Gå til innhold

16 Men hva skal jeg sammenligne denne slekten med? Den ligner barn som sitter på torget og roper til hverandre:

Mekoya Gizan (23) og datteren Hanan (19 mnd) på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» (foto: Hans J. Sagrusten)

Foto: Mekoya Gizan (23) og datteren Hanan (19 mnd) på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» (foto: Hans J. Sagrusten)

– Jeg er en barmhjertig samaritan - hva er du?

10. juli 2015. Konstanse Raen

Dette sto skrevet på ryggen til en av våre medarbeidere i Liberia. Han er ikke alene om å fortelle at opplæringen har inspirert ham.

En av de vanligste tilbakemeldingene på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» er at folk har blitt berørt og utfordret. Dette er noe av det deltakerne sier:

– Jeg var presten og levitten som gikk forbi. Men fra i dag jeg vil endre meg.

– Kurset hjalp meg å leve åpent som hivpositiv.

– Holdningen min er endret - jeg vil være en god samaritan for folk som trenger hjelp.

Hemmeligheten bak programmet er at kirkene i Afrika er veldig bibelbaserte. Når du starter med noe kjent og kjært, som en velkjent bibelhistorie, har du etablert en plattform som gjør det mulig å snakke om mer ømfintlige tema som hiv og aids.

Kirkene trengte noe som var lett å bruke. Så hvorfor ikke bruke Bibelen som ressurs, som er felles for alle kristne? Resultatet ble programmet «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» som kombinerer grunnleggende informasjon om hiv og aids med bibeltekst.

I programmet bruker vi også bibelteksten i Johannes kapittel 8 om kvinnen som ble grepet i hor. Vi dramatiserer hvordan de religiøse lederne fordømte kvinnen, mens Jesus svarte: «Den som er uten synd, kan kaste den første steinen!» Når Jesus ikke fordømte henne, med hvilken rett kan kirken da dømme og stigmatisere hivpositive.

I afrikansk kontekst er det en ressurs at programmet bygger på Bibelen, ikke en ulempe som vestlige folk ofte tror. Under åpningen i Addis Abeba sa den etiopiske presidenten: «Vi ønsker Bibelselskapets hiv-kampanje, som bygger på historien om den barmhjertige samaritan, velkommen. Vi tror den vil gjøre en forskjell!»

«Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?»

Konstanse Raen

– Kirkene trengte noe som var lett å bruke. Så hvorfor ikke bruke Bibelen som ressurs, som er felles for alle kristne? Resultatet ble programmet «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» som kombinerer grunnleggende informasjon om hiv og aids med bibeltekster.

Konstanse Raen, initiativtaker til «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?»

Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO