Gå til innhold

18 For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.

BM: Bernt G. Olsen og Hans J. Sagrusten fra Det Norske Bibelselskap, med Mumtaz Ayoub, Ehab Tanas og Lois Nagieb fra Det egyptiske bibelselskapet. <br /> NN: Bernt G. Olsen og Hans J. Sagrusten frå Det Norske Bibelselskap, med Mumtaz Ayoub, Ehab Tanas og Lois Nagieb frå Det egyptiske bibelselskapet.

Foto: BM: Bernt G. Olsen og Hans J. Sagrusten fra Det Norske Bibelselskap, med Mumtaz Ayoub, Ehab Tanas og Lois Nagieb fra Det egyptiske bibelselskapet.
NN: Bernt G. Olsen og Hans J. Sagrusten frå Det Norske Bibelselskap, med Mumtaz Ayoub, Ehab Tanas og Lois Nagieb frå Det egyptiske bibelselskapet.

Satser på nye bibelbutikker

09. desember 2014. Hans J. Sagrusten | Foto: Tor Tjeransen

I august 2013 ble to av bibelbutikkene til Bibelselskapet i Egypt ødelagt og brent. Men Bibelselskapet trapper ikke ned av den grunn. Nå er butikkene åpnet igjen, med hjelp fra norske givere. I tillegg har de åpnet to nye butikker, slik at tallet nå er oppe i 16.

Vi kommer til den ene av de to nye bibelbutikkene noen uker før åpningen. Ehab Tanas (57) er salgs- og økonomiansvarlig i Bibelselskapet i Egypt. Han forteller at butikken ligger sentralt plassert i den østlige delen av Kairo.

– Det bor 3-4 millioner mennesker i dette området. Butikken ligger nær jernbanestasjonen og like ved de to viktigste gatene i området. Det er mye trafikk her. Dessuten er det mange kirker i området; en av de koptiske kirkene ligger bare hundre meter unna.

Butikken er liten, men de 29 kvadratmeterne er svært godt utnyttet. Langs begge veggene er det hyller fra gulv til tak, til bibler og annen kristen litteratur. Innerst i lokalet er det en barnekrok, og på hemsen et lite kontor til de to som skal arbeide her.

– Alle naboene vet at det er en bibelbutikk som skal åpnes her. Vi fikk kjøpt lokalet av ham som driver smykkebutikken ved siden av. Han er en vennlig og moderat muslim. Hver morgen kommer han og sier god morgen, og til jul ønsket han oss en god høytid - slik vi gratulerer ham ved muslimske høytider, sier Tanas.

– Eldre mennesker husker fremdeles med glede det gode forholdet som var mellom kristne og muslimer før i tiden. De ønsker fremdeles å være venner, og det er mange muslimer og kristne som faktisk er venner. De besøker hverandre og gir hverandre gaver i forbindelse med høytider, bryllup og lignende.

Da de to bibelbutikkene ble brent, var den første gang i historien at noe skjedde med en av butikkene til Bibelselskapet.

– Vi har aldri hatt problemer med naboene til noen av bibelbutikkene våre, sier Ehab Tanas.

– Da de to bibelbutikkene ble brent, kom mobben fra en annen del av byen. Etter at skaden var skjedd, kom flere av naboene og sa at de var lei seg for det som hadde skjedd, og noen kom med blad fra bibler som de hadde plukket opp fra gaten.

Den lille bokhandelen er mer enn en butikk. Den er et senter for arbeidet til Bibelselskapet i denne delen av Kairo. Her kan prester og ledere fra de ulike kirkene møte hverandre. Bibelselskapet er det viktigste møtestedet for kristne fra ulike kirkesamfunn.

– Bibelbutikkene er også vårt møtested med folk flest. Hit kan de komme, som til en annen butikk, og stille spørsmål om produktene våre. Dersom de vil lære mer om kristen tro, kan vi vise dem videre til en lokal kirke, sier Tanas.

Bibelselskapet selger også mange bibler gjennom de lokale kirkene. Hvert år markerer 700-800 kirker Bibeldagen. Der er Bibelselskapet til stede med et bokbord.

– Hvert år har vi en stor stand på bokmessa i Kairo. Om sommeren har vi også et utsalg på den travleste bensinstasjonen på motorveien mellom Aleksandria og Kairo. Det er tusenvis av biler som stopper der hver dag.

– I 1997 hadde vi bare tre bokhandler. Nå har vi et nettverk av 16 bokhandler som dekker hele landet, fra Luxor i sør til Aleksandria i nord. Vi kan nå hver avkrok i landet med leveranser, forteller Ehab Tanas.

Om prosjektet:

16 bibelbutikker

Det Norske Bibelselskap er med og støtter de 16 bibelbutikkene til Det egyptiske bibelselskapet. Dette er de eneste kristne bokhandlene på gateplan i Egypt. De fleste butikkene er avhengige av gaver for å fortsette driften. På Bibeldagen 2015 er norske givere med og sikrer et kristent nærvær på gateplan over hele Egypt, der alle som vil kan få kjøpt bibler og annen kristen litteratur.
Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO