Gå til innhold

11 Kort tid etter ga Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde dro sammen med ham.

Akiliu Yohannes

Foto: Akiliu Yohannes

Good Samaritan som vendepunktet

30. desember 2011.

Han vet mye om sorg, nederlag og bekymring. For fjorten år siden mistet Akiliu Yohannes kona si. Hun døde av aids. Deretter viste det seg at både han og den tre år gamle dattera var smittet av hiv viruset. Legene mente Yohannes bare hadde noen måneder igjen å leve.

Nå er han en dynamisk leder for hivorganisasjonen Love for All i Addis Abeba som informerer og hjelper hiv-positive.
Organisasjonen har kontakt med over 10.000 mennesker hvert år.

Hiv – ikke Guds straffedom
– Love for All er et resultat av møtet med Good Samaritan. Konstanse Raen inspirerte meg. Hun underviste på et kurs. Der fikk vi høre at hiv-viruset ikke var Guds straffedom over store syndere slik kirken hadde lært. Det ble et vendepunkt, forteller Yohannes.

Akiliu Yohannes arbeidet i den ortodokse kirken den gang han oppdaget at han var smittet av hiv. Da han fortalte han var hiv positiv, mistet han jobben sin i den ortodokse kirken.

– Måten kirken behandlet meg på, rammet meg hardere enn hiv-viruset, sier Yohannes. På den tiden mente de fleste kirkene i Etiopia at hiv var Guds straffedom over menneskene. Det var vanlig å ekskludere hiv positive fra arbeidsliv og kirkelig fellesskap.

Isolerte seg hjemme
– Mange av mine venner våget ikke å gå ut. De isolerte seg hjemme. Men etter å ha hørt at Guds straffedom ikke hvilte over oss, fikk vi mange ideer om hva vi kan gjøre for HIV positive. Jeg presenterte ideene mine for Konstanse Raen. Hun oppmuntret meg til å gå videre.

Organisasjonen ble offisielt registrert i 2005. Fem år senere har Love for All 360 medlemmer som alle er hiv-positive. De holder stadig kurs der de bruker samme undervisningsopplegg som Good Samaritan. I samarbeid med de helsemyndighetene har de etablert en ordning med hiv-rådgivere på fem sykehus i Addis Abeba. Alle rådgiverne er selv HIV-positive. De hjelper og støtter mennesker som er smittet av hiv eller har utviklet aids. Sykehusene betaler for dette arbeidet. Til sammen er 25 rådgivere er med i ordningen som Love for All som koordinerer.

Hvordan har det gått med dattera di?
– Min mor fikk ansvaret for henne etter at kona mi døde, og vi fikk påvist hiv. I dag er hun tenåring. Hun har fått god medisin, går på skole og klarer seg fint. – Hvordan har denne tiden vært for deg?
– Det har vært mange tunge perioder. Det var godt jeg fikk kontakt med Good Samaritan. Jeg kunne ikke ha undervist andre om jeg var bitter. Nå vet jeg hva som er mine oppgaver og i hvilken retning jeg skal arbeide.

Presten bad om tilgivelse
For noen år siden møtte Yohannes igjen presten som hadde kastet han ut av kirka da han fortalte at han var hiv-positiv. Presten deltok på et Good Samaritankurs der Johannes underviste. – Etter kurset kom presten og bad meg om tilgivelse. Det gjorde meg godt at han bad om tilgivelse, sier den hiv-smittende Akiliu Yohannes. Selv er han tydelig preget av å leve med en livstruende sykdom. Men gnisten til å fortsette arbeidet i Love for All har han fortsatt.

Tilbake til artikkeloversikt: Bibeldagen 2012


Midlene som samles inn på årets bibeldag vil blant annet gå til:

  • Oversettelse til 6 lokale språk
  • Bibler til skoleungdom og studenter
  • Utvikling og distribusjon av lydbøker beregnet på de som ennå ikke kan lese
  • Begrense utviklingen av hiv og aids.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO