Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Liv Bente Ringnes Larsen har helt siden barndommen hatt Kina i hjertet.

Foto: Liv Bente Ringnes Larsen har helt siden barndommen hatt Kina i hjertet.

– Jeg gledet meg mest til å se hvor mange bibler det ble

12. mai 2015. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Da Liv Bente Ringnes Larsen fylte 70 år, ønsket hun at gavene skulle gå til bibler til Kina. Da pengene ble talt opp, hadde gjestene sørget for trykking av 1000 kinesiske bibler.

– Gleden du får ved å gjøre det slik, er den største gaven du kan få på dagen, sier hun selv.

Liv Bente har hatt et glødende engasjement for Kina i mange år. I 2009 sto hun selv i bibeltrykkeriet i Nanjing på tur med Bibelselskapet, sammen med mannen Svein og de to sønnene.

– Da vi sto der, rant tårene, og jeg måtte klype meg i armen: Det er her biblene til Kina blir trykket! Endelig fikk guttene mine se det som jeg brenner så sterkt for. Det var en utrolig sterk opplevelse.

Helt siden barndommen har Liv Bente hatt Kina i hjertet.

– To av mammas kusiner, Ruth og Signe Pedersen, dro ut som misjonærer for Filadelfia i Oslo. Mamma leste ofte brevene fra Signe høyt for oss. Derfor fikk jeg stadig små og store glimt fra Kina.

Liv Bente har gjemt på et intervju med Signe fra Vårt Land i 1976, da hun fylte 80 år.

– «Kina har fremdeles førsteplassen i hjertet» sa hun da.

Liv Bente var 16 år da hun fikk sin første bibel. Den hadde hun ventet lenge på.

– Da jeg vokste opp var det ikke selvsagt for en ungdom å ha en bibel. Så jeg har selv opplevd å måtte vente på min egen bibel.

– Jeg glemmer aldri da jeg endelig fikk en bibel av broren min julen 1961. Det var en blå skinnbibel i lommeformat - det var jo viktig å kunne ta den med på møte!

– Da jeg hadde fått den, følte jeg det som en rikdom, en stor glede.

Liv Bente er ikke bare opptatt av bibelarbeidet i verden. Hun er også glødende opptatt av bibelbruk i Norge.

– For oss i Norge er utfordringen å ta Bibelen i bruk - Bibelen må ut av bokhylla!

– Jeg har selv erfart at Bibelen betyr alt. Uten Guds Ord er jeg bare et ynkelig menneske, men i Guds Ord finner jeg både trøst, veiledning og irettesettelse - det er en håndbok for livet!

– I media leser vi at tallet på døpte går ned. Da er det i bibelarbeidet vi må sette inn støtet! For det er Bibelen som nærer troen.

I invitasjonen til 70-årsdagen sin skrev Liv Bente at hun ikke hadde noen egne ønsker, men at hun ville bli glad for en gave til bibler til Kina. Gavene skulle gis i umerkede konvolutter, slik at ingen skulle vite hvor mye den enkelte ga.

– Det jeg gledet meg aller mest til, var å se hvor mange bibler vi klarte å samle inn til! Det kom inn 9000 kroner, og sammen med to gaver som ventet hjemme, ble summen nøyaktig 10 000 kroner.

Papiret til trykkingen av en kinesisk bibel koster 10 kroner. Gavene til Liv Bentes 70-årsdag ble altså nok til trykking av hele 1000 kinesiske bibler.

På tallerkenen fant gjestene et ark fra en kinesisk bibel.

– Siden to av gjestene kunne kinesisk, ble alle de andre interessert i å få vite: Hva står det på arket mitt? Det ble mange interessante samtaler av det.

Takkekortene fikk gjestene med seg allerede da de gikk; der hadde tellekorpset skrevet inn det samlede beløpet som var kommet inn til bibler til Kina. Alle gjestene fikk også med seg et nummer av Bibelgaven som handlet om Kina.

– Er en slik jubileumsgave noe som flere burde benytte seg av, synes du?

– Uten tvil! Jeg skulle ønske jeg kunne formidle den gleden jeg føler ved å være med og gi Bibelen til mennesker som ønsker seg en. Det har vært en glede!

Brenner for bibelkontakter

Liv Bente Ringnes Larsen (70) er mangeårig medlem i bibelkomiteen i Borg. Hun brenner for at alle menigheter må ha sin egen bibelkontakt:

– Pass på når det blir valgt nytt menighetsråd – da er det viktig at en person får oppgaven å være bibelkontakt! Alle menigheter trenger en ildsjel som kan løfte fram bibelbruk og den årlige Bibeldagen!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO