Gå til innhold

9 Til noen som stolte på at de selv var rettferdige, og så ned på alle andre, fortalte Jesus denne lignelsen:

Styreleder Grygorii Komendant i Bibelselskapet i Ukraina taler under 25-årsjubileet i juni.

Foto: Styreleder Grygorii Komendant i Bibelselskapet i Ukraina taler under 25-årsjubileet i juni.

Til tro ved «ulovlig innhold»

08. august 2016. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Bibelselskapet i Ukraina

23. juni feiret Det ukrainske bibelselskap sitt 25-årsjubileum. I en situasjon da landet går gjennom en krig, med store lidelser for befolkningen, tenker en ikke først og fremst på de store feiringer. Men dette viktigere jubileet ble likevel markert med en samling av sentrale kirkeledere og politikere.

Det Norske Bibelselskap var invitert som nærmeste utenlandske samarbeidspartner. I min tale nevnte jeg at jeg som ungdom - for førti år siden - organiserte sending av bibler til tilfeldige adresser i telefonkatalogen i Kiev. Mange av disse biblene ble returnert, og det lokale postkontoret i Farsund visste godt hvem de skulle returnere bøkene til.

Poenget i min tale i Ukraina var at de returnerte sendingene var merket med «ulovlig innhold». Men i dag, 25 år etter at Sovjetunionen brøt sammen, kan vi feire at ti millioner bibler og bibeldeler nå er spredt i Ukraina - på lovlig vis! Og da snakker vi bare om Ukraina - i tillegg kommer alle de andre landene i den tidligere Sovjetunionen.

Etter møtet kommer en av kirkelederne bort til meg. Han ville bare fortelle meg at ikke alle biblene ble returnert. Faren hans var en av de høyeste offiserene i KGB, og han tok med seg noen av de konfiskerte biblene hjem, kunne han fortelle. Det var slik denne unge mannen ble kjent med Bibelen - i dag er han leder for store menigheter i Ukraina.

For å si det med Paulus: Jeg plantet, Apollos vannet, men Gud ga vekst (1 Kor 3,6).

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO