Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Lørdag 30. oktober 2010 ble bibeldagen feiret i en sigøynerleir i Sosnivka, Ukraina, sammen med en gruppe fra Bibelselskapets kontor i Lviv og Stein Mydske fra Det Norske Bibelselskap.

Foto: Lørdag 30. oktober 2010 ble bibeldagen feiret i en sigøynerleir i Sosnivka, Ukraina, sammen med en gruppe fra Bibelselskapets kontor i Lviv og Stein Mydske fra Det Norske Bibelselskap.

Bibeldagen feiret i sigøynerleir i Ukraina

04. februar 2011.

- Jeg ble tvunget til å tigge på gaten fra jeg var en liten gutt, forteller Misha, som nå er 30 år gammel og pastor i en sigøynermenighet i Transkarpatene sør i Ukraina.

— Som tenåring ble jeg med i en gjeng som spesialiserte seg på å rane folk. En gang stjal jeg en stresskoffort full av penger. Det var nok til at moren min kunne bygge seg et stort hus. Misha innrømmer at gjengen hans til og med kan ha drept noen på tyveriraidene sine.

Gikk i kirken for å rane
— En gang, da jeg var 18 år gammel, hørte jeg at folk som gikk i kirken hadde mye penger. Jeg bestemte meg for å gå i baptistkirken i Chernivtsy, men fant ikke noe jeg kunne stjele der. Isteden ble jeg invitert til lunsj etter gudstjenesten. De ga meg til og med penger til bussen hjem og et nytestamente! Problemet var bare at jeg ikke kunne lese, for jeg hadde aldri gått på skolen. Jeg ble så imponert over de kristne som behandlet meg på denne måten at jeg begynte å tenke over hva slags liv jeg selv levde. Det ble viktig for meg å bryte med det gamle livet og gjengen og få en ny start. Da jeg kom hjem, fortalte jeg kona mi at jeg ville lære å lese. Jeg fant en gammel ABC og ga meg ikke før jeg kunne lese nytestamentet de hadde gitt meg. Jeg lærte også å spille gitar og synge kristne sanger av en gruppe pinsevenner som kom til landsbyen vår. Kort tid etterpå ble jeg en kristen, og fikk ansvar for ungdomsarbeidet i menigheten.

Viktig å følge reglene
I Ukraina mottar enslige mødre barnebidrag helt til barna er 18 år gamle, mens de som er gift bare får bidrag i tre år. Derfor er det mange som ikke gifter seg. De vil heller ha pengene fra staten. Misha ville ikke snylte på den måten, og kort tid etter at han ble en kristen gikk han til myndighetene for å registrere ekteskapet. Hans sterke rettferdighetssans førte til at han kom i konflikt med lederskapet i menigheten, som ofte beriket seg selv på gaver fra utlandet.
— Jeg har aldri tatt imot noe fra utlandet! forteller Misha stolt.

Betjener fem sigøynerleire
12 år etter sitt første kirkebesøk er han nå prest og evangelist med ansvar for fem sigøynerleire i Transkarpatene. Der møtte han Bogdan Stasyuk, en 69 år gammel frivillig medarbeider i Bibelselskapet og pensjonert adventistpastor. Bogdan hjalp ham med bibler og kristen litteratur.

Barna begynner på skolen
— Noe av det viktigste jeg gjorde var å oppmuntre foreldrene til å sende barna på skolen, sier Bogdan. - Jeg snakket med mannfolka og kvinnene i familiene hver for seg, og sa at dersom barna skulle få et bedre liv enn de selv, så måtte de gå på skolen. Jeg sa dessuten til fedrene at de skulle slutte med å drikke opp pengene de fikk i barnebidrag. De lyttet faktisk til det jeg sa. Jeg tror at de stolte på meg, ellers hadde jeg nok blitt slått ned! Sist vinter gikk 80 % av barna på skolen, og i sommer ble 11 familier døpt.

Bibeldag i sigøynerleiren
Lørdag 30. oktober feiret Misha og Bogdan bibeldagen i en sigøynerleir i Sosnivka sammen med en gruppe fra Bibelselskapets kontor i Lviv, og Stein Mydske fra Det Norske Bibelselskap. Familiene bodde i en nedlagt kollektivfarm og solgte skrapmetall de fant i byen.

— Det var virkelig en annerledes bibeldagsgudstjenste, forteller Stein Mydske. Et stort søppelbål ga en viss varme, noen barn turnet i en gammel utslitt sofa, og mannfolka sto i bakgrunnen og lyttet med et halvt øre, mens kvinnene og noen ungdommer deltok aktivt i sangen og bønnene.Men Gud selv var til stede når vi lyttet til evangeliet om frelse og nytt håp for hver den som søker ham. Etter prekenen kom to av kvinnene fram for å få forbønn. Det ble en hellig stund midt i all skitten og elendigheten!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO