Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Som én familie:  - Etter at alle ble kristne, er livet her i dalen blitt forandret. Hele landsbyen er blitt som én familie. Nå lever vi alle i harmoni med hverandre, og alle elsker de andre, sier Meng Xiu Ying (71). (Foto: Dag K. Smemo)

Foto: Som én familie: - Etter at alle ble kristne, er livet her i dalen blitt forandret. Hele landsbyen er blitt som én familie. Nå lever vi alle i harmoni med hverandre, og alle elsker de andre, sier Meng Xiu Ying (71). (Foto: Dag K. Smemo)

Leser Bibelen sammen

04. desember 2014. Hans J. Sagrusten | Foto: Dag K. Smemo

Hver kveld møtes de for å lese Bibelen sammen. Det har de gjort i tre år, og tre ganger har de lest gjennom hele Bibelen. Bibellesningen gir dem glede i hjertet.

Den hvite Xin Qiao-kirken lyser opp i dalen. Vi har kjørt fra Zhangjiajie i Hunan-provinsen, innover stadig smalere daler. Rundt en sving møter vi kirken. For tretti år siden var det ingen kristne her, men nå er de omkring ett tusen.

Vi blir tatt imot med sang og tradisjonell folkedans. Mot slutten av gudstjenesten blir de som ikke har en bibel, bedt om å rekke opp en hånd. Mange hender kommer i været, og det danner seg lang kø i midtgangen. Esken med tjue bibler blir snart tom. De siste i rekka får ingen bibel – denne gangen. Navnene deres blir notert, så de kan få senere.

Etter gudstjenesten møter vi en gruppe med kvinner og noen menn. Hver eneste kveld kommer de sammen for å lese høyt fra Bibelen. Vi spør hvorfor de møtes så ofte for å lese. De svarer i munnen på hverandre:

– Fordi det er Guds Ord – fordi det er liv – fordi det er lys!

Noen av dem har aldri lært å lese. Men ved å følge teksten i Bibelen har de lært litt. Hva gir denne bibellesningen dem?

– Det gir harmoni i familien vår, det gir glede i hjertet og fred i huset.

Hver kveld lærer de et bibelvers utenat. Som med én munn begynner de å sitere Johannes 3,16 høyt i kor, og deretter Salme 23:«Herren er min hyrde …».

– Jo mer vi leser, desto mer forstår vi. Vi blir mer og mer kjent i Ordet, sier én.

– Jo mer vi leser i Bibelen, jo mer ønsker vi å lese i Bibelen, sier en annen. - Bibelen hjelper meg i familielivet. Der finner jeg ord om hvordan vi skal leve i familien, sier en tredje.

En kvinne i blå dongerijakke får alle til å bryte ut i latter når hun forteller om hvordan det var i begynnelsen:

– Før var jeg analfabet, så i begynnelsen snudde jeg Bibelen opp-ned. Men nå har jeg fått mer selvtillit, og jeg klarer å lese litt.

En annen forteller at Bibelen hjelper henne når hun føler seg langt nede:

– Når jeg har lest Bibelen, blir jeg løftet opp; da lærer jeg hvem Gud er. Før visste jeg ikke hvordan jeg skulle be, men etter å ha lest Bibelen, har jeg lært hvordan jeg skal be.

I den bakerste rekka sitter en stillferdig, eldre kvinne. De andre peker på henne og forteller:

– Det var hun som startet kirken her. Hun var den første kristne i landsbyen.

Hun heter Meng Xiu Ying og er 71 år gammel. Mannen heter Li Yong Fu og er 72.Vi får bli med hjem til huset deres. De forteller om det som hendte i 1985:

Hun var syk og oppsøkte en kirke lenger opp i dalen. Der fikk hun høre om Jesus. Da hun kom hjem, begynte hun å holde møter i hjemmet sitt. Det startet med tre-fire mennesker, men i dag er det en stor kirke her, med mange små husfellesskap.

– En gang fortalte jeg om Jesus til 70 mennesker på én dag, forteller hun.

– Jeg delte bare mitt personlige vitnesbyrd – at jeg ble helbredet i Jesu navn. Jeg hadde vært veldig syk av blodmangel, men etter å ha kommet til tro, ble jeg frisk, sier hun.

– Jeg fikk låne en bibel, og der slo jeg rett opp på setningen: «Jeg legger enda femten år til dine levedager» (2 Kong 20,6).Nå er dette 29 år siden, ler hun.

– Hver gang jeg føler meg dårlig, ber jeg og får ny styrke.

Både barna og barnebarna deres er kristne i dag, og de takker Gud for at alle har fått høre om ham.

Omkring 1000 mennesker er medlemmer i Xina Qiao-kirken.

Omkring 1000 mennesker er medlemmer i Xina Qiao-kirken.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO