– Frykten for de radikale islamistene var forferdelig. Min far ble kidnappet og drept av radikale muslimer. Mindre enn førti dager senere døde også moren min. Hun kunne ikke bære tapet og smerten. Da den såkalte islamske staten kom, flyktet vi hele fire ganger fra sted til sted. Jeg kan ikke tillate at dette skal skje på nytt. Jeg vil at mine barn skal leve et trygt sted.

De kristne har ennå ikke vendt tilbake til Mosul. Det skyldes ikke bare at de føler seg utrygge, men også at skadene på byen er hinsides alt du kan forestille deg. Mosul er fullstendig knust. Dessuten er det fortsatt spenninger mellom den irakiske regjeringen og kurdiske myndigheter i dette området.

Bibelselskapet i Erbil hjelper mange, både direkte og gjennom kirkene. De gir bibler til familiene og støtter kirkene med månedlige pakker med mat. Men de kristne i Erbil er fysisk og følelsesmessig utslitt etter å ha hjulpet flyktninger i lang tid. Nå trenger de vår støtte for å fortsette arbeidet.

Levende steiner

Rester av inventar og bøker som er brent, ligger fremdeles i kirkene.
Rester av inventar og bøker som er brent, ligger fremdeles i kirkene.

ISIS har ødelagt historiske assyriske monumenter og knust kors og bilder som er nær to tusen år gamle. Men kirkenes største bekymring er ikke monumentene, men de levende steinene: menneskene.

De frykter at de kristne skal fortsette å forlate landet. Siden 2003, da Saddam Hussein ble avsatt, har hundretusener av kristne forlatt Irak. Fra å være omkring to millioner i 2003 er de i dag ca. 300.000.

Skal de kristne bli værende, for å sikre at den kristne tro overlever i Syria og Irak? Eller skal de flykte, for å skape en trygg framtid for familien sin? Dette er dilemmaet som de kristne her står overfor.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO