Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Ingeborg Mongstad-Kvammen er ny generalsekretær i Det Norske Bibelselskap. Foto: Dag Kjær Smemo.

Foto: Ingeborg Mongstad-Kvammen er ny generalsekretær i Det Norske Bibelselskap. Foto: Dag Kjær Smemo.

Kambodsja og Vietnam

11. januar 2013.

På den tiden det strenge regimet til Røde-Khmer hadde makten i Kambodsja, avla Arun Sok Nhep et løfte i et vietnamesisk fengsel: ’Om Gud lar meg komme ut herfra, skal jeg tjene mitt folk i sørøst Asia’.

’I mange år glemte jeg dette løftet’, sier han, sittende på sitt kontor i Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja. ’Men Gud glemmer ikke’, fortsetter han. ’Det jeg ba om den dagen i fengselet, er nøyaktig det arbeidet jeg gjør i dag’. Som leder av Bibelselskapets arbeid i Kambodsja, Vietnam og Laos er Arun Sok Nhep ansvarlig for å distribuere bibler til en av verdens mest hurtigvoksende kirke. Som tidligere soldat måtte han flykte under regimet til Røde-Khmer, og han vet hvor viktig Guds ord om lindring er til en traumatisert nasjon.

Årets Bibeldag støtter Bibelarbeidet nettopp i Kambodsja og Vietnam.

Jeg har, hvis jeg skal være helt ærlig, visst svært lite om Kambodsja og Vietnam. Min ’kunnskap’ kan kort oppsummeres slik: Monsun, Vietnamkrigen, Røde Khmer, My Lai, båtflyktninger, god mat, nyere turistdestinasjoner. Det er egentlig ganske pinlig. Det jeg til nå har visst om disse to landene, er stort sett negativt og svært tabloid. Samtidig tror jeg ikke jeg er alene om å ha det slik. Mye av det vi vet om sørøst Asia, vet vi fra nyhetssendinger og dokumentarer om Røde-Khmer regimet og fra filmer og bøker om Vietnamkrigen.

I forbindelse med Bibeldagen i år samler vi støtte til bibelarbeidet i Vietnam og Kambodsja. Jeg har lært mye om håp når jeg har lært om bibelarbeidet i disse to landene. På tross av traumer og lidelser, opplever svært mange også håpet som Bibelen formidler. På tross av grusom undertrykkelse og krig, er både smilet, troen og håpet levende. Selv om undertrykkelsen av de troende har vært beinhard i disse landene, er det nå større åpenhet for formidling av kristen tro. En av verdens mest hurtigvoksende kirker finnes i dette området. Det er et håpstegn. Samtidig er det alltid stort bibelbehov der kirker vokser hurtig. For hvordan kan man lære mer om troen, dersom man ikke har en bibel?

Arun Sok Nhep avla et løfte i et vietnamesisk fengsel: ’Om Gud lar meg komme ut herfra, skal jeg tjene mitt folk i sørøst Asia’. Dersom du støtter Bibeldagen i år, støtter du arbeidet i Vietnam og Kambodsja og spesielt støtter du Oversettelse og bibelspredning blant minoriteter, Leseopplæring med Bibelen, Bibler til fengsler, Bibler til de fattigste av de fattige, Bibler til ungdom og studenter. Jeg håper også du med din støtte til Bibelarbeidet i Kambodsja og Vietnam får en opplevelse av å være aktivt delaktig i det kristne håp!

God Bibeldag!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO