Gå til innhold

1 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at hans time var kommet da han skulle gå bort fra denne verden og til sin Far. Han hadde elsket sine egne som var i verden, og han elsket dem helt til det siste.

Mekoya Gizan (23) og datteren Hanan (19 mnd) på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» (foto: Hans J. Sagrusten)

Foto: Mekoya Gizan (23) og datteren Hanan (19 mnd) på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» (foto: Hans J. Sagrusten)

– Jeg er en barmhjertig samaritan - hva er du?

10. juli 2015. Konstanse Raen

Dette sto skrevet på ryggen til en av våre medarbeidere i Liberia. Han er ikke alene om å fortelle at opplæringen har inspirert ham.

En av de vanligste tilbakemeldingene på kurset «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» er at folk har blitt berørt og utfordret. Dette er noe av det deltakerne sier:

– Jeg var presten og levitten som gikk forbi. Men fra i dag jeg vil endre meg.

– Kurset hjalp meg å leve åpent som hivpositiv.

– Holdningen min er endret - jeg vil være en god samaritan for folk som trenger hjelp.

Hemmeligheten bak programmet er at kirkene i Afrika er veldig bibelbaserte. Når du starter med noe kjent og kjært, som en velkjent bibelhistorie, har du etablert en plattform som gjør det mulig å snakke om mer ømfintlige tema som hiv og aids.

Kirkene trengte noe som var lett å bruke. Så hvorfor ikke bruke Bibelen som ressurs, som er felles for alle kristne? Resultatet ble programmet «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» som kombinerer grunnleggende informasjon om hiv og aids med bibeltekst.

I programmet bruker vi også bibelteksten i Johannes kapittel 8 om kvinnen som ble grepet i hor. Vi dramatiserer hvordan de religiøse lederne fordømte kvinnen, mens Jesus svarte: «Den som er uten synd, kan kaste den første steinen!» Når Jesus ikke fordømte henne, med hvilken rett kan kirken da dømme og stigmatisere hivpositive.

I afrikansk kontekst er det en ressurs at programmet bygger på Bibelen, ikke en ulempe som vestlige folk ofte tror. Under åpningen i Addis Abeba sa den etiopiske presidenten: «Vi ønsker Bibelselskapets hiv-kampanje, som bygger på historien om den barmhjertige samaritan, velkommen. Vi tror den vil gjøre en forskjell!»

«Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?»

Konstanse Raen

– Kirkene trengte noe som var lett å bruke. Så hvorfor ikke bruke Bibelen som ressurs, som er felles for alle kristne? Resultatet ble programmet «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?» som kombinerer grunnleggende informasjon om hiv og aids med bibeltekster.

Konstanse Raen, initiativtaker til «Hvor er den barmhjertige samaritan i dag?»

Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO