Gå til innhold

2 Hvor lenge, Herre?
Vil du glemme meg for alltid?
Hvor lenge vil du skjule ansiktet for meg?

Selv om strømmen for det meste er borte, fortsetter George med å arbeide.

Foto: Selv om strømmen for det meste er borte, fortsetter George med å arbeide.

– Jeg vil ikke gi opp

22. september 2016. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Bernt G. Olsen/Bibelselskapet i Syria

George Andrea har bodd i Aleppo gjennom hele krigen. Stadig lever han og familien med fare for livet. Likevel blir han værende.

Vi fikk anledning til å intervjue George da vi møttes i Jordan tidligere i år. Han er sterkt preget av å ha bodd i en krigssone i snart fem år.

– Hvorfor har du ikke flyktet fra Syria, George?

– Det er ikke så lett å glemme første gangen jeg møtte Jesus. Derfor vil jeg bli her, helt til tiden kommer da jeg ikke kan være her lenger. Jeg vil bli så lenge jeg kan. For Gud har plassert oss i dette området for å hjelpe folk, for å være et vitne, for å være salt og lys for dem. Vårt liv er et vitnesbyrd for alle menneskene her. Når de ser oss, blir de oppmuntret, fordi vi fremdeles er her sammen med dem. Så vi vil ikke flykte.

Bibelselskapet i Syria har to bibelbutikker. Bokhandelen i Damaskus ble startet i 1949, og butikken i Aleppo i 1963.Men for å komme i kontakt med folk, fyller George og medarbeiderne hans bilene med bibler og reiser til kirker over hele landet.

– Vi føler Guds nærvær mange ganger. Vi opplever mange farlige situasjoner, men opplever at deres bønn beskytter oss. At Gud hjelper oss.

– Men hvordan det er mulig å få levert bibler rundt i landet når det pågår en krig?

– Vel, det er vanskelig, fordi det er mange farer. Og veiene ... vel, det er veldig vanskelig. Men vi kjører lange avstander for å nå mennesker. Vi har en varebil, og vi drar fra Aleppo til Damaskus, så kjører vi videre til de midtre delene, til kystområdene. Og så snur vi tilbake til Damaskus.

– Men George, dere har to butikker, en i Aleppo og en i Damaskus - har ingenting skjedd med dem i løpet av disse årene?

– Vel, en gang mistet vi 10 000 bibler fra et av lagrene våre.

– Hva skjedde?

– De brente det. Men dette er ikke den eneste gangen. Vi har mistet bøker mange ganger på grunn av krigen. Noen ganger snakker vi med dem som har tatt biblene og betaler for å få dem tilbake.

– Dere betaler løsepenger?

– Ja, for å få dem tilbake.

– Hvem hjelper dere å distribuere alle biblene?

– De frivillige. Til tider er det umulig for oss å forlate Aleppo. En gang kunne vi ikke reise fra Aleppo på seks måneder, fordi byen var under angrep. Så de frivillige hjelper oss.

– Du har fortalt at mange unge mennesker kommer for å få bibler. Hvorfor kommer de?

– De opplever mye løgn, mye som ikke er bra. Så de vender seg til Bibelen for å finne framtidshåp. Og materiellet vårt appellerer til dem.

– Bibelen gir dem hvile. De deler sine opplevelser med hverandre. Hver eneste en har opplevd farlige situasjoner. Så de deler med hverandre og forteller hvordan Jesus har reddet dem fra farlige situasjoner. Det er bare Jesus kan gi dem håp om et normalt liv.

– Er du aldri redd, George?

– Joda, mange ganger. Men jeg vil ikke gi opp. Mange ganger er jeg redd, for meg selv, for barnet mitt, for kona mi. Kona mi har mange ganger vært i veldig farlige situasjoner. Barnet mitt og jeg har to ganger vært i stor fare, både hjemme og hos moren min. Men vi føler at livet skal fortsette. Vi vil ikke fokusere på frykten, vi ser framover.

– Er det et spesielt bibelvers som har betydd mye for deg disse årene?

– «Frykt ikke, jeg er med dere alle dager til verdens ende». Det er dette Jesus sier til oss.

– Mange kristne igjen i Syria

– Det er ennå mange kristne igjen i Syria. Men mange har flyttet fra et område til et annet, for eksempel fra Aleppo til kystområdene. Eller så har de flyttet fra en bydel til en annen.

– Men som Bibelselskap i Syria er vi ikke til bare for de kristne. Vårt oppdrag er å nå alle mennesker i Syria, 23 millioner syrere. Dette er vår jobb som et bibelselskap.

George Andrea, generalsekretær i Bibelselskapet i Syria.

Tilbake til innholdsoversikten
Vær med og støtt bibelarbeidet i Egypt og Syria!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO