Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

BM: Miriam er 24 år gammel og har tre jenter. Både hun og mannen hennes kommer fra en landsby i nærheten av Minia i øvre Egypt.<br /> NN: Miriam er 24 år gammal og har tre jenter. Både ho og mannen hennar kjem frå ein landsby i nærleiken av Minia i øvre Egypt.

Foto: BM: Miriam er 24 år gammel og har tre jenter. Både hun og mannen hennes kommer fra en landsby i nærheten av Minia i øvre Egypt.
NN: Miriam er 24 år gammal og har tre jenter. Både ho og mannen hennar kjem frå ein landsby i nærleiken av Minia i øvre Egypt.

– Jeg åpnet Bibelen og gråt fordi jeg ikke kunne lese

15. oktober 2014.

Hun gråt fordi hun ikke kunne lese i Bibelen. Nå har hun lært å lese gjennom et leseopplæringskurs i Bibelselskapet. Endelig kan hun lese i Bibelen sin.

Miriam er 24 år gammel og har tre jenter. Både hun og mannen hennes kommer fra en landsby i nærheten av Minia i øvre Egypt. Hun vokste opp i en koptisk-ortodoks familie. Hverken hun eller mannen har noen gang gått på skolen. De tilhører de mange i Egypt som ikke har lært å lese og skrive. Nå går hun på et av leseopplæringskursene til Bibelselskapet, i den lokale koptisk-ortodokse kirken.

Miriam ble gift da hun var 15 år. De to største jentene er 4 og 8 år, mens den minste er 7 måneder og hviler på armen hennes. I fem år reiste mannen hennes den lange veien til Kairo hver uke, til arbeidet som sjåfør i et byggefirma. Men for et og et halvt år siden flyttet de til storbyen. Det var vanskelig å komme til byen hvor hun ikke kjente noen, og hvor hun ikke hadde familien rundt seg.

– Før gikk jeg til mor og far og svigermor når noe var vanskelig, men nå har jeg ingen å rådføre meg med når mannen min er på arbeid, sier Miriam.

– Hva betyr det for deg å lære å lese?

– Det er veldig viktig. Før åpnet jeg Bibelen og gråt fordi jeg ikke kunne lese hva som sto der.

Nå som familien bor i byen, må Miriam ut og handle. Også det er lettere nå.

– Før visste jeg ikke hva noen ting kostet. Jeg kunne ikke lese prislappen eller etiketten. Men nå kan jeg det.

Hun forteller også hvor vanskelig det var å følge opp den eldste jenta på skolen.

– En gang kom den eldste datteren min hjem med dårlig karakter på en prøve. Nå kunne jeg lese gjennom prøven, og jeg så at læreren hadde rettet feil. Nå kunne jeg gå til læreren og stå opp for datteren min. Og læreren rettet opp karakteren hennes. Nå vet læreren at moren til denne jenta kan lese og følger med på skolearbeidet, sier hun stolt.

Det var også vanskelig å følge med på hva vaksiner jentene hennes hadde fått.

– Det var nære på at den ene jenta min fikk dobbel vaksine, fordi jeg ikke kunne lese hva som sto på vaksinekortet hennes. Men nå kan jeg lese etiketten på medisinen til barnet mitt.

Å lære å lese handler derfor ikke bare om lesing og skriving, men om å kjenne at en selv har verdi.

– I studieboka «Les din bibel» var den første leksjonen teksten om da Jesus ble fristet (Matt 4,1-11). Da svigermor kom på besøk fra landsbyen vår, kunne jeg lese denne teksten for henne. Det var godt å kunne vise svigermor at jeg nå kan lese.

– Før kjente jeg meg mindreverdig fordi jeg ikke kunne lese og skrive. Men dersom noen nå ber meg om å ta telefonen og notere en beskjed, så kan jeg det, sier hun stolt.

Hver mandag og torsdag går hun på leseopplæring i kirken. Alle på kurset blir gode venner, og alle er med på å passe barna.

– Dette er babyen til hele klassen, smiler Miriam og ser på den lille jenta si.

– Jeg har fått tolv nye venner i klassen min, og jeg liker lærerne også.

– Vi er som en stor familie, smiler læreren hennes.

Vi spør Miriam hvordan hun fant frem til dette leseopplæringskurset.

– Jeg spurte vertinnen vi leier hus av, og hun viste meg til denne kirken. Jeg gikk selv hit og spurte om de hadde noe for analfabeter. Her kan jeg gå på leseopplæringskurs, og datteren min går på søndagsskolen.

– Jeg er svært glad for å ha fått sjansen til å lære å lese gjennom dette programmet. Jeg takker Gud for at jeg nå kan lese Bibelen. Det er fint at noen utenfra kommer hit og ser dette arbeidet, sier hun.

Leseopplæring med Bibelen

Det Norske Bibelselskap støtter leseopplæringskurs for voksne som den koptiske kirken driver i samarbeid med Bibelselskapet i Egypt. Lærebøkene heter «Les din bibel», og tekstene er hentet fra Bibelen. Færre enn 70 prosent av voksne egyptere kan lese og skrive.

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO