Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

"Good Samaritan"-kurs

Foto: "Good Samaritan"-kurs

Tre kvinner om HIV

30. desember 2011.

Før isolerte hun seg hjemme. Hun var fortvilet og kjente på skam over å være hiv– positiv. Nå har Hiruto Alamayhu kommet ut av den vonde sirkelen.

Alenemora som hjelper andre kvinner

– Jeg føler meg fri og har fått venner å snakke med. Vi deler ideer om hvordan vi kan stoppe hiv epidemien i vårt område, sier Hiruto.

Påvist hiv for 12 år siden
Vi møter Hiruto i en bydel i Addis Abeba. Hun holder Good Samaritankurs for en kvinnegruppe der de fleste er smittet av hiv. Selv fikk hun påvist hiv for tolv år siden. Hun er alenemor med en datter på elleve år. Datteren er frisk og fri for hiv, men mannen hennes døde samme år som datteren ble født.

– Datteren min er en god støtte. Hun oppmuntrer meg og viser omsorg. Hun passer på at jeg tar medisinene mine, sier Hiruto med et stolt smil.

Siden 2009 har Hiruto vært engasjert i organisasjonen Love for All som har 360 medlemmer.

En gruppe hiv-positive fikk ideen til organisasjonen etter at de hadde deltatt på Good Samaritan-kurs. De ønsker å hjelpe folk som er hiv-positive til et bedre liv og forebygge at flere blir smittet.

Vil hjelpe gravide kvinner
– Jeg er opptatt av å hjelpe kvinner og spesielt de som er gravide, slik at de ikke overfører hiv til barna sine, forteller Hiruto. Hun arbeider for helsekontoret i bydelen. Hver mandag og onsdag går hun rundt og ser etter folk som har bruk for kurs, og på fredag underviser hun kvinnene. Kursdeltagerne lar seg raskt engasjerer når spørsmålet om hvordan stoppe hiv og aids kommer på dagsorden.


Vil undervise egen familie
Debritu Mekonnen Debritu Mekonnen er mor til tre barn og separert. Både hun og barna har testet seg flere ganger, så langt har det testet negativt. For henne er det viktig å få mer kunnskap om hiv for å ta vare på barna sine, og undervise sin egen familie.

– Vi får informasjon på mange måter om hiv. Det spesielle med Good Samaritan-kurset er de bibelske fortellingene. Bibelen lærer oss å vise omsorg, og tar avstand fra diskriminering. Vi er takknemlig til de som har forberedt dette kurset, sier Debritu. Med seg på kurset har ho sin to år gamle datter. Med både stolthet og glede ber hun oss legge merke til dattera som har egne melkeflaske.


- Jeg er veldig glad
Alemnesh – Mange mennesker har fortalt oss at HIV er Guds straffedom for ting vi har gjort tidligere. Vi har også akseptert at det er Guds straffedom. Nå forstår jeg at Gud straffer oss ikke. Hiv er ikke en straff for våre synder.

Den unge hiv-positive moren Alemnesh er overraskende tydelig når vi spør hva hun har lært på Good Samarita-kurs, og hun legger til: – Jeg er veldig glad i dag.

– Utviklingen av det medisinske tilbudet overbeviste meg om at hiv ikke er Guds straffedom. Før måtte vi ta fire medisiner, nå er det nok med en medisin. Jeg tar det som et tegn på at Gud hjelper oss.

– Hva tenker du om framtida?
– Good Samaritan har gitt meg en ny start. Kanskje det er Guds vilje at jeg skal gå videre til nye mennesker for å undervise hvordan vi kan kjempe mot hiv? Jeg føler en indre glede over å få være med på dette.

Tilbake til artikkeloversikt: Bibeldagen 2012


Midlene som samles inn på årets bibeldag vil blant annet gå til:

  • Oversettelse til 6 lokale språk
  • Bibler til skoleungdom og studenter
  • Utvikling og distribusjon av lydbøker beregnet på de som ennå ikke kan lese
  • Begrense utviklingen av hiv og aids.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO