Gå til innhold

18 For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft.

– Barna er lydige og gjør som jeg sier, forteller bestemor.

Foto: – Barna er lydige og gjør som jeg sier, forteller bestemor.

Et bestemorhjem

10. mars 2017. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Hvordan er det å vokse opp hos bestemor, mens mor og far er på jobb langt, langt borte? Dette er realiteten for millioner av barn i Kina i dag. Vi har besøkt et bestemorhjem i Henan-provinsen.

Inne på gårdsplassen møter vi bestemor på 72 år. Hun er så skrøpelig til beins at hun nesten ikke kan gå. De tre barnebarna er ti, tolv og seksten år gamle. Den eldste, en jente, er utadvendt og glad i å fortelle. Hun skynder seg å hente en krakk til bestemor. Den yngste, en gutt, ser mest ned i bakken.

– Sønnen og svigerdatteren min arbeider i byen, sier den gamle.

– Men både jeg og barnebarna mine er troende og går i kirken hver søndag. Alle tre har gått på søndagsskolen til de var åtte år gamle, sier hun stolt.

– Men hvordan er det å oppdra barnebarna dine, etter at du selv har oppdratt en sønn?

– Jo, barna i dag er akkurat som tidligere, de er lydige og gjør som jeg sier, smiler hun tilfreds.

Det tar en time å gå til skolen, men på den elektriske mopeden går det på tjue minutter.

– Jeg liker å gå på skolen, smiler den eldste jenta.

– Men jeg elsker aller mest å jogge.

Fysisk fostring er nemlig et av kravene for å komme inn på høyere utdanning. Kanskje ønsker hun seg en utdanning som gjør at hun ikke må reise så langt bort for å få seg en jobb?

– Jeg har vært kristen i mer enn tretti år, forteller den gamle kvinnen.

– Før var jeg ofte syk og hadde mange mareritt. Jeg gikk til kirken fordi noen venner inviterte meg dit.

Der ble jeg helbredet og fikk fred i hjertet. Nå påkaller jeg Gud to ganger om dagen. Jeg ber både morgen og kveld, og jeg samler barna, slik at de kan be sammen med meg.

Den eldste jenta skriver av bibeltekster for hånd.
Den eldste jenta skriver av bibeltekster for hånd.

Bestemor viser stolt fram skrivebøker der den eldste jenta har skrevet ned lange bibeltekster. Nå lærer hun også bestemor å skrive.

– Jeg leser i Bibelen om kvelden, sier jenta på 16 år.

– Og hver helg leser vi Bibelen sammen.

Vi har fått beskjed om ikke å stille altfor nærgående spørsmål. For det er et følsomt emne for barna at foreldrene har plassert dem her hos bestemoren. Men vi våger oss til å spørre den eldste jenta:

– Vil du også ta deg arbeid i byen når du blir voksen, slik som foreldrene dine?

– Jeg vil dele evangeliet med andre når jeg blir voksen, smiler jenta og viker unna spørsmålet vårt. Vi aner at det ikke er så lett å komme inn på dette emnet.

I dette hjemmet som bestemor og barnebarn deler, er det tydelig at de fire er avhengige av hverandre.

Bestemor trenger nok mye hjelp i huset av barnebarna. I realiteten er det kanskje like mye de som tar seg av henne? Er dette en form for eldreomsorg?

– Vi må huske at kinesiske foreldre er akkurat like glade i barna sine som alle andre, sier Kua Wee Seng i Bibelselskapet.

– Men en bonde er tildelt bare 600 kvadratmeter med jord. Derfor er det nesten umulig for en familie på landsbygda å klare å løfte seg ut av fattigdommen. De som reiser bort fra familien, gjør det fordi de vil skape et bedre liv for barna sine enn det de selv har hatt. De vil hjelpe barna sine og heve levestandarden for familien. Dette er deres måte å gjøre det på.

Mange kirker i Kina starter nå egne søndagsskolegrupper for etterlatte barn. Materiellet får de fra Bibelselskapet. Slik kan vi være med og gi håp og trøst også til denne utsatte gruppen.

Artikkelen fortsetter nedenfor videoen

– Et stort problem

Et bestemorhjem

I den raskt voksende kinesiske økonomien er det en utfordring at mange arbeidere må bo langt borte fra familien. 70 millioner barn lever adskilt fra mor eller far. 30 millioner lever adskilt fra begge foreldrene og blir oppdratt av besteforeldre. Dette skaper store sosiale problemer på lang sikt. Mange ser barna sine bare en gang i året.

Myndighetene begynner å bli klar over de følelsesmessige og sosiale problemene som adskillelsen skaper. Nå arbeider også kirkene for å hjelpe disse barna.

Kirkene oppfordrer sine medlemmer til å bli værende hos familien og ta seg av barna sine. De gir også undervisning i jordbruk for å hjelpe bønder å få bedre avlinger, slik at de slipper dra bort for å skaffe seg arbeid. Utfordringen med «left behind children» vil fortsette å oppta kirkene i lang tid.

Tilbake til innholdsoversikten
Vær med og støtt bibelarbeidet i Kina!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO