Gå til innhold

7 I nærheten av dette stedet lå det et gods som var eid av den fremste mannen på øya, han het Publius. Han tok vennlig imot oss som sine gjester i tre dager.

Amged Makrem har arbeidet i bibelbutikken i Minia i 16 år.

Foto: Amged Makrem har arbeidet i bibelbutikken i Minia i 16 år.

– Bibelen står alltid åpen i vinduet

22. september 2016. Tekst: Leonie Bakker/Hans J. Sagrusten | Foto: Joyse van de Veen/Bibelselskapet i Egypt

De 16 bibelbutikkene på gateplan gjør Bibelen tilgjengelig for alle i Egypt. I butikken i Minia hører de i dag om resultatene av bibler som ble distribuert for flere år siden.

Amged Makrem har arbeidet i bibelbutikken i Minia i 16 år. Den veldrevne butikken ligger midt i en travel gate. Han forteller om en opplevelse som de ansatte hadde for noen år siden.

– Den dagen butikken åpnet, ble det distribuert bibler til alle som ville ha, sier Amged.

– Fire år senere kom en prest inn i butikken og spurte om det hadde blitt delt ut bibler under åpningen. De ansatte lurte på hvorfor han spurte om dette. Jo, en mann hadde kommet til presten og ønsket å bli døpt. Mannen fortalte at han hadde fått en bibel fire år tidligere, i nettopp denne bibelbutikken.

Fortellingen viser hvor viktige bibelbutikkene er, og hvor langsiktig arbeidet er. Noen kan passere butikken daglig gjennom flere år, før de en dag kommer inn og ønsker å kjøpe en bibel.

– Bibelen står alltid åpen i utstillingsvinduet vårt, forteller Amged.

– Og hver dag blar vi om til en ny side, smiler han.

– En mann stanset alltid for å lese når han gikk forbi her. Da vi en dag sluttet å ha Bibelen i vinduet, kom mannen inn i butikken og spurte hvor den var blitt av. Da vi satte Bibelen tilbake i vinduet, kom han tilbake og fortsatte å lese.

De 16 bibelbutikkene er viktige av flere grunner, sier Amged.

– Her er det lett for folk å komme og finne det de ser etter, selv om de ikke går i kirken. Vi driver også med levering av bibler på døra. Det er en viktig service til kundene våre.

– Folk ser dessuten butikkene som et ressurssenter hvor de kan lære mer om kristen tro. Mange kommer hit med spørsmålene sine. Ikke-kristne tror ofte at det ikke er tillatt for dem å gå inn i butikken. Men vi ønsker alle velkommen. Etterpå er folk glade for å ha vært her.

Men det er også mange utfordringer med å drive en bibelbutikk på gateplan.

– Butikken ligger midt i byen, så sikkerheten er en utfordring. Det hender rett som det er at kristne bygninger blir angrepet, sier Amged.

– På 70-tallet var det mange flere kristne her. Men senere fikk vi ekstremismen, og den blir stadig sterkere etter som årene går. Bare den siste måneden har situasjonen blitt verre. Det skjer stadig nye angrep på kristne.

Amged Makrem (bak) og en annen ansatt i bibelbutikken etter opptøyene i 2013.
Amged Makrem (bak) og en annen ansatt i bibelbutikken etter opptøyene i 2013.

Det er flott å se bibelbutikken i Minia i dag. Bibler og andre kristne bøker står utstilt i et innbydende lokale, og nye kunder er stadig innom. Men i august 2013 var butikken et sørgelig syn: Dørene var brutt opp, lokalet var rasert, og løse ark fra ødelagte bibler lå spredt på gata utenfor.

Opptøyene oppsto etter at president Muhammed Mursi ble tvunget til å gå av sommeren 2013.Mange offentlige bygninger ble rammet, og mer enn 60 kirker og andre kristne institusjoner, blant annet bibelbutikkene i Minia og Assyut.

Men i dag er bibelbutikken i full drift igjen. Bare noen måneder etter at butikken ble ødelagt, ble den bygd opp igjen, med økonomisk støtte fra norske bibelvenner. Takket være denne støtten kan stadig nye mennesker møte Guds Ord gjennom bøkene fra bibelbutikken i Minia.

Bibelsalg til himmels

Mange barn besøker de 16 bibelbutikkene i Egypt.
Mange barn besøker de 16 bibelbutikkene i Egypt.

De 16 bibelbutikkene er avgjørende for at Bibelen kan distribueres over hele landet. Årlig distribuerer Bibelselskapet i Egypt mer enn to millioner bibler, nytestamenter og andre produkter:

  • Bibler: ca. 175 000
  • Nytestamenter: ca. 225 000
  • Enkeltbøker fra Bibelen: ca. 85 000
  • Bøker med utvalgte bibeltekster: ca. 375 000
  • Studiehefter og barnemateriell: ca. 940 000
  • Media (filmer, DVD-er o.l.): ca. 55 000
  • Hefter til leseopplæring: ca. 140 000
  • Andre produkter: ca. 35 000

Tall fra 2013. Tallene er avrundet.

Tilbake til innholdsoversikten
Vær med og støtt bibelarbeidet i Egypt og Syria!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO