Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

BM: Flyktningebarn fra barnehjemmet i Mariupol, Ukraina <br /> NN: Flyktningeborn frå barneheimen i Mariupol, Ukraina.

Foto: BM: Flyktningebarn fra barnehjemmet i Mariupol, Ukraina
NN: Flyktningeborn frå barneheimen i Mariupol, Ukraina.

Barna fra barnehjemmet i Mariupol

12. oktober 2015. Av: Hans J. Sagrusten | Foto: Dag Smemo

Barna fra barnehjemmet er flyktninger i sitt eget land på grunn av krigen i øst. Men når de leser i barnebibelen de har fått fra Bibelselskapet, blir kvelden fredfull og god.

På en ås utenfor Lviv ligger en nedlagt militærbase fra Sovjettida. Der møter vi ti barn og fire voksne kvinner fra et lite barnehjem. De kommer fra Mariupol, lengst sør-øst i Ukraina, men har flyktet over 100 mil bort fra hjembyen, til Lviv lengst vest i Ukraina.

Mariupol bare fire-fem mil fra den russiske grensa. I mer enn et år har folket her bare ventet på at krigen skal spre seg til byen deres. Det har gått «rykter om krig» (Matt 24,6) lenge nå, og hjembyen er ikke lenger et trygt sted å være.

– Tre ganger har vi planlagt å reise tilbake, sier Nadia Konovalenko, som er leder for barnehjemmet.

– Men hver gang hører vi om ny uro langs grensa.

Hun forteller at alle barna kommer fra Mariupol.

– Hvert barn har sin historie - foreldrene er enten døde, alvorlig syke eller i fengsel - eller så strever de med tunge alkohol- og stoffproblemer.

– Vi prøver å bygge barna opp. Noen av dem har vært utsatt for vold og overgrep, og noen var ekstremt sultne da de kom til oss.

– En av oss som arbeider her, er selv bestemor. Hun prøver å være bestemor for alle sammen, smiler Nadia. For tre måneder siden kom Vitalij fra Bibelselskapet med barnebibler til dem. Nå har det gått tre måneder, og Vitalij kommer tilbake med flere barnebibler, denne gangen på russisk, siden barna kommer fra den russisktalende delen øst i landet.

En av kvinnene ved barnehjemmet, Ilona Kadatskaya, har lest høyt fra barnebibelen hver kveld, helt siden de fikk biblene. Nå har hun lest gjennom alle historiene, og de har begynt på den andre gjennomlesingen.

– Jeg la merke til at barna ble mye mer fredfulle og rolige rundt leggetid når jeg leste bibelhistorier for dem, sier hun.

– Nå leser vi fra barnebibelen i 30-40 minutter hver kveld, og etterpå prater vi sammen om historiene vi har hørt.

– Barna er svært opptatt av bibelfortellingene, og de snakker mye om dem. Nå har vi begynt å lese alle historiene på nytt, og denne gangen har vi begynt å lære dem utenat.

Vi spør barna hva som er favoritthistoriene deres, og de roper i munnen på hverandre:

– Fortellingen om Ester!

– Da Jesus ble født i Betlehem!

– Fortellingen om Adam og Eva!

– Historien om da David ble konge!

Vi spør Ilona om hun selv hadde en barnebibel da hun var liten.

– Ja, jeg hadde den samme blå barnebibelen for nesten tjue år siden! Favoritthistorien min var også fortellingen om Ester, smiler Ilona.

Den blå barnebibelen ble distribuert i store opplag i Øst-Europa etter jernteppets fall. Åtte millioner av disse biblene ble spredt i Øst-Europa i årene mellom 1990 og 1993 - fire millioner av dem i Ukraina. Mange av dem var finansiert gjennom gaver fra norske bibelvenner.

Den blå barnebibelen ble ikke bare lest av barna, men like mye av foreldrene og besteforeldrene deres.

– Disse biblene forandret landet vårt, sier ukrainske kirkeledere i dag.

Nå ser vi resultatet, i kvinner som Ilona, som formidler bibelhistoriene videre til en ny generasjon.

Mange av dem som gav penger til barnebibler i 1990-årene, fikk aldri se frukten av gavene de ga. Men i dag ser vi hva disse barnebiblene har gjort.

En av dem nådde en ung jente som het Ilona, og i dag er det hun som leser bibelhistoriene for barna fra Mariupol, takket være biblene som Det ukrainske bibelselskap har vært og delt ut.

I dag kan vi få være med og gi en ny generasjon i Ukraina sin egen barnebibel - i en tid som er like avgjørende for folket i landet som på 1990-tallet. Vil du være med og gi flyktningbarna i Ukraina en barnebibel som kan gi dem håp for fremtiden?

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)
Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO