Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Aleppo: Huset hvor Bibelselskapet har sitt hovedkontor og butikk er ikke skadet selv om frontlinjen kun går 150 meter unna.

Foto: Aleppo: Huset hvor Bibelselskapet har sitt hovedkontor og butikk er ikke skadet selv om frontlinjen kun går 150 meter unna.

Kristne flyktninger i Syria og Irak ønsker bibler – og de trenger forbønn

12. oktober 2015.

Bibelselskapet i Syria holder åpent på tross av krigshandlingene. Aldri tidligere har det blitt distribuert så mange bibler i Syria, eller behovet vært større. I det krigsherjede landet strømmer tusener på tusener til kirkene for å få hjelp.

– Det er nærmest ufattelig at Bibelselskapet har kunnet opprettholde sin virksomhet i Aleppo og Damaskus de tre årene krigen har rast. Bare to dager har de vært tvunget til å stenge butikkene, forteller bibelmisjonsleder i Det Norske Bibelselskap, Bernt Greger Olsen.

Det har riktignok vært nære på. Spesielt da en rakett traff andre etasje av bibellageret i Aleppo. Utrolig nok eksploderte ikke raketten, ingen ble skadet og også biblene «overlevde».

– Nå har de imidlertid etablert et nytt hovedlager et annet sted i Syria, for å lette distribusjon og minske farene for at bibler blir ødelagt, forteller han.

Send sms BIBEL SYRIA til 2468 og du gir kr 200,- (nok til 5 bibler i Syria)

Eller gi en gave online


Frontlinjen 150 meter unna

Huset hvor Bibelselskapet har sitt hovedkontor og butikk i Aleppo, er ikke skadet selv om frontlinjen kun går 150 meter unna. Hver eneste dag medarbeiderne går til jobb, må de passe seg for snikskyttere. Og på tross av mangel på strøm, vann, gass og mat, bor de fleste ansatte fremdeles i byen.

– Jeg får ofte spørsmål om hvordan det går med Bibelselskapet i Syria og medarbeiderne der. Lederen, George Andrea, pleier å svare «Vi er i live», når jeg spør. Så langt har alle sammen blitt bevart og ingen er skadet i krigshandlingene. Takk Gud for det! Men det er lett å merke at de er slitne. Flere år med daglige krigshandlinger sliter på kropp og sjel, forteller Olsen.

Lederen for det syriske bibelselskapet har fortalt om episoder hvor granater har eksplodert rundt bilen på veien mellom Aleppo og Damaskus. På tross av dette reiser han fortsatt sammen med et par andre medarbeidere rundt om i Syria for å levere bibler og for å oppmuntre andre kristne.

– Vanligvis tar de buss - å reise med egen bil er blitt for farlig mange steder. Biblene sendes med busser og lastebiler, og vi vet at de kommer frem, forteller Olsen.

– Syria er vårt hjem

George selv bor fortsatt i Aleppo med sin kone og sønn samt flere andre slektninger.

– Når jeg spør hvorfor de ikke flykter, svarer George: «Hvor skal vi dra? Syria er vårt hjem - og det er her det er behov for oss», forteller Olsen.

De som blir, gjør det fordi Syria er deres hjem, og der de har sin tjeneste som kristne. De vet at midt i lidelsen trenger mennesker Guds Ord. Derfor spres det flere bibler enn noen gang før. Inne i Syria.

«Jeg vet ikke om en eneste kristen som vil vende tilbake»

Kristne flyktninger i Irak er brennemerket for livet. Naboene vet hvem de er. De har ikke noe å vende tilbake til. Og de kan ikke bli der de er nå.

Omfanget av katastrofen i Midtøsten har slike proporsjoner at vi vanskelig kan fatte det. Byer som Mosul og Qaraqosh i Irak har vært kristne i 2000 år. Nå er de tømt for kristne. Og selv om enkelte av disse byene nå er tatt tilbake av regjeringsstyrker, kan de ikke vende tilbake.

– Jeg vet ikke om en eneste kristen som vil vende tilbake, sier Nabil Omiesh, leder for Bibelselskapets arbeid i Nord-Irak.

– De er nå brennemerket for livet. Naboene vet hvem de er. De har ikke noe å vende tilbake til. Og de kan ikke bli der de er nå, i de kurdiske områdene i Nord-Irak. De leter alle sammen etter et sted der de kan leve trygt - i Europa, i Nord-Amerika eller Australia. De som er igjen, er enten for gamle, for syke eller for fattige til å dra, sier han.

George, Nabil og de andre ansatte ber om penger til bibler og nytestamenter i alle formater, og de trenger penger til å få dem fram. Det er også behov for hefter med bibeldeler - utdrag av tekster som gir hjelp i prøvelser, hjelp til å lese og forstå Bibelen.

– Vi lurer kanskje på hvorfor de ikke spør om hjelp til nødhjelp? Vel, de representerer Bibelselskapet, og det vet også de som kommer i kontakt med dem i disse landene. Bibelselskapet tilbyr også mat og andre nødvendigheter i Nord-Irak, men det er likevel Gud Ord folket spør om, sier Bernt Greger Olsen.

«Vi er i live»: Bare to ganger har Det syriske bibelselskapet (bildet) vært tvunget til å stenge butikkene i Aleppo og Damaskus.

«Vi er i live»: Bare to ganger har Det syriske bibelselskapet (bildet) vært tvunget til å stenge butikkene i Aleppo og Damaskus.

Hjelp Syria og Irak

Gi din gave på denne siden, eller bruk kontonummer 3000.16.16869 og merk giroen med prosjektnummer 439.

Husk også bibelarbeidet når du ber!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO