Gå til innhold

4 Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én.

Gi en gave.Velg prosjekt

I Ukraina herjer en glemt krig. I krigen søker mange trøst i Guds ord. Vær med og støtt bibelarbeidet i Ukraina

Bibler til Ukraina

Dette er en vanskelig, men likevel spesiell tid i Ukraina. Vanskelig fordi mange mennesker sørger over tapet av familie og venner i krigen som nå er inne i sitt fjerde år.

Ilona Kadatskaya leser fra barnebibelen for barna på barnehjemmet i Mariupol. (Foto: Dag Kjær Smemo)
Ilona Kadatskaya leser fra en barnebibel for barna på barnehjemmet i Mariupol. (Foto: Dag Kjær Smemo)

Dette er en glemt krig; den er borte fra mediebildet her hjemme. Men mødrene og enkene er mange, og de gråter utrøstelig etter å ha mistet en sønn eller mann i krigen.

Samtidig har vi fått muligheter som aldri tidligere til å bringe Guds Ord til dem som er såret, til dem som er skuffet, til de redde og til dem som har knuste og nedbrutte hjerter. Det er mange hundre tusen av dem i Ukraina i dag.

For en tid tilbake besøkte Bibelselskapet krigssonen i Ukraina sammen med lederne for alle kirkesamfunn. Der møtte de to kvinner. Den ene var mor, den andre ektefelle, til ukrainske soldater. Med tårer delte disse to sin nød over sønnen og ektemannen som sitter fanget hos opprørerne.

General Grytsak, leder for sikkerhetstjenesten i Ukraina, sa:

«Jeg tror vi kan gjøre mer med Bibelen enn hva vi kan med våpen eller andre virkemidler i denne situasjonen».

For Bibelselskapets folk, som hørte sjefen for sikkerhets-tjenesten si dette, var det nesten uvirkelig. For dem er minnene fremdeles sterke fra den tiden da den samme sikkerhetstjenesten (som den gang het KGB) forfulgte de kristne og ødela kirker. Som avslutning sa generalen:

«Mange av guttene jeg så her i krigssonen da krigen begynte i 2014, var ateister. Men nå er de aktivt troende mennesker, fordi dere har gitt dem bibler. Jeg ber dere, hjelp oss å tørke tårene hos de sørgende mødrene og konene til de mange soldatene som fremdeles holdes som fanger hos fienden.»

Den samme generalen ba også om en bibel til hver av de 800 offiserene som er sendt til fronten, og om en barnebibel til dem som er igjen hjemme.

Jeg skulle gjerne ha fortalt deg om noe annet enn krigen. Men i et land hvor over to millioner mennesker er på flukt fra krigssonen (og fra Krim), er det fremdeles krigen som preger hverdagen for Bibelselskapets medarbeidere.

Daglig opplever de at mennesker kommer til kontoret for å be om bibler. Noen har litt penger å betale med, andre har det ikke. Vi trenger flere bibler, slik at vi kan gi bibler til dem som er berørt av krigen. Vi trenger bibler til de mange flyktningene som fremdeles befinner seg i en vanskelig situasjon. Vi trenger bibler til offiserer og soldater ved fronten, til deres familier, og til dem som er såret og ligger på sykehus.

Samtidig må vi ikke glemme dem som vi har hjulpet i mange år: Barna på barnehjemmene og de kreftsyke barna på sykehusene. Disse barna er det ekstra mange av etter Tsjernobyl-katastrofen for 30 år siden. Takket være deg og givere i flere andre land har det vært mulig å gi en bibel eller et NT til mange som kommer for å be om hjelp. Vitnesbyrdene er mange om hvordan Gud har grepet inn i deres liv, og om hvordan de har kommet til tro på Kristus.

Da jeg på et utvidet styremøte i Det ukrainske bibelselskapet ble takket for Det Norske Bibelselskaps innsats, fortalte jeg at jeg som ungdom hadde vært med på å sende bibler til Ukraina. Vi sendte dem med posten til tilfeldige adresser fra telefonkatalogen i Kiev. Noen av biblene kom i retur med påskriften «ulovlig innhold». Etter møtet kom en av lederne for et kirkesamfunnene frem til meg og sa:

«Ikke alle biblene ble returnert. Min far var general i KGB og han tok med et par av de biblene hjem. Og slik kom jeg til tro!»

Guds Ord vender ikke tomt tilbake! (Jes 55,11)

Med vennlig hilsen
Bernt G. Olsen

PS: Vær med å be om fred i Ukraina. Folket trenger bibler som aldri før.

Skattefrie gaver

For å få skattefradrag må du opplyse om navn, adresse og fødselsnummer slik at beløpet kan rapporteres til skattemyndighetene.
Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO