Gå til innhold

11 Kort tid etter ga Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde dro sammen med ham.

Gleden var stor hos gateselgerne som fikk hefter med bibelhistorier.

Foto: Gleden var stor hos gateselgerne som fikk hefter med bibelhistorier.

– Har du en bibel til meg?

16. november 2015. Takst og foto: Hans J. Sagrusten

Også da vi skulle ha fri og bare være turister, møtte vi bibelmangelen på Cuba på nært hold. Flere titalls hender strakte seg mot sekken med bibler som ble tatt fram.

Tolv kilometer fra byen Trinidad på Cuba ligger Manaca-Iznaga-tårnet. Det ble reist for nesten to hundre år siden på en stor sukkerplantasje. Fra det 45 meter høye tårnet kunne godseieren se ut over dalen Valle de los Ingenios (Sukkerplantasje-dalen) og holde øye med slavene sine. I dag er det en kjent turistattraksjon på Cuba.

Har du en bibel til meg?

Hit til tårnet kom vi for å være turister en liten stund, midt under reportasjereisen vår på Cuba i oktober. Men også her rykket bibelmangelen oss tett inn på livet, da en av kvinnene som solgte suvenirer ved tårnet, plutselig så på en av oss og spurte:

– Er du kristen?

Da hun fikk bekreftende svar på dette, kom det neste spørsmålet med en gang. Hva var det hun spurte oss om? Det var ikke mat eller penger hun ba om, men om noe som var enda viktigere:

– Har du en bibel til meg?

Tre ulike personer i reisefølget vårt opplevde å få det samme spørsmålet, ved tre ulike salgsboder langs veien ned fra tårnet: Har du en bibel?

I bodene var det vakre, broderte duker i noe som liknet på hardangersøm. Alt var håndlaget. Det viste seg at alle disse selgerne var kristne og tilhørte ulike pinsekirker i området rundt Trinidad. Da de skjønte at gjestene denne dagen kom fra Bibelselskapet, strømmet de til fra alle kanter.

Spontan bibelutdeling

Joel Ortega Dopico, som er president for Bibelkommisjonen på Cuba, fant i bilen en sekk med noen få bibler, samt en del mindre bibelhefter og barnebøker. Dermed ble det en spontan bibelutdeling der ved salgsbodene. Nå var det flere titalls hender som strakte seg mot Joel med bønn om bibler.

– Til et barnebarn!
– Til en ungdom som mangler en bibel!
– Til min bestemor!

Det var sterkt å se med egne øyne hvordan folk trengte seg fram for å få tak i et av bibelheftene. I løpet av et lite minutt var alle bøkene delt ut og sekken tom. På www.bibelgaven.no kan du selv se en video fra utdelingen, eller du kan skanne QR-koden i margen på denne siden for å se den på smarttelefonen din.

Fremdeles stor bibelmangel

Dette korte møtet illustrerer den store mangelen på bibler som ennå finnes på Cuba. Mangelen blir større dess lenger fra Havana du kommer. Denne mangelen kan vi hjelpe Bibelkommisjonen på Cuba å gjøre slutt på, ved å støtte arbeidet med å skaffe en million bibler til Cuba.

– Bibelmangelen er fremdeles stor, særlig ute på landsbygda, sier Alain Montano i Bibelkommisjonen på Cuba.

– I området rundt Havana er det spredt mange bibler det siste året. Men jo lenger øst du kommer på øya, desto større er mangelen, sier han.

– Derfor arbeider vi for å etablere seksten ulike distribusjonssentre rundt om i landet. Dette er lokale kirker som vi samarbeider med, hvor vi kan ha et lager med bibler. Så slipper alle å kjøre helt til Havana for å hente, sier Alain.

Møtet med suvenirselgerne ved det gamle tårnet står for oss som et av de sterkeste minnene fra reisen på Cuba. Selv ikke da vi prøvde å ta en pause fra bibelmangelen, klarte vi å unnslippe den sterke lengselen etter bibler på Cuba.

Video fra bibelutdelingen

Se med egne øyne en video fra utdelingen av bibler ved tårnet

Vil du gi en gave til bibelarbeidet på Cuba?

Send en SMS med BIBEL CUBA til 2468, og du gir kr. 151,- (nok til fem bibler).

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO