Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Over 30% av den voksne befolkningen i landet er analfabeter. Mange tusen barn og ungdommer deltar nå i leseopplæringsprogrammene som Bibelselskapet driver på landsbygda i Kambodsja., Foto: Grace Smith

Foto: Over 30% av den voksne befolkningen i landet er analfabeter. Mange tusen barn og ungdommer deltar nå i leseopplæringsprogrammene som Bibelselskapet driver på landsbygda i Kambodsja., Foto: Grace Smith

Leseopplæring på innsjøen

03. desember 2013.

Verken Yen eller Burnlærte å lese som barn. Nå er de innvandrere fra Vietnam og bor på en innsjø i Kambodsja. Men et leseopplæringsprogram fra Bibelselskapet gir håp om bedre tider.

Huset til Nguyen Thi Yen ligger på en smal sideelv i den sørvestlige delen av Tonle Sap,den store innsjøen i Kambodsja. Mannen hennes heter Burn og er fisker. De kommer fra Vietnam,men har bodd i Kambodsja i 19 år. Yen og Burn er noen av de mange tusen som bor i små, flytende landsbyer rundt bredden av sjøen.

Som så mange andre innvandrere har de ingen identifikasjonspapirer. Dermed har de heller ingen rett til jord og eiendom. Bare på Tonle Sap får de være i fred. Burn har ikke sett slektningene sine på nesten tjue år, men ønsker ikke lenger å dra tilbake til Vietnam. «Her trenger jeg ikke å være redd», sier han.

I tørketida står Burn opp klokka fem om morgenen og drar ut for å fiske. I regntida kan han være ute så tidlig som klokka to om natta, for å fange Prahok-fisk* som han kan selge på markedet. I lavsesongen tjener han omkring 12-13 kroner om dagen, i regntida opp til 60 kroner om dagen.

Burn er bare sju år eldre enn Yen, men ser dobbelt så gammel ut. De lange dagene ute på sjøen har gjort ansiktet og hendene hans værbitte som gammelt lær.

Verken Burn eller Yen fikk noen skolegang da de vokste opp. Så da det ble åpnet en vietnamesisk skole i en flytende landsby like ved,sendte Burn og Yen de to døtrene sine dit . Skolen drives av koreanere og er katolsk.

«Først ville jeg ikke at de skulle gå der», sier Burn. «I familien min er alle buddhister, og det har vi vært i generasjoner. De jeg hørte at skolen til døtrene mine var kristen, strittet jeg imot» sier han og ser ned.

«Jeg kjeftet på jentene, og noen ganger hindret jeg dem i å gå på skolen. Men nå, da jeg har sett hvor fredelige de kristne er, og hvilken positiv holdning barna mine lærer av dem, er jeg glad for at de går der.» Yen forteller at hun hører på når jentene synger kristne sanger de har lært på skolen, og at hun blir glad av det hun hører.

Yen og Burn har fått tilbud om å være med i leseopplæringsprogrammet «Å lære gjennom å lytte», som Bibelselskapet i Kambodsja driver. Burn sier:«Det ville bety mye for meg å kunne lese. Selv har jeg dessverre ikke tid. Men kona mi er hjemme og kan lære. Defor vil jeg at hun skal få denne sjansen som hun aldri fikk som barn.»

Burn synes ikke det gjør noe at leseboka til leseopplæringsprosjektet har et kristent innhold. Før ville han ha avvist hele leseopplæringen. Men nå, da han vet at kristen tro er noe positivt, er han ikke urolig.

Bibelselskapet utviklet leseopplæringsprogrammet på vietnamesisk i 2013. Målet er at innvandrerne ikke bare skal lære å lese sitt eget morsmål, men også at de skal skjønne mer av språket i Kambodsja. Det er viktig for å forstå den lokale kulturen. Og enda viktigere:De blir i stand til å lese Guds Ord på sitt eget morsmål.

Programmet «Å lære gjennom å lytte» er utviklet på både khmer og vietamesisk. Det er et viktig virkemiddel mot analfabetisme. Gjennom vår støtte til prosjektet hjelper vi mennesker som Burn og Yen.

Tekst: Grace Smith

*En lokal fisk som blir brukt til å lage den berømte Prahok-sausen, som er rik på protein og viktig i kostholdet til dem som lever på sjøen.

Å lære gjennom å lytte

Det Norske Bibelselskap støtter leseopplæringsprogrammet «Å lære gjennom å lytte»,som blir drevet av Bibelselskapet i både Kambodsja og Vietnam. Pengene som ble samlet inn under Bibeldagen i Norge i 2013,går blant annet til dette programmet.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO