Gå til innhold

18 Hvem er en Gud som du,
en som tar bort skyld og tilgir synd
for den resten han eier?
Han holder ikke evig fast på vreden,
for han vil gjerne vise miskunn.

Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet

Foto: Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet

«Dette er min første bibel»

16. november 2015. Av: Ingeborg Mongstad-Kvammen

Et av de møtene som har gjort sterkest inntrykk på meg i år, skjedde på Cuba. Møtet var kort. Nærmest flyktig.

Vi hadde invitert et knippe norske kirkeledere med til Cuba for å få førstehånds kjennskap til de troendes situasjon. Vi besøkte mange kirker og forsamlinger og hadde alltid med oss bibler for utdeling.

Den største utfordringen for de troende på Cuba akkurat nå er kombinasjonen av stor bibelmangel, lav kjøpekraft og høy kirkevekst. Det er 11,5 millioner innbyggere på Cuba og om lag 2 millioner som går jevnlig i kirken. For noen år siden spurte vi kirkelederne der hva det umiddelbare bibelbehovet var, dersom de skulle dekke behovet bare for de troende. Behovet var en million bibler! Familien av bibelselskaper satte derfor i gang en global kampanje: en million bibler til Cuba. Vi har nå kommet halvvegs i den kampanjen.

At halvparten av de troende ikke har egen bibel, gjør i seg selv et sterkt inntrykk. Men samtidig er det «bare» statistikk. Det flyktige møtet som har brent seg inn i min hukommelse i år, skjedde på trappa utenfor en stor pinsekirke. Kirken var nylig blitt innviet. Det var den første kirken som var bygd på Cuba på svært lang tid. Vi hadde deltatt på gudstjeneste, og nestleder i vårt styre, som er pinsevenn, hadde forkynt.

Da gudstjenesten var over, delte vi ut bibler til dem som ikke hadde. Det skjedde på kirketrappa. Jeg gav en bibel til en mann på min egen alder. Jeg smilte, for jeg kan ikke spansk. Da begynte han å snakke til meg. Jeg måtte få tak i en tolk. Og så sier mannen denne enkle setningen:

«Jeg har vært kristen hele livet, men dette er min første bibel. Tusen takk!»

Situasjonen i Norge tidlig på 1800-tallet var ikke veldig ulik den som er på Cuba nå. Derfor ble bibelselskapet stiftet den 26.mai 1816. Fra 26.til 29.mai 2016 feirer vi 200 år i tjenesten for å åpne Bibelen for alle. Vi feirer det med en bibelfest i Oslo. Jeg gleder meg enormt. Men enda mer gleder jeg meg til en gang i nær fremtid å kunne feire at vi har nådd målet: en million bibler til Cuba!

Klikk deg fram nedenfor - og les mer om arbeidet på Cuba og den gledelige utviklingen vi ser der.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO