Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Romica Khutsutsui er styreleder for Bibelselskapet i Moldova.

Foto: Romica Khutsutsui er styreleder for Bibelselskapet i Moldova.

– Bibelen kan forandre landet vårt

09. august 2016. Tekst: Joyce van de Veen | Foto: Dag K. Smemo

En gutt ble funnet i et kloakkrør; i dag er han utdannet lege. Mange får et nytt liv ved Betania-senteret i Chisinau. «Bibelen kan forandre landet vårt» sier lederen ved senteret.

Betania er et senter for barn og unge i Chisinau. Romica Khutsutsui er direktør for senteret. Han er også styreleder for Bibelselskapet i Moldova og biskop i pinsekirken.

– Hver søndag er det 1200 mennesker i kirken her, sier han.

– I hele Moldova er det 380 pinsemenigheter med til sammen 25 000 medlemmer.

Kirken driver en egen barnehage og skole. Utenfor henger det et norsk flagg.

– Skolen er støttet av norske kristne, sier Khutsutsui.

– Vi har også et senter for gatebarn. Da vi oppdaget at mange barn er hjemløse, bestemte vi oss for å starte et senter. I Sovjettida var det sommerleirer her. Vi har satt stedet i stand og plassert familier i de ti husene. Der tar de vare på disse sårbare barna.

Hvert hus har en liten hage med grønnsaker. Khutsutsui bor selv i et av husene.

– Jeg har bare én sønn selv, men har oppdratt fjorten andre barn i huset mitt. En annen familie her har oppfostret tjuetre barn.

– En gutt ble funnet i kloakken, i et rør under bakken. Han kom hit til senteret og bodde her. Nå har han studert medisin, og i år gikk han ut som lege.

I dag bor det trettitre foreldreløse barn ved senteret.

– Men for bare seks år siden hadde vi hundre barn, og alle rommene var fulle. I dag finnes det ikke lenger gatebarn i byen. Så situasjonen er blitt mye bedre.

– Nå hjelper vi andre barn med spesielle behov. Vi tror at vi kan forandre dette landet ved å tilby god utdannelse og gode kristne verdier. Å gi barn utdannelse er den viktigste investeringen vi kan gjøre!

Noen av jentene som vokste opp her, er lærere i dag.

– I år kom en av dem tilbake til senteret for å ta seg av barna her.

– Vi har også en videregående skole. Ved avgangseksamen i år var skolen vår en av bare femten videregående skoler i Moldova hvor alle elevene besto avgangseksamen.

Etter loven er det ikke tillatt med en kristen skole, sier Khutsutsui.

– Først ble jeg nektet. Men det er lov å drive en privat skole. Så nå står jeg som grunnlegger av skolen. Læreplanen er den samme i andre skoler, men vi har bibeltimer og følger kristne verdier. Vi underviser ikke i en bestemt kristen lære, men i Bibelen.

Ved senteret distribuerer de også bibler.

– Vi er et tidligere sovjetisk land, og før var det ikke lov å distribuere Bibelen. Nå gjør vi vårt beste for å spre Bibelen, for jeg tror at Bibelen kan forandre landet vårt.

– Jeg har lagt merke til at der det ikke finnes noen kirke, er også den sosiale standarden lavere. Men de stedene hvor det er plantet en kirke, kan jeg se endringene i folks liv.

Hva tenker Khutsutsui om framtiden for Bibelselskapet?

– De unge ønsker elektroniske versjoner og vil helst laste ned Bibelen. Dette er en utfordring vi må møte. De foretrekker også bibeloversettelser til dagligtale. Min visjon er at Bibelselskapet kan investere i moderne oversettelser på både russisk og rumensk.

– Det er fortsatt folk i Moldova som ikke har råd til en bibel. Vi trenger utgaver som er for dem, både bibler til nedsatt pris og gratis bibler til utdeling. Bare i menighetene mine har vi ti tusen husstander, og alle trenger bibler.

– Her får jeg mye kjærlighet

Elena Velixar (17) er en av dem som bor ved Betania-senteret. (Foto: Dag K. Smemo)
Elena Velixar (17) er en av dem som bor ved Betania-senteret. (Foto: Dag K. Smemo)

Elena Velixar (17) er en av dem som bor ved Betania-senteret.

– Jeg er med i en disippelgruppe der vi leser Bibelen. Denne uka leser vi historien om Josef, han som ble forrådt av brødrene sine.

– Jeg kom hit da jeg var 6 år. Det var ikke gode forhold der jeg vokste opp. Faren min kom alltid sent hjem, og huset var veldig skittent. Men jeg hadde en veldig god bestefar. Han kom ofte og bodde oss.

– Noen ganger hentet ikke mamma meg fra barnehagen før klokka ti om kvelden. Til slutt ble jeg tatt fra barnehagen og plassert her.

– Jeg var redd for andre. Men den nye moren min her tok godt vare på oss. Det er godt miljø her. Jeg ble med i kirken og lærte Gud å kjenne.

– Foreldrene mine pleide å banke meg opp, men her får jeg mye kjærlighet. Jeg følte meg aldri elsket av foreldrene mine.

Tilbake til innholdsoversikten
Vær med å støtte bibelarbeidet i Moldova

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO