Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Anatoliy Raychynets er assisterende generalsekretær i Bibelselskapet i Ukraina.

Foto: Anatoliy Raychynets er assisterende generalsekretær i Bibelselskapet i Ukraina.

«Ingen skal gå tomhendt fra Bibelselskapet!»

09. mai 2011.

Dette er parolen til de ansatte i Bibelselskapet i Ukraina. Dersom noen kom innom Bibelselskapet, men ikke hadde råd til å kjøpe seg en bibel, skulle de likevel bli tilbudt en gave:
- Alle skal få med seg noe av Guds ord når de har besøkt bibelselskapet, slår generalsekretæren fast.

I Ukraina er det fortsatt behov for bestikkelser på forskjellig plan for å få ting gjennom i byråkratiet. Da Bibelselskapet skulle starte byggingen av nytt bibelhus, fikk de ganske snart høre at for å få byggetillatelse måtte en regne med et par hundre tusen i smøring.

Nytt bibelhus uten bestikkelser
Men Bibelselskapet hadde bestemt seg for ikke å utbetale en øre i bestikkelser. Bibelselskapets president besøkte ordføreren i Kiev og utfordret ham til å ordne denne byggetillatelsen på lovlig og åpent vis. Papirer det vanligvis kan ta måneder å få ordnet, ble prompte ferdigstilt av ordføreren personlig. «Bibelselskapet skal få godkjent alle sine papirer. Nå!» skrev ordføreren. Dermed var prosessen i gang.

Under oppstarten av byggeprosessen samlet styrelederen hele staben og sa:
- Jeg vil ha alle papirer og alle planer og forberedelser klare innen én måned fra i dag. Om ikke det skjer, så går jeg av som styreleder og hele staben går med meg. For da må vi gi plass for andre som er flinkere enn oss til å gjøre denne jobben.

Etter en måned kalte han staben sammen igjen for å sjekke hvordan det hadde gått. Men de hadde ikke skjønt alvoret, det manglet fremdeles mye på planarbeidet. Da fikk de en skikkelig overhaling fra styrelederen:
- Jeg gir dere én ny måned, men da skal alt være på plass, ellers så slutter vi alle sammen for å gi plass for dyktigere folk.

Etter den måneden var alt ordnet, og byggearbeidet har gått på skinner siden. I juni 2011 er det stor innvielse av det nye bibelhuset i Kiev, Ukraina.

Bibler til Parlamentet
Nylig fikk Bibelselskapet i Ukraina en henvendelse fra Parlamentet med spørsmål om de kunne gi alle de drøyt 400 parlamentsmedlemmene en bibel. Staben i Bibelselskapet var ikke sikker på om de hadde råd til å gi vekk så mange bibler. Da sa styreformannen at det skal vi bare gjøre.

Bibler ble levert, og alle parlamentsmedlemmene fikk beskjed om hvor og når de kunne hentes. Og de fleste tok imot gaven. Etterpå kunne noen fortelle at en av lederne for kommunistpartiet hadde sendt sin sekretær for å hente sin bibel, og han skyndte seg å putte Bibelen i veska så ingen skulle se det.

Ble anbefalt å lese Bibelen
En tid senere, under den ukentlige bønnefrokosten i Parlamentet, kunne et av parlamentsmedlemmene fortelle følgende:

- For en tid siden strevde jeg i mitt privatliv og i mitt ekteskap. Det var en vanskelig situasjon for meg. Noen anbefalte meg å lese i Bibelen, så jeg fant den fram og begynte å lese i Salmenes bok. I Salme 76 fant jeg ord som beskrev min egen situasjon. Da skjønte jeg at Bibelen har noe å si inn i min hverdag. Jeg leste mer både i Salmenes bok og i evangeliene. Her fant jeg mye som ga meg oppmuntring og hjelp for mitt liv videre. Takk for biblene dere har gitt oss, dette er en viktig bok.

Bibelselskapet får stadig telefoner fra forskjellige departementer som ber om bibler. Ofte er det fordi en skal ha viktige besøk og ønsker å gi gjestene en ukrainsk bibel. Kunne en tenke seg at noe liknende kunne skje i Norge? At departementer eller Stortinget kontakter Bibelselskapet for å få bibler?

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO