Gå til innhold

18 Hvem er en Gud som du,
en som tar bort skyld og tilgir synd
for den resten han eier?
Han holder ikke evig fast på vreden,
for han vil gjerne vise miskunn.

Båtfolket

Foto: Båtfolket

Båtfolket

11. januar 2013.

I Mechrey utenfor Siem Reap i Kambodsja finner vi båtfolket – de som bor på sjøen i flytende hus. De bor i landsbyer, men det varierer hvor landsbyen er «ankret opp». Da vi besøker dem, er vannet på sitt laveste – da bor de lenger ute på sjøen, og vi må reise gjennom en lang kanal for å komme fram til dem.

Lenge har dette vært en gruppe som har levd relativt isolert fra storsamfunnet, men nå har masseturismen også funnet veien dit. De verdensberømte templene i jungelen rundt Siem Riep trekker turister i tusentall, og det er kanskje ikke så unaturlig at noen også vil se nærmere på båtfolket.

Og for båtfolket er det sjøen som er selve livsgrunnlaget. De er fiskere og har ingen andre inntektskilder enn det sjøen gir dem. For øvrig tilbereder de fisk på en måte som minner om vår rakefisk – og de røker også mye fisk.

Når det er lavvann slik som nå, kan de også dyrke litt jord. De eier ikke land, men de får lov til å disponere noen flekker med jord som ligger inntil sjøen og som er oversvømt det meste av året. Der dyrker de litt grønnsaker som fungerer som variasjon i kosten. De er takknemlig for alt som gir dem en avveksling.

Dette er fattige mennesker, med liten eller ingen inntekt. Det var blant båtfolket at pastor Lim Seng begynte arbeidet sitt for noen få år siden. Opprinnelig arbeidet han for en humanitær organisasjon, og det var slik han ble oppmerksom på dem. Men han så at de trengte noe langt mer enn humanitær hjelp, og han begynte å forkynne evangeliet for dem. Det arbeidet har båret frukt, og det er nå bygget en kirke her – flytende den også selvfølgelig, for å kunne flyttes med landsbyen.

For noen få år siden fikk de også skole. Det er en utenlandsk kristen misjon som har skaffet den. Men det er tydelig at mange av dem aldri har gått på skole og utdanningsnivået er svært lavt. Det er bare et par år siden pastor Lim begynte dette arbeidet, og det er ikke lett for mennesker uten utdanning å sette ord på sin tro. Men det er likevel ingen tvil om at troen på den Gud som de nå har møtt, har gjort noe med livet deres. De er nå frie på en annen måte enn før da de levde i frykt for ånder og de døde.

Bibelselskapet i Kambodsja begynte litteraturarbeid i denne landsbyen for et halvt år siden. Allerede har de første elevene fullført den første delen av dette kurset. Opplegget er basert på en tekstbok og CD-er som man arbeider med i grupper. I tillegg har en fra landsbyen vært på kurs for å lære hvordan opplegget skal tilrettelegges.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO