Gå til innhold

18 For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.

BM: Dag K. Smemo fikk oppleve syrisk påskefeiring i Damaskus./NN: Dag K. Smemo fekk oppleva syrisk påskefeiring i Damaskus. (Foto: Dag K. Smemo)

Foto: BM: Dag K. Smemo fikk oppleve syrisk påskefeiring i Damaskus./NN: Dag K. Smemo fekk oppleva syrisk påskefeiring i Damaskus. (Foto: Dag K. Smemo)

– Fortsett å gi oss materiell

09. november 2017. Tekst: Dag K. Smemo, bearbeidet av Hans J. Sagrusten | Foto: Dag K. Smemo

Det er sterkt å møte syriske kristne som har levd i krig i seks år, men også å se deres glede over materiellet fra Bibelselskapet. «Fortsett å gi oss materiell» er budskapet de gir oss.

Påsken 2017 dro Bibelselskapets Dag K. Smemo, for første gang etter at krigshandlingene startet, inn til Damaskus i Syria for å delta i påskefeiringen. Han sitter igjen med sterke inntrykk etter møtet med kristne som har levd i krig og usikkerhet i flere år.

– Jeg opplevde dette besøket som kanskje den viktigste og riktigste reportasjeturen jeg har hatt i mine tretti år i Bibelselskapet. Det var sterkt å se hvor mye det betydde at det kom besøk utenfra i disse vanskelige tidene. At de fikk besøk betydde kanskje like mye for dem som det utbyttet jeg fikk med meg hjem.

Da han ble spurt om å reise til Syria, var det dagens bibelord som overbeviste ham om å dra.

– Den samme dagen som jeg ble spurt av Bibelselskapet om å reise til Damaskus, leste jeg dagens bibelord. Det var fra Apostlenes Gjerninger kapittel 9 og handlet om da Saulus var på vei til nettopp Damaskus. I vers 6 leste jeg ordene: «Gå inn i byen …» Det tok jeg som en bekreftelse på at jeg skulle reise.

Smemo forteller at besøket var en sterk opplevelse.

– Som reporter skal du lytte og rapportere nøkternt. Men denne gangen var det vanskelig ikke å bli sterkt berørt av menneskers situasjon. Det sterkeste var nok å samtale med ungdommene i kirken. Jeg spurte dem: Hva er dine drømmer og håp for fremtiden? Da ble de stille og tomme i blikket. Noen sa rett ut: Vi har ingen drømmer for fremtiden! Vi lever én dag av gangen. Vi våger ikke å drømme eller å håpe på noe.

Smemo er selv både far og bestefar og forteller at ordene gjorde inntrykk.

– En nasjon der ungdommen ikke våger å drømme eller å håpe på noe godt for fremtiden - det forteller alt om situasjonen de lever i. Her i Norge legger de unge planer og har drømmer de satser på å kunne oppfylle. Samtidig var det fint å se det aktive bibelarbeidet og hvor viktig det er for kirkene og enkeltmennesker, forteller Smemo.

– Bibeltekstene er enda viktigere for å holde motet opp fra dag til dag. De leser dem i lys av sin egen situasjon og finner trøst og styrke. Flere sa at de sammenlignet Jesu lidelse på korset med sin egen lidelse. De finner trøst i at Jesus har lidd og lider med dem. De er ikke alene i en vanskelig situasjon, for Jesus har vært der før dem.

Til jul og påske deler Bibelselskapet ut hefter med bibeltekster. De er betalt av Det Norske Bibelselskap og forteller den bibelske bakgrunnen for høytidene.

– Bibelheftene var svært populære hos både store og små. Heftene gir en god opplevelse, en aktivitet å holde på med, og de gir bibelkunnskap. «Fortsett å gi oss slikt materiell», sa både kirkeledere og familier. Denne utfordringen går videre til bibelselskapene, både i Norge og i andre land.

Det var også gripende for Smemo å se Bibelselskapets leder, George Andrea, og hans medarbeidere i Syria.

– Jeg har jo fulgt dem i over femten år, helt fra første gang jeg besøkte landet. De har alltid sett det som et kall å gi Bibelen til det syriske folk. De står på døgnet rundt, hele uken. Besøket var en stor oppmuntring for dem. Støtte og forbønn fra Bibelselskapet i Norge kan ikke verdsettes høyt nok. George Andrea var tydelig på at den hjelpen de får fra Det Norske Bibelselskap, har vært helt avgjørende for dem i alle disse årene.

Last ned artikkel i Word-format og bilde i høy oppløsning (Zip-fil)Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO