Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

BM: Natalya Slobodska (32) er rektor på den kristne barneskolen «Det levende Ordet» i Lviv. <br /> NN: Natalya Slobodska (32) er rektor på den kristne barneskulen «Det levande Ordet» i Lviv.

Foto: BM: Natalya Slobodska (32) er rektor på den kristne barneskolen «Det levende Ordet» i Lviv.
NN: Natalya Slobodska (32) er rektor på den kristne barneskulen «Det levande Ordet» i Lviv.

Rektoren og barnebibelen

12. oktober 2015. Av: Hans J. Sagrusten | Foto: Dag Smemo

I dag har barna på den kristne skolen fått barnebibler fra Bibelselskapet. Den samme barnebibelen ble et godt grunnlag for troen til rektor Natalya.

Natalya Slobodska (32) er rektor på den kristne barneskolen «Det levende Ordet» i Lviv, som blir drevet av adventistkirken. Under avslutningen før sommerferien fikk alle barna på skolen en bibel fra Bibelselskapet. Et av barna var sønnen til rektor.

– Illya kom løpende inn til meg og sa: «Se, mor! Nå har jeg min egen bibel!» Og så var det den samme blå barnebibelen som jeg selv ønsket meg da jeg var liten!

– Jeg prøvde å finne en slik barnebibel til ham da han var liten, men det var ikke mulig å få tak i en. Derfor er jeg veldig glad nå! Jeg vil takke Bibelselskapet for barnebiblene som elevene på skolen fikk i dag.

– Min egen barnebibel min var en billig bibel i grått, uten farger, som jeg fikk da jeg var sju år. Først mange år senere fikk jeg se den samme barnebibelen som elevene har fått i dag, i fine farger og med blått omslag.

Det var hos bestemoren hun først så barnebibelen.

– Jeg husker rommet til bestemoren min og bokhylla hennes. Det var der jeg fant den grå barnebibelen. Denne billigutgaven hadde bestemor fått kjøpt i 1990. Bibelen hadde stor skrift og korte historier. Jeg likte å lese, så jeg leste snart ut hele Bibelen.

– Siden så jeg den samme barnebibelen i farger. Jeg bestemte meg for at når jeg en gang fikk barn selv, da ville jeg at barnet mitt skulle få denne barnebibelen i farger. Så da Illya ble fødd, så jeg etter den blå barnebibelen, men den var umulig å få tak i. Men i dag har han endelig fått den!

Hva har den gamle barnebibelen hatt å si for livet hennes?

– I dag ser jeg at barnebibelen ble et viktig grunnlag for troen min. Den var et lite frø som så lite attraktivt ut, men som jeg fikk stor interesse for.

– Når jeg i dag ser hvor mange bibelutgaver vi kan få tak i, kan jeg bare si: Gud være lovet! Takk for denne gode maten som vi kan gi til barna våre, og for at vi fritt kan bruke Bibelen, både på skolen og i hjemmene våre!

– I dag koster en bibel mindre enn en dagslønn. Men mange av familiene som har fått en barnebibel i dag, ville ikke hatt råd til å kjøpe en. Det er mange som ikke får lønninger i dag, på grunn av situasjonen i landet vårt.

– De 70 barnebiblene dere har delt ut i dag, kommer til å ha mye å si i familien til disse barna! Når barna går på en kristen skole, kommer de hjem og sier til foreldrene at de vil høre bibelhistorier på sengekanten. Og da må foreldrene lese for dem!

Natalya husker tiden da forholdene for de kristne begynte å endre seg.

– Jeg kan huske at moren min, som var en inderlig ortodoks kristen, begynte å ta meg med til kirken hver søndag. Det var i 1987, da jeg var fem år, da glasnost og perestrojka ble innført i Sovjetunionen.

– Da mor var liten, kom læreren til kirken og skrev ned hvem av skolebarnene som var der. Neste dag måtte disse elevene stå foran alle de andre, mens læreren spurte dem hvordan de kunne gjøre noe så dumt.

– Men da jeg var liten, var det lettere. Jeg gikk på bibelundervisning i den ortodokse kirken. Da jeg var fjorten år, holdt adventistene et bibelmøte i landsbyen min. Fra den tiden begynte jeg å lese Bibelen fra perm til perm.

Nå leser Natalya gjennom hele Bibelen en gang i året. Og hun blir ikke lei.

– Hver gang jeg leser i Bibelen, åpner det seg nye ting for meg. Hvor gang!

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)
Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO