Gå til innhold

18 For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.

Fader Jihad Youssef (til høyre) besøkte Norge i 2014 sammen med broder Sebastien Duhaut fra Dar Maryam-klosteret i Irak. (Foto: Hans J. Sagrusten)

Foto: Fader Jihad Youssef (til høyre) besøkte Norge i 2014 sammen med broder Sebastien Duhaut fra Dar Maryam-klosteret i Irak. (Foto: Hans J. Sagrusten)

– Vi ber og arbeider hver dag

15. desember 2015.

«Det er klart vi er redde», sier fader Jihad Youssef fra Deir Mar Musa-klosteret i Syria. «Men vi overvinner frykten, og vi ber og arbeider hver dag».

Fader Jihad Youssef er en del av kommuniteten i det syriske Deir Mar Musa klosteret, som ligger i nærheten av byen Nabk, om lag 80 kilometer nord for Damaskus. Klosteret trues til stadighet av IS. Fader Jihad Youssef sa i forbindelse med et møte i Geneve i oktober:

– Vi blir så lenge vi kan!

– Selvsagt er vi redde. Men vi forsøker å overvinne frykten, og vi ber hver dag.

Han understreker hvor viktig det er at klosteret finnes, i et land som er vitne til en slik ødeleggende konflikt som Syria. Jihadistene i den selvproklamerte Islamske Stat (IS) er ikke langt unna, og de som tilhører kommuniteten i Deir Mar Musa er forberedt på det verste.

– Vi forsøker ikke å bli martyrer for enhver pris, forteller fader Jihad Youssef og legger til:

– Vi vurderer situasjonen fra uke til uke, noen ganger fra dag til dag. For tiden velger vi å bli. Men vi er rede til å forlate klosteret. Vi har pakket hver vår koffert. Men vi velger å bli, for vi vil ikke miste alt det vi møysommelig har bygget opp gjennom bønn og arbeid.

– Men mer enn dette: Vårt nærvær er et håpets tegn for kristne og muslimer som holder til i området rundt klosteret. Vi har sett dette håpet i øynene deres, sier den 38 år gamle munken.

– Å bli i Syria er et misjonsoppdrag for en kristen. Vi er her for å elske muslimene, sier han og legger til at de første ofrene for IS er sunnimuslimene.

Historien til klosteret Deir Mar Musa går helt tilbake til 500-tallet. Ruinene av klosteret ble oppdaget i 1982 av den italienske jesuittpresten Paolo Dall'Oglio. Han ble kidnappet av IS i 2013, og siden har ingen hørt fra ham.

Fader Paolo elsket muslimene, restaurerte klosteret og grunnla et nytt klosterfellesskap. Før krigen ble det holdt seminarer her, og stedet ble et møtepunkt for muslimer. Men med den pågående konflikten endret alt seg, selv om klosteret aldri har vært helt stengt.

– Vi har hele tiden arbeidet og bedt på stedet. Nå består kommuniteten av fem mennesker: tre søstre og to brødre, forteller fader Jihad Youssef.

For tiden oppholder han seg i Roma, hvor han studerer ved det pavelige gregorianske universitetet. Planen er at han skal vende tilbake til Deir Mar Musa-klosteret i februar, etter at julefeiringen er over.

– Vi takker Gud for at vi aldri har manglet noe. Det er ikke vanskelig å møte behovene til brødrene og søstrene som ber og arbeider her hver dag. Vi har mistet de 103 geitene våre, men vi lager fortsatt ost ved hjelp av melk vi kjøper.

– Noen av de muslimske og kristne familiene som bor i Nebek, kommer på besøk til oss. Sjenerøsiteten og solidariteten fra våre venner har gjort det mulig å restaurere 63 hus til kristne og muslimske familier som har fått dem ødelagt av IS.

La oss fortsette å be for vennene våre i Deir Mar Musa og de muslimske og kristne familiene som bor i nærområdet til klosteret. La oss be for fader Jihad Youssef - og for fader Paolo. Om han fremdeles er fanget av IS, eller om han er hjemme hos Herren, vet vi ikke. Men vi ber for ham som om han fremdeles skulle være i live.

Artikkelen er en bearbeidet versjon av et innlegg på bloggen til Bjørn Olav Hansen: http://www.bjornolav.blogspot.no/

Fader Jihad Youssef (foto: Hans J. Sagrusten)
Fader Jihad Youssef (foto: Hans J. Sagrusten)

– Vi vil følge Jesus

Da fader Jihad Youssef besøkte Oslo i 2014, sa han om det å leve i nærheten av IS:

– Ingen kan komme og hjelpe oss om noe skjer - ikke politiet, ikke militæret: Vi er et lett mål, men vi har bestemt oss for å bli. For folket i byen her er stolte av oss. De finner håp i at vi ikke flykter og lar dem være igjen alene.

– Vi må lære av Kristus å ofre oss selv for andre og å bære korset, og en dag kommer oppstandelsen. Vi vil følge Jesus og leve som han. Vi vil omsette det vi tror på i praksis.


Deir Mar Musa-klosteret i Syria (foto: Dag K. Smemo)
Deir Mar Musa-klosteret i Syria (foto: Dag K. Smemo)
Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO