Gå til innhold

2 Noen fariseere kom og spurte ham: «Har en mann lov til å skille seg fra sin kone?» De ville sette ham på prøve.

I løpet av ett år malte Nelly Bube 30 store bilder av Jesu lignelser.

Foto: I løpet av ett år malte Nelly Bube 30 store bilder av Jesu lignelser.

Da paletten ble lys

22. august 2011. Tekst: Anne Kristin Aasmundtveit. Foto: Dag K. Smemo

Bibelske motiver i kasakhstansk miljø hos billedkunstneren Nelly Bube.

- Fargene forandret seg da livet mitt forandret seg, sier kunstneren Nelly Bube fra Almaty i Kasakhstan.
- Fra å være mørke og dystre, ble bildene mine fargerike og lyse. Jeg tok i bruk gull! Det var fordi Gud kom inn i livet mitt, og gull symboliserer det guddommelige nærværet.
- Jeg maler Guds nærvær i alt, sier hun og karakteriserer den nye vendingen i bildene hennes som glad musikk.

Hun sitter i kjelleren i atelieret der hun gjør råutkastene til bildene sine. Det er fullt av fargetuber og lim og lerreter der. Hun har vist oss mosaikkhagen sin, der hun og datteren Botagoz (som betyr «kameløye») har utfoldet seg sammen i kunst og lek. Hun har vist oss hovedatelieret, fullt av store bilder og skulpturer over alt, og 2. etasje der barnebarnet Mukhit lager sine skulpturer, tegninger og animasjonsfilmer.

I ruiner
- Livet mitt lå i ruiner, jeg hadde problemer både privat og yrkesmessig. Da jeg mistet alt, hadde jeg ingenting igjen, og jeg søkte etter eksistensielle svar. Jeg søkte i østlige religioner, som buddhisme og hinduisme, i astrologi og mystikk, men jeg fant ikke svar. Underveis ble jeg invitert på et husmøte i en knøttliten menighet på 15 personer. Dette var i 1999, i overgangen til et nytt årtusen. Da var jeg 50 år.

Det ble en ny begynnelse. Nyttårsaften 1999 ba hun om å få dele Guds kjærlighet med andre mennesker, slik hun hadde møtt den selv. Og slik forandret kunstuttrykket seg.

Ikoner
Hun forteller at hun hadde vært på en stor utstilling av russiske ikoner. De var vakre, de er objekter som får mennesker til å be, men motivene er abstrakte og strenge, og reglene for hvordan man skal male, er fastlagte.
- Jeg ønsker å male noe som er nærmere livet, mer virkelige mennesker. Jeg maler ikke Gud i mine bilder, men Guds visdom kan skimtes gjennom dem. Hvert bilde skal synge en gledessalme til Gud!

Lignelser
I løpet av ett år malte hun 30 store bilder av Jesu lignelser. De er holdt i nomadetradisjon, slik Bube utformer sine motiver: Sauen som gikk seg vill, er funnet av et ungt nomadepar, såmannen har tydelige orientalske trekk, de ti brudepikene venter utenfor et hus som kan minne om en moské. Nelly Bube ønsker å understreke Bibelens østlige røtter snarere enn de vestlige. Ved å tolke dem inn i sin egen kultur forteller hun betrakteren at de bibelske fortellingene ikke tilhører en nasjon, men alle.

Nattverd
- I nomadebildene maler jeg 'Steppenes madonna' som er mor-barn-motiver. De illustrerer universelle hellige bånd. Gudsmotivet ligger under bildet, ikke i det, sier hun. Hun viser oss et av de bibelske motivene, Den siste nattverden. Her sitter Jesus som en ung kasakhhøvding øverst i sirkelen mens disiplene sitter rundt på teppet, klar til å innta måltidet.
- Jeg ønsker at alle folkegrupper i Kasakhstan skal kunne kjenne igjen trekkene sine i disiplenes ansikter, sier hun, og det betyr alt fra russisk-europeiske til tyrkiske til koreanske trekk.

Nærvær av jord
Ved å legge motiver fra andre fortellinger inn i sidebildene, gir hun et inntrykk av samtidighet, slik hun har lært av ikonkunsten. Tegnene hun legger inn i bildene, er gamle, kjente og av felleskulturell arv, slik som helleristninger av dyr, hebraiske tegn og egyptiske hieroglyfer. - Den beste kreativiteten er Guds kreativitet, smiler hun.
- Jeg er et redskap.
- Jeg liker å blande teknikker, sier hun.
- Ofte bruker jeg ulikt materiale når jeg maler, for det tilfredsstiller mer det jeg ønsker å uttrykke. Som betrakter ser du lyse farger, deler av metall, filt, og du kjenner på nærværet av jord i bildene. Etter min mening burde rikdommen i livet komme til syne ikke bare gjennom en teknikk, men mange!

Nomade
Nelly Bubes bilder av nomaderøttene er populære. I sitt hjemland er hun særlig kjent for prosjektet «Den store Silkeveien» som er tre panoramabilder fra 2002, 2003 og 2007. Man finner hennes motiv gjengitt på eksklusive porselensvarer. For tiden forbereder hun en større utstilling i Tyskland, der hun som en av fire kunstnere er representanter for moderne kasakhstansk kunst.

Det første året etter at Nelly Bube ble kristen laget hun bilder som illustrerte mange av Jesu lignelser. Hun leste mye i Bibelen og det var viktig for henne å feste sine egne bibelopplevelser til lerretet.

Himmeltreet
Da Bibelselskapet i Kasakhstan fikk høre om hennes bibelske bilder, spurte de om de kunne få utgi dem i en bok sammen med de aktuelle bibeltekstene. De ble fort enige om en slik utgivelse, men hvor skulle Bibelselskapet få pengene fra? Gud løste dette problemet på en uventet måte. Det viste seg at pastoren i Nellys egen menighet hadde fått en større pengegave, men pengene måtte brukes ganske raskt. Boka ble raskt ferdige og tatt i bruk. Dette var den første boken Bibelselskapet i Kasakhstan gav ut der alt var laget og betalt i landet.

Bibelselskapet i Norge har utgitt en revidert utgave av boken, under tittelen Himmeltreet.

Kunstnerens ledemotiv

Nellys ledemotiv for livet: Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk! Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.
Fil 4,6-7

Nellys ledemotiv for kreativiteten: Du skal alltid ha denne loven på tungen og grunne på den både dag og natt, så du legger vinn på å leve etter alt det som er skrevet i lovboken. Da skal du ha hell med deg hvor du ferdes, og alt skal lykkes for deg.
Josva 1,8

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO