Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

Midtøsten står i flammer, og krig og konflikt har drevet millioner på flukt. (Foto: De forente bibelselskaper)

Foto: Midtøsten står i flammer, og krig og konflikt har drevet millioner på flukt. (Foto: De forente bibelselskaper)

Konfliktene handler om mye annet enn religion

15. september 2015. Lea Holtze / Det Danske Bibelselskab

SAT-7s direktør og stifter Terry Ascott analyserte de pågående krigene og konfliktene da han nylig besøkte København.

Knapt 12 millioner syrere er på flukt. 8 millioner irakere trenger humanitær hjelp. Libya er splittet i små deler. De nedslående konklusjonene ville ingen ende ta da SAT-7s direktør og stifter Terry Ascott nylig analyserte situasjonen i Midtøsten og Nord Afrika ved visjons- og årsmøtet for SAT-7 Europa.

– Omfanget av den tragedien vi nå ser i regionen er ikke til å tro. Den arabiske våren ble til vinter, sier han.

Kristne i Midtøsten og Nordafrika opplever de verste forfølgelsene på mer enn 1000 år, og mellom shia- og sunnimuslimer skjer det daglig drap.

– Det er likevel for enkelt å tro at urolighetene i regionen bare handler om religion eller tro, tilføyer Ascott.

– Konflikten står ikke mellom IS og regjeringene, mellom rike og fattige eller mellom kristne og muslimer. Den står mellom dem som tror på sameksistens og dem som ikke gjør det. Derfor er det heller ikke rettferdig å hevde at de muslimske statene er feilslåtte. Vi har det med å forveksle kulturelle problemer med religiøse, sier han.

Midt i all håpløsheten ser Terry Ascott imidlertid at det også skjer positive endringer: I land som Irak, Algerie og Iran søker folket i stadig større grad til kristendommen.

– Mange muslimer har mistet troen på politisk islam. De trenger en tro som gir mening, og det gjør det ikke når muslimer dreper hverandre. De forventer å ha rett til å tro på det de vil, og det skal vi gi dem mulighet til, sier han - og fortsetter:

– SAT-7 kan ikke forandre den politiske situasjonen, men vi kan gi seerne en forståelse av hva som er rett og galt fra et kristent perspektiv. Vi kan vise at man skal akseptere folks forskjellighet - fordi det gjør oss sterkere. Og husk på at en dag vil de ni millionene barn som ser SAT-7 KIDS bli voksne. Noen av dem vil lede samfunn og institusjoner, og de vil huske hva SAT-7 har lært dem.

Terry Ascott er direktør for den kristne tv-kanalen SAT-7.
Terry Ascott er direktør for den kristne tv-kanalen SAT-7 som daglig har mellom 5 og 7 millioner seere i Midtøsten og Nordafrika. Nylig deltok han på SAT-7 Europas visjons- og årsmøte som ble arrangert i København.

Les mer om SAT-7

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO