Gå til innhold

11 Kort tid etter ga Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde dro sammen med ham.

Metropolitt Vikentiy i Den russisk-ortodokse kirke (t.v.) og generalsekretær Khalmat Ashirov i Bibelselskapet i Usbekistan. (Foto: Hans J. Sagrusten)

Foto: Metropolitt Vikentiy i Den russisk-ortodokse kirke (t.v.) og generalsekretær Khalmat Ashirov i Bibelselskapet i Usbekistan. (Foto: Hans J. Sagrusten)

Bibelen er viktig for kirkene i Usbekistan

25. april 2016. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Kirkene setter stor pris på arbeidet som Bibelselskapet i Usbekistan gjør, og Bibelen er viktig for kirkene. Dette er våre inntrykk etter et nylig besøk i landet.

Fra 31. mars til 5. april var Det Norske Bibelselskap på besøk i Usbekistan, etter invitasjon fra Bibelselskapet i landet. Fra Det Norske Bibelselskap reiste Hans Johan Sagrusten, sammen med Rostyslav Stasyuk fra Bibelselskapet i Ukraina. Generalsekretær Khalmat Ashirov fra Bibelselskapet i Usbekistan hadde lagt opp et interessant program og reiste sammen med oss.

Det var givende å lære mer om arbeidet til Bibelselskapet i Usbekistan. Med sine 32 millioner innbyggere er Usbekistan det mest folkerike landet i Sentral-Asia. Gjennom mer enn 20 år har Bibelselskapet i landet arbeidet for å skaffe bibler til de ortodokse og evangeliske kirkene. Tilgangen på bibler er grunnleggende for arbeidet i kirkene, og Bibelselskapet i Usbekistan nyter stor tillit blant alle kirkene på grunn av det gode arbeidet de gjør.

Bibelselskapet vil takke leder i Komiteen for religiøse affærer i Usbekistan, Ortyk Yusupov, for hjelp med besøket og for et interessant program. Nestleder i komiteen, Begzod Kadyrov, møtte oss personlig og tok oss med til kjente muslimske minnesmerker i Tasjkent, der vi fikk omvisning av ledere i Usbekistans muslimske råd. Vi fikk også et kort møte med muftien i Tasjkent, Usmonhon Alimov. Det var interessant og givende å samtale med nestleder Kadyrov om det gode samarbeidet mellom Bibelselskapet og kirkene.

Metropolitt Vikentiy av Tashkent og Sentral-Asia tok imot oss i sin residens ved den russisk-ortodokse katedralen i byen. Vi fikk en god samtale om samarbeidet mellom Bibelselskapet og Den russisk-ortodokse kirken i Usbekistan og fikk høre om bibeldistribusjonen gjennom kirken.

Vi fikk også møte lokale evangeliske menigheter og være med på gudstjenester i både Tasjkent og Samarkand. Det var tydelig at de lokale kirkene setter stor pris på arbeidet som Bibelselskapet i Usbekistan gjør, og de tok varmt imot generalsekretær Khalmat Ashirov.

Reisen ga oss et interessant møte med usbekisk kultur og historie. De mange historiske bygningene og markedet i Samarkand var flott å oppleve. Vi fikk i tillegg smake den nasjonale matretten «Plov», som er festmat ved brylluper og andre store begivenheter.

Vi takker Bibelselskapet i Usbekistan for et lærerikt besøk og ser fram til å få besøk tilbake fra Usbekistan i forbindelse med den årlige Bibeldagen i 2017.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO