Gå til innhold

6 Det undrer meg at dere så raskt vender dere bort fra ham som har kalt dere ved Kristi nåde, og til et annet evangelium,

Kanaan-sangene

For alle som er interessert i salmer, er Kanaan-sangene et fenomen man burde vite noe om. For alle som er glade i Kina, er disse sangene en kilde til sterk inspirasjon.

Kanaan-sangene er kinesiske salmer som synges over hele Kina. De er samlet i en uoffisiell salmebok med nærmere 1000 sanger og synges med stor lidenskap, også i den registrerte kinesiske kirken. De synges på gata som evangelisering, til danseoppvisning, de synges av et stort blandetkor akkompagnert av Kinas ballettorkester. De synges om morgenen, gjennom dagen, i husmenighetene, i fengslene. De synges uten instrumenter av forsamlinger på landsbygda som klapper takten og kan synge et titalls salmer i strekk.
– Kanaan-sangene er Guds gave til Kinas kirke, forteller en student.
– Når jeg synger de oversatte salmene, går jeg inn i Guds rike. Men når jeg synger Kanaan-sangene, kommer Guds rike til meg.

Xiao Min
Sangene er skrevet av Xiao Min, en kvinne fra landsbygda i Hunanprovinsen. Foreldrene hennes var fattige bønder og analfabeter, de ønsket å gi henne bort da hun var ti dager gammel. Men det kom flom, planene måtte endres og de ble nødt til å beholde henne. I dag ser de det som Guds velsignelse. Xiao Min har heller ingen utdannelse å skryte av, hun fullførte ikke ungdomsskolen fordi hun ble syk. Men som barn tenkte hun mye over skaperverket, hvor vakkert det var, trærne, blomstene, elva, insektene. Så da tanten hennes ville ha henne med til kirke, ble hun ivrig. I kirken hørte hun om Gud som Skaperen, og da tenkte hun: «Det er han.» Slik ble hun kristen i all hemmelighet. Dette var sent på 1990-tallet.

– Den hellige ånd rørte ved meg da jeg overga livet mitt til Gud. Da ble den første sangen min til, forteller hun. Den første sangen sang hun for en venninne, og venninnen sang den videre, og etter hvert sang hele forsamlingen den. Slik spredte sangene seg som ild i tørt gress. Xiao Min har ingen musikkbakgrunn, ingen poetisk skolering, men sangene blir båret av et vakkert kinesisk tonespråk som hun selv komponerer, og sterke, poetiske bilder koblet med oppriktig troserfaring. De betegnes som uvanlig frie. Kineserne selv betegner dem som vidunderlige: «Herre, hold våre hender når vi rir inn i stormen,» synger de.

Budbærer til en generasjon i nød
Xiao Min sier selv at Herren har valgt henne til å være en budbærer til en generasjon i nød. Andre sier at hun er den budbæreren Gud har valgt for Kina. I dag har Xiao Min sin egen familie og bor i USA. Hun har lett for å bli tatt inn til avhør og fengslet av ulike grunner hvis hun er i Kina. Men det er underlig. For på mange måter er hun den virkeliggjorte kommunistiske drømmen; en stemme som stiger opp fra folkedypet og taler rett til de kinesiske hjertene. Bare med den forskjellen at hennes budskap er inspirert av Den hellige ånd, ikke av Maos lille røde.


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO