Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Byen Aleppo

Foto: Byen Aleppo

Det brenner i Aleppo

12. mai 2012.

Hva skjedde med Aleppo-kodeksen?

Tidligere i vår smalt det i byen Aleppo i Syria. Kraftige bombeeksplosjoner rystet byen der også Bibelselskapet har sine lokaler. George Andrea, leder av Bibelselskapet i Syria, forteller at ingen av deres ansatte er direkte berørt av dette, men han ber om forbønn for land og folk.

Det ”brenner” i Aleppo, og det har det også gjort før. 2. desember 1947 gikk mobben i Aleppo til angrep på syriske jøder og eiendommene deres. Årsaken til opprøret var FNs vedtak fire dager tidligere om å dele det britiske mandatområdet i Palestina i en palestinsk og en jødisk del. Det gikk hardt for seg i Aleppo. Et av målene for mobben var den gamle Mustaribah synagogen fra det 4. århundre e.Kr. Den huset den berømte Aleppo-kodeksen fra det 10. århundre (ca 935 e.Kr.). Den ble holdt for å være det beste tekstvitne til Det gamle testamentet på hebraisk. Bibel 2011 har brukt Leningrad-kodeksen fra det 11. århundre som grunnlag for sin oversettelse av Det gamle testamentet. Grunnen er at Leningradkodeksen er det eldste hele manuskriptet som er bevart til Det gamle testamentet.

Lenge trodde man at Aleppo-kodeksen var blitt flammenes rov. Da uroen hadde lagt seg, lette man forgjeves etter den berømte kodeksen. ”Aleppos krone” som den ble kalt, var sunket i jorden, og alle regnet med at den var brent opp. Men i 1958 kunne Israels daværende president, Isak Ben Zvi, kunngjøre at Aleppokodeksen var kommet til Israel. Hvordan kunne han ikke røpe. Men den var ikke lenger hel, den viktigste delen, Torahen, de fem Mosebøkene, var borte. Sannsynligvis var de brent opp. Derfor bruker oversettere av Det gamle testamentet fortsatt Leningrad-kodeksen når de oversetter. Men i år 2000 ble Aleppokodeksen gitt ut på nytt i Israel under navnet ”Jerusalems krone”. Og på Det israelske museet i Jerusalem kan den interesserte besøkende se på den berømte kodeksen fra Aleppo.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO