Gå til innhold

17 Da Jesus kom fram, fikk han vite at Lasarus alt hadde ligget fire dager i graven.

– Før leste jeg bøker med hodet, men denne leste jeg med hjertet. Så ba jeg: Jesus,om dette er sant,så gi meg fred, forteller Nor (46)

Foto: – Før leste jeg bøker med hodet, men denne leste jeg med hjertet. Så ba jeg: Jesus,om dette er sant,så gi meg fred, forteller Nor (46)

– Denne boka leste jeg med hjertet

12. mai 2015. Tekst og foto: Dag K. Smemo

Nor ble en kristen i 1993, midt under borgerkrigen i Tadsjikistan. Han har en tøff bakgrunn som soldat både i hjemlandet og i Afghanistan. Men møtet med Bibelen forandret livet hans.

– Jeg vokste opp som muslim og var svært aktiv. Jeg leste Koranen på arabisk mange ganger, men skjønte ikke det jeg leste, forteller Nor (46).

– Fra Koranen kjente jeg også til Jesus, eller Isa som han kalles der, som en profet. Men jeg kjente ham ikke som Frelseren.

Nor var aktiv i borgerkrigen i Tadsjikistan. Han tok mange liv og gjorde mye grusomt, sier han selv.

– Etterpå skapte alt dette en uro inni meg, jeg fikk ikke fred for alt det jeg hadde gjort. Som aktiv muslim leste jeg bønner fem ganger om dagen, men det ga meg ikke fred, og jeg følte ikke at jeg kunne få tilgivelse.

Under borgerkrigen var det vanskelig å få jobber, men en russer og en tysker ga ham jobb som sveiser. Det viste seg at de var kristne, og russeren vitnet om sin tro for Nor.

– De inviterte meg med på et møte i kirken sin. Jeg følte meg litt uvel i den forsamlingen, for der var det bare russere og tyskere ingen tadsjikere. «Dette er ikke en tro for meg som er tadsjiker », tenkte jeg.

– Samtidig fikk jeg en forunderlig ro inni meg. Det var som å være i en annen verden der inne i kirken, det var jo akkurat dette jeg hadde lengtet etter!

Nor fikk låne en bibel av sin russiske venn. Hva var det som grep ham mest?

– Da jeg leste historien om Jesus i Matteusevangeliet, ble han så levende for meg. Spesielt samtalen med røverne på korset grep meg.

– Før leste jeg bøker med hodet, men denne leste jeg med hjertet. Så ba jeg: Jesus, om dette er sant, så gi meg fred.

– Etter dette ble alt godt. Jesus tok vekk alt det onde og jeg har aldri hatt vonde drømmer etter dette. Fortiden ble slettet ut og er tilgitt.

Nor forteller at han ble helt forandret i tiden etterpå.

– Tidligere hadde jeg sagt at islam krever at vi gjør det og det, det var bare krav i vår religion. Jeg fortalte min kone at vi har en helt annen frihet i den kristne tro. «Jesus er veien til frelse », sa jeg.

– Min kone sa hun nesten ikke kjente meg igjen. Jeg var snill og god, og ikke sint og vanskelig som jeg hadde vært før.

– En dag spurte hun meg om jeg var blitt forelsket i henne på nytt. «Noe har skjedd med deg», sa hun. «Jeg må gå til samme sted som deg, for å se hva du har opplevd». Seks måneder etterpå ble hun også en kristen.

Nor og kona hans hadde en stor sorg i sin lille familie; de kunne ikke få barn. Etter at de ble kristne, ba de Gud om dette. Nå har de fire flotte barn, to gutter og to jenter.

– Hvordan er det å være kristen i Tadsjikistan i dag?

– Det er nok lettere nå enn det var på nittitallet, fordi det er flere av oss. Vi får trøst av hverandre. Tidligere ble kristendommen regnet som russernes tro, men nå blir stadig flere tadsjikere kristne.

– Dessuten tar vi Jesus som vårt forbilde. Han måtte gjennomgå mye vondt og vanskelig, da er det bare naturlig at hans etterfølgere også må lide litt.

Nor avslutter med favorittbibelverset sitt:

«Den som er mye tilgitt, elsker mye». Dette gjelder meg, sier Nor.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO